Στα 9 ευρωλεπτά η πλαστική σακούλα, μειώθηκε δραστικά η χρήση της το 2018

05:00 5/1/2019 - Πηγή: meatnews

Στο 80-85% κινείται η μείωση της διάθεσης πλαστικής σακούλας στην αγορά με την επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους που καθιερώθηκε από την πρώτη ημέρα του 2018, ένα έτος πριν. Σήμερα, αυτά τα 4 ευρωλεπτά που κόστιζε στον καταναλωτή η πλαστική σακούλα που έπαιρνε στα σημεία λιανικής πώλησης, γίνονται 9 ευρωλεπτά (€0,07 + ΦΠΑ). Δείτε εδώ την περσινή ανάρτηση του meatnews.gr σχετικά με το πλαίσιο αποφάσεων και εγκυκλίων.

Τα 4 ευρωλεπτά που έδινε στη διάρκεια του 2018 ο καταναλωτής δημιούργησαν ένα οικονομικό όφελος που αποδόθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και το οποίο αγγίζει

τα 7,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση στις 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως. Στόχος μάλιστα είναι η κατανάλωσή της μέχρι το 2025 να φθάσει στις 40 σακούλες ανά άτομο ετησίως.

Όπως τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας. Όμως ακόμα είμαστε σε έναν ρυθμό που -τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε εμείς από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τις αλυσίδες και τη λιανική πώληση- δείχνει ότι έχουμε μια εκτίμηση κατανάλωσης περίπου γύρω στις 620 με 650 εκατ. σακούλες το χρόνο. Αν συνυπολογίσετε και τα περίπτερα, τη λαϊκή αγορά και τα μικρά μαγαζιά που δεν έχουμε ακόμη πλήρη καταγραφή, περνάμε το στάνταρ που έχουμε βάλει, που είναι 90 λεπτές πλαστικές σακούλες ο κάτοικος το χρόνο, που είναι η ευρωπαϊκή οδηγία».

Σχετικά με τη χρήση του τέλους που συλλέγεται και καταλήγει στον ΕΟΑΝ, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «Το σύνολο αυτού του πόρου θα επιστραφεί στους πολίτες. Ήδη υπάρχει μια πρώτη πιλοτική ενέργεια όπου 50.000 λεπτές πλαστικές τσάντες, 11.000 πάνινες και 2.500 καροτσάκια θα αποδοθούν σε πολίτες σε τέσσερις δήμους της χώρας. Ελπίζουμε να γίνει αυτό εντός του Ιανουαρίου και προσπαθούμε να έχουμε κι έναν δήμο του νομού Θεσσαλονίκης σε αυτό το πιλοτικό έργο» σχολίασε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό θα επιστραφούν στους πολίτες τα μέσα «μεταφοράς των καταναλωτικών προϊόντων που οι ίδιοι κατά κάποιο τρόπο έχουν πληρώσει με το περιβαλλοντικό τέλος, γιατί ούτε ένα λεπτό του ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος δεν θα καταλήξει στα ταμεία του κράτους, καθώς δεν είναι φόρος».

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφερε ο υπουργός, και για να μην υποτεθεί ότι ο πόρος (που δεν είναι φόρος ούτε χαράτσι…) καταλήγει σε άγνωστες τρύπες των δημόσιων οικονομικών, θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών χιλιάδες πολίτες να παραλάβουν σακούλες και καροτσάκια. Και σύντομα θα πρέπει οι πολίτες σε όλη τη χώρα να δουν πώς θα καταλήξουν να γίνουν σακούλες και καροτσάκια τα υπόλοιπα 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ που μάζεψε από το περιβαλλοντικό τέλος ο Οργανισμός Ανακύκλωσης το 2018…

Keywords
Τυχαία Θέματα