Πώς επηρεάζει ο καταρροϊκός πυρετός όλη την αλυσίδα του κρέατος
Η πρόσφατη εκδήλωση του καταρροϊκού πυρετού, επηρεάζει σημαντικά όχιμόνον την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την υπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα,επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική ΟργάνωσηΚρέατος – ΕΔΟΚ.
Με αφορμή τα κρούσματα πουπροσφάτως εντοπίστηκαν, η Οργάνωση κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκηκατάρτισης μακρόπνοου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκούπυρετού και εξηγεί πώς πλήττονται όχι μόνο οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλάκαι τα
Χρησιμοποιώντας μάλισταπαραδείγματα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών περιγράφει με τη γλώσσα των αριθμών,πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα. Θεωρεί βεβαίως απαραίτητη την πρόληψη, αλλά και«τη στήριξητων παραγωγών με τη διανομή εντομοαπωθητικών και τη διενέργεια υποχρεωτικώνεμβολιασμών, όπως επίσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου και της μεταποίησης μετην έκδοση αποφάσεων που θα επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών από τις ζώνεςεπιτήρησης προς τις υπόλοιπες περιοχές για σφαγή, με τη λήψη όλων τωναπαιτούμενων μέτρων προφύλαξης».
Η ανακοίνωση στο σύνολό της έχειως εξής:
Οι ταχύτατοι ρυθμοί με τους οποίουςμεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός στη χώρα μας, με κύρια εστία τη Βόρεια Ελλάδακαι διαβλεπόμενη επέκταση νότια και δυτικά, καθιστούν, για την ΕΔΟΚ,επιτακτική την ανάγκη αφενός λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή του και αφετέρουτην κατάρτιση σχεδίου για τη μελλοντική προστασία της κτηνοτροφίας και τηςεφοδιαστικής αλυσίδας από την επαναλαμβανόμενη αυτή νόσο.
Πρόκειται για λοιμώδη ζωονόσο, πουδηλαδή δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά αποτελεί μια σημαντική απειλή, θατολμούσαμε να πούμε ανάλογη του κορωνοϊού λόγω της ραγδαίας εξάπλωσήςτης, για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και πρωτίστως τα αιγοπρόβατα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, ενόψει της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, προχώρησε στην άμεσηενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου,παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων πουπροβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία. Καθότι ο καταρροϊκός πυρετός είναινόσος που μεταδίδεται από τη σκνίπα του γένους Culicoides, γίνεται χρήσηεγκεκριμένων εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στα ζώα, στις εγκαταστάσεις και σταμέσα μεταφοράς και εγκρίθηκε εθελοντικός εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 τουιού του Καταρροϊκού Πυρετού, με αδρανοποιημένο εμβόλιο, μετά από σύμφωνη γνώμητης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος.
Η πρόσφατη εκδήλωση του καταρροϊκούπυρετού, επηρεάζει σημαντικά όχι μόνον την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τηνυπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα.
Η ιδιαιτερότητα στον τρόπο μετάδοσηςτης νόσου από σκνίπες που μπορούν να πετάξουν έως και 200 χλμ μακριά και σεμεγάλο ύψος, επιβάλλει τα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, με τη δημιουργία μιαςπρώτης ζώνης ελέγχου με διάμετρο 20 χλμ, όπου τα ζώα απαγορεύεται να βγαίνουναπό τις μονάδες και επιτρέπεται να σφαγούν μόνο στο πλησιέστερο σφαγείο. Οι εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων υφίστανται άμεσες συνέπειες (κυρίως τα πρόβατααλλά και οι αίγες, τα βοοειδή νοσούν ασυμπτωματικά).Η θνησιμότητα μπορεί ναείναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση τηςνόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφήςκαι των επιπλοκών. Ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχουέχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφωνγια ζωοτροφές.
Η δεύτερη ζώνη περιορισμού καιεπιτήρησης φτάνει τα 150 χλμ. Με δεδομένη την παρουσία κρουσμάτων σε σημαντικήέκταση και τον φόβο της περεταίρω εξάπλωσής τους, οι ζώνες αυτές επεκτείνονται και φτάνουν στο σημείο να αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμαμεγάλες περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται η Θεσσαλία, να είναι επιτηρούμενες.Αυτό σημαίνει σε βάθος χρόνου μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων στην αγορά.
Καθώς εμποδίζεται η μετακίνηση τωνζώων, αντιμετωπίζει προβλήματα και το εμπόριο αρχής γενομένης από τα σφαγεία,τα οποία δεν μπορούν να προμηθεύονται ζώα για σφαγή.
Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνονστις περιοχές ελέγχου/περιορισμού και επιτήρησης, αλλά ακόμη και τις ελεύθερεςπεριοχές, καθώς δεν επιτρέπεται η διέλευση ζώων από τις παραπάνω περιοχές προςαυτές.
Η ΕΔΟΚ θεωρεί σημαντική τη διεξαγωγήέρευνας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για την αξιολόγηση της ζημίαςπου προκαλείται από την ασθένεια αυτή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί μεαποτελεσματικό τρόπο προληπτικά και να αποφύγουμε μια επανεμφάνισή της στοάμεσο μέλλον, με ολέθριες συνέπειες για τον τομέα του κρέατος.
Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι ηπρόληψη με έγκαιρους εμβολιασμούς και επιτήρηση, μπορεί να ανασχέσει τηνεπιδημία, με κόστος σημαντικά μικρότερο από ότι η διαχείριση της νόσου εφόσονεκδηλωθεί και εξαπλωθεί. Πρόκειται για μια νόσο που παγκοσμίως προκαλείσοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις, ύψους τουλάχιστον 3 δις δολαρίων.
Στην Ισπανία και τη Βουλγαρία,για παράδειγμα, χώρες οι οποίες είχαν πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικάαπό τη νόσο, είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ζώων σε ποσοστό 80% τουζωικού κεφαλαίου της χώρας.
Είναι χαρακτηριστική η μελέτη πουπραγματοποιήθηκε στη Σκωτία, που διαπιστώνει ότι μια εμφάνισηκαταρροϊκού πυρετού στην περιοχή, κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια λίρεςετησίως, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων ζώων, τα έξοδα για κτηνιατρικέςεπισκέψεις και θεραπείες, τον περιορισμό μετακινήσεων και τη μείωση της τιμήςτου κρέατος. Από την άλλη, τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή νόσησης ήκαι τον περιορισμό των κρουσμάτων και την άμεση διαχείρισή τους, κοστίζειπερίπου 140 εκατομμύρια λίρες σε διάστημα μιας πενταετίας. Ο εμβολιασμόςτου 80% των ζώων, ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια λίρες.
Πρόκειται για μια μάλλον συντηρητικήπροσέγγιση, καθώς άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο για παράδειγμα, υπέστησαντρομακτικές απώλειες ζώων, σε περιόδους έξαρσης της νόσου. Είναι χαρακτηριστικόότι το 2014, στο Βέλγιο το 42% των αιγοπροβάτων και το 18% των βοοειδώνυπέκυψαν στη νόσο, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στον κτηνοτροφικό τομέα.
Στη Γερμανία, η οικονομικήεπίπτωση της τελευταίας έξαρσης καταρροϊκού πυρετού ήταν σε επίπεδο ζωικούκεφαλαίου 119-136 ευρώ το κεφάλι στα γαλακτοπαραγωγικά βοοειδή, 27 ευρώ σταβοοειδή κρεατοπαραγωγής και 74 ευρώ στα πρόβατα. Συνολικά το οικονομικό κόστοςγια τη χώρα ανήλθε περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Στη Γαλλία, όπουείχαν επιβληθεί σοβαροί περιορισμοί στις μετακινήσεις και το εξωτερικό εμπόριο,οι ζημίες έφτασαν σε δυσθεώρητο ύψος και συγκεκριμένα τα 1,4 δις ευρώ.
Εξάλλου, μελέτη του βρετανικούΙνστιτούτου για την Υγεία των Ζώων, υπολόγισε ότι μια έξαρση τουκαταρροϊκού πυρετού στη χώρα, μπορεί να κοστίσει περίπου 10.000 θέσειςεργασίας στον τομέα του κρέατος.
Ακόμη και στη Ρουμανία, όπουο αριθμός των βοοειδών που χάθηκαν εξαιτίας της επιδημίας του 2014/15 ήτανσχετικά μικρός, οι εξαγωγές κρέατος, που είχαν περιοριστεί δραματικά λόγω τωνειδικών μέτρων που λαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουν καταφέρει ακόμηνα ανακάμψουν πλήρως μέχρι σήμερα, οδηγώντας σε μια συρρίκνωση της παραγωγήςβοοειδών.
Η δέσμη μέτρων που μπορεί να προκύψει από τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη των παραγωγών με τη διανομή εντομοαπωθητικών και τη διενέργεια υποχρεωτικών εμβολιασμών, όπως επίσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου και της μεταποίησης με την έκδοση αποφάσεων που θα επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών από τις ζώνες επιτήρησης προς τις υπόλοιπες περιοχές για σφαγή, με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης.
Η αποτίμηση της ζημίας στην κτηνοτροφία και τη διακίνηση του κρέατος είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, σε μια «γειτονιά» όπου οι ασθένειες μεταδίδονται μέσω των χερσαίων μας συνόρων.
Με δεδομένο ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια νόσος που επανεμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η πρόληψη θα είναι η καλύτερη ασπίδα τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τους επόμενους κρίκους της αλυσίδας μέχρι τον καταναλωτή.
The post Πώς επηρεάζει ο καταρροϊκός πυρετός όλη την αλυσίδα του κρέατος appeared first on MeatNews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς σχεδιάζει η ΕΕ να εξορύξει πρώτες ύλες εγχώρια και να σταματήσει να παίρνει μόνο από τρίτες χώρες
- Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2021
- CLIA: Ηγετικός ο ρόλος της βιομηχανίας κρουαζιέρας σε πρακτικές προστασίας περιβάλλοντος
- Ένας αστυνομικός της ΔΙΑΣ νεκρός και ένας βαριά τραυματίας σε τροχαίο στην παραλιακή
- The time to prepare for COVID-19 vaccine transport is now
- «Μαθαίνουμε ασφαλείς»: Καμπάνια ενημέρωσης του υπ. Παιδείας ενάντια στη διάδοση του κορωνοϊού
- Το ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνει την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου της Βουλής
- Groupama Ασφαλιστική: Ειδική προσφορά για τεστ κορωνοϊού στους ασφαλισμένους της
- Δημοσκόπηση... ανάσα για τον Μπάιντεν
- Συνύπαρξη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Πώς επηρεάζει ο καταρροϊκός πυρετός όλη την αλυσίδα του κρέατος
- 252 χιλ. € για τις πληγές που άφησε ο καταρροϊκός στους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου προ εξαετίας
- Η αγορά τροφίμων από το Διαδίκτυο ήρθε για να μείνει – Έρευνα ΙΕΛΚΑ
- ΕΔΟΚ: Με στόχο την άντληση γνώσης και καλών πρακτικών, επίσκεψη στη Γαλλία μέσω Erasmus
- Αραχωβίτης: Αντιλαμβάνεται το ΥΠΑΑΤ τη σπουδαιότητα της προσθήκης επιλέξιμων βοσκοτόπων σε εφαρμογή του OMNIBUS;
- Παράταση θητείας διοικητικών οργάνων μέχρι 31/12 δίνει νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή
- Κομισιόν: Κορωνο-ενίσχυση 47 εκατ.€ για τους κλάδους πουλερικών και χοιρινού της Ρουμανίας
- Ανοδικά τον Αύγουστο οι παγκόσμιες τιμές στο χοιρινό, ύστερα από 4 μήνες πτώσης
- Ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών στο Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης
- Θετικά σημάδια στην παγκόσμια παραγωγή βοδινού έδειξαν οι καλοκαιρινοί μήνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από 11/9 η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των νέων μετοχών
- Η Walmart σχεδιάζει να στέλνει παραγγελίες στα σπίτια με drones
- Ανοδικά το Χρηματιστήριο την Τετάρτη
- Quest Συμμετοχών: Στα 11,5 εκατ. τα κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2020
- Απολογισμός της καταστροφής στη Μόρια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
- Οι νέοι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ: Σε Αχτσιόγλου - Χαρίτση τα "κλειδιά" της Οικονομίας
- Με απουσία θα τιμωρούνται οι μαθητές χωρίς μάσκα στα σχολεία
- Μείωση 3,8% του μέσου δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο 7μηνο
- Γ. Κουμουτσάκος: Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό στη μείζονα κρίση της Μόριας
- Έσβησε η πυρκαγιά στο Σκαλοχώρι και τη Βατούσα στη δυτική Λέσβο