Πολλά σημεία σύγκλισης Ελλάδας – Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Τις προτεραιότητες και τις θέσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2021-2027, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, η Υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και επταμελής αντιπροσωπεία

Γάλλων βουλευτών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα των πρόσφατων δηλώσεων Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έφερε στο πολιτικό επίκεντρο την αγροτική πολιτική.

Στο πλαίσιο της αναζήτησηςκοινών σημείων για μία «συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω τωνδιαπραγματεύσεων γύρω από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ.Αραχωβίτης ανέπτυξε τις ήδη διαμορφωμένες ελληνικές θέσεις ως εξής:

• Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν τα σημερινά επίπεδαχρηματοδότησης της ΚΑΠ τουλάχιστον, προκειμένου να ανταποκριθεί με τημεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους και στις αυξημένες προκλήσεις

• Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί εξωτερικής σύγκλισης μεκριτήριο την ενίσχυση ανά στρέμμα βρίσκεται σε λάθος βάση διότι δεν λαμβάνειυπόψη μια σειρά από οικονομικούς και αγρονομικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουντην δομή της γεωργίας κάθε χώρας.

• Η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική,εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη στους Ευρωπαίους αγρότες,παρέχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και προσιτά για τους καταναλωτές τρόφιμα,αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.

• Είναι σημαντικό οι ενισχυμένες προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις οιοποίες συνδυάζουν την πολλαπλή συμμόρφωση και το «πρασίνισμα», να μην αυξήσουντη διοικητική επιβάρυνση, το κόστος και τη γραφειοκρατία για τους δικαιούχουςκαι τις εθνικές διοικήσεις αλλά να υπάρξουν σαφείς, απλοί κανόνες και δείκτεςμέτρησης των στόχων.

• Είναι ανάγκη να διατηρηθούν οι εξαιρέσεις των μικροκαλλιεργητώνόπως ισχύει σήμερα, διαφορετικά η γραφειοκρατία, το διοικητικό βάρος και κόστοςαυξάνονται περαιτέρω.

• Ο καθορισμός ανώτατου ορίου των ενισχύσεων σε συνδυασμό με τηχρήση πόρων που λαμβάνονται ως προτεραιότητα από τη συμπληρωματικήαναδιανεμητική ενίσχυση μπορεί να συμβάλει στον στόχο της στήριξης των μικρώνκαι μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

• Συμφωνούμε με την καθιέρωση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης για την ισόρροπη κατανομή της στήριξης στις μικρές και στις μεσαίου μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

• Επίσης τόνισε την σημασία κοινής στάσης των δύο χωρών κατά την διαπραγμάτευση των διεθνών συμφωνιών για την αποτελεσματική και πλήρη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των προϊόντων μας.

Από την πλευρά τους, οιΓάλλοι βουλευτές παρουσίασαν τις γαλλικές θέσεις, τονίζοντας ότι ο κ. Μακρόνέδωσε πρόσφατα το περίγραμμα του οράματός του για το μέλλον της ευρωπαϊκήςγεωργίας. Οι γαλλικές θέσεις συνοψίζονται στα εξής:

• Η Γαλλία υποστηρίζει μια ισχυρή ΚΑΠ στην υπηρεσία μιας ισχυρήςΕυρώπης. Για να παραμείνει η ΚΑΠ ισχυρή πολιτική της ΕΕ, η Γαλλία ζητάει οπροϋπολογισμός της να διατηρηθεί σε τρέχουσες τιμές στο επίπεδο τουπροϋπολογισμού της ΕΕ-27 για την περίοδο 2014-2020.

• Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και ποιότητα: Οι καταναλωτές αποδίδουν σημασία σε υψηλά επίπεδα ποιότητας και ανιχνευσιμότητας της ασφάλειας των τροφίμων, παράλληλα με τη βελτίωση της πληροφορίας και τη μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης στην ΚAΠ σαφών στόχων όσον αφορά στις μεθόδους παραγωγής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευζωία των ζώων, ποσοτικοποιημένους όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσον αφορά ειδικότερα στη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας εξέλιξης του ευρωπαϊκού πλαισίου που επιτρέπει τον καθορισμό κοινών ποσοτικοποιημένων στόχων προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού.

• Διαπραγμάτευση για μία ΚΑΠ που θα προστατεύει από τουςκλιματικούς, υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους.

• Συνεργασία για μία ΚΑΠ που θα δίνει πραγματικά κίνητρα στους νέουςκαι εξασφαλίζει την ανανέωση των γενεών, θα αναζωογονεί τις αγροτικές περιοχέςκαι θα προστατεύει τις πιο ευάλωτες και απομακρυσμένες.

• Βελτίωση των κανονισμών για μία ΚΑΠ που είναι απλούστερη και πιο εύκολη να καταλάβει κανείς για τους αγρότες και τους πολίτες.

• Κοινή θέση ώστε μέσω των διεθνών συμφωνιών να διεκδικήσουμε το σεβασμό των αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε σχέση με την υγιεινή, την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις ώστε να μην εισάγονται προϊόντα τρίτων χωρών που δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Μετά το τέλος της συνάντησης,ο Υπουργός δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε τηχαρά και τιμή να έχουμε αρκετά μεγάλη συνομιλία με τη γαλλική αντιπροσωπείασχετικά με θέματα ΚΑΠ. Έχουμε πολλά σημεία σύγκλισης με τη Γαλλία και μάλιστααναλύσαμε εκτενώς και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, κ. Μακρόν, όπου μεμεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι η Γαλλία βάζει την αγροτική πολιτική στοεπίκεντρο της πολιτικής της. Οι θέσεις μας στα περισσότερα σημεία συγκλίνουν.Ζητήσαμε τη στήριξη της Γαλλίας ως προς τις ελληνικές θέσεις, όπως είναι η μηεφαρμογή περαιτέρω εξωτερικής σύγκλισης. Τους εξηγήσαμε στη γαλλικήαντιπροσωπεία τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν συμφωνεί με τον τρόποπου προτείνουν κάποια κράτη εξωτερική σύγκλιση και το βασικό επιχείρημα πουέγινε αμέσως αντιληπτό από τη γαλλική αντιπροσωπεία ήταν ότι η μονοσήμαντηεκτίμηση των επιδοτήσεων ανά στρέμμα απέχει πολύ από την πραγματικότητα,υπάρχουν άλλες παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Έχουμε τη γαλλική αντιπροσωπείαστο πλευρό μας. Επιπλέον, συζητήθηκαν από τις δύοπλευρές οι επιπτώσεις του Brexit στον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. Κοινή θέσηκαι πεποίθηση των δυο κρατών είναι ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τηγεωργία για την αγροτική πολιτική δεν πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, αυτό γιαλόγους συνοχής, αγροτικού εισοδήματος, αντιμετώπισης των προκλήσεων τουμέλλοντος. Με τη Γαλλία ούτως ή άλλως είμαστε σύμμαχοι».

Η Γαλλίδα βουλεύτρια, Sabine Thillaye, δήλωσε:«Κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσωτον υπουργό, για την υποδοχή που μας επιφύλαξε. Είμαστε εδώ μία αντιπροσωπείααπό τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Εκπροσωπούμε την Επιτροπή των ΕυρωπαϊκώνΥποθέσεων και μάλιστα το πρωί κάναμε κι άλλες συναντήσεις για την ΚοινήΑγροτική Πολιτική, που είναι ένα θέμα που μας απασχολεί το ίδιο εμάς στη Γαλλίαόπως και εσάς εδώ. Ουσιαστικά είδαμε ότι οι θέσεις των δυο χωρών συγκλίνουν καιαυτό που επιδιώκουμε είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, να μη μειωθούν οιπόροι, να υπάρχει μία γεωργική παραγωγή ποιότητας, η οποία να είναι καλή γιατην υγεία αυτών που θα την καταναλώσουν. Επίσης, θέλουμε να υπάρχει εγγύηση γιαδίκαιες τιμές και δίκαιες αμοιβές για τους παραγωγούς. Νομίζω ότι έχουμε τα“φόντα” και μπορούμε να στηρίξουμε τις θέσεις αυτές μέσα στα πλαίσια τουδημοσιονομικού πολυετούς σχεδίου το οποίο τώρα είναι υπό συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα