Σταθεροποιητικά οι τιμές τροφίμων τα τελευταία χρόνια – Αυξητικές πιέσεις τους επόμενους μήνες
Στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο 2013 και 1,3% χαμηλότερα από τον Απρίλιο 2020, βρέθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Απρίλιο 2021. Την ίδια στιγμή, σημαντικές αυξήσεις σημειώνονται στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών για τα τρόφιμα και ποτά.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) η οποία δείχνει ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι σταθεροποιητική τα τελευταία χρόνια.
Σχήμα 1: Εξέλιξη μηνιαίου υπο-δείκτη τιμών καταναλωτή για την ομάδα ειδών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών Απρίλιος 2013-Απρίλιος2021 (Πηγή: Ελ.ΣΤΑΤ.)Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων και μη Αλκοολούχων ποτών τον Απρίλιο του 2021 με τιμή 106,22 βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο του 2013 με τιμή 106,09. Παράλληλα δεν φαίνεται να καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις το 2021. Συγκεκριμένα ο δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2021 με τιμή 106,51, ενώ παράλληλα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα 1,3% από τον αντίστοιχο μήνα Απρίλιο 2020 με τιμή 107,50. Ο μέσος όρος τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 με 106,44 είναι επίσης χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2020 με 107,7.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τα συγκεκριμένα προϊόντα τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών εισροών αγροτικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή καταγράφεται αύξηση τους πρώτους μήνες του 2021, οι τιμές του μηνός Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,4%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας.
Σχήμα 2: Εξέλιξη μηνιαίου δείκτη πρώτων υλών τροφίμων και ποτών 2016-2021 – Commodity Food and Beverage Price Index Monthly Price (πηγή: ΔΝΤ)Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι μεταφέρονται πλέον προς τους επόμενους κόμβους της αλυσίδας αξίας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Για παράδειγμα ο δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 0,6% σε σχέση με το 2020.
Παράλληλα όμως ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους διεθνείς δείκτες. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Commodity Food and Beverage Price Index Monthly Price) καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%, από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ή FAO Food Price Index (FFPI), μετράει τη μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού πρώτων υλών. Ο δείκτης έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στις 120,9 μονάδες, 28,4 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ κατέγραψε για 11ο συνεχόμενο μήνα αύξηση στην τιμή του φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Σχήμα 3: Μηνιαία εξέλιξη υπο-δεικτών τιμών τροφίμων FAO 2020-2021 (Πηγή: FAO)Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.
Μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με ένα νομοσχέδιο – «γίγαντα» 250 δισ. δολαρίων οι ΗΠΑ θέλουν να κόψουν την κινεζική τεχνολογική εξάπλωση
- Eurostat: Κατά 4,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021
- Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 40+1 ξενοδοχεία
- Υπηρεσία επιτόπου αλλαγής μπαταρίας από INTERAMERICAN και Anytime
- Πρέσβης Βρετανίας: Σύντομα η Ελλάδα στην "πράσινη" λίστα του Ην. Βασιλείου
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά - Εισαγγελική έρευνα για την Ε.Μυλωνοπούλου: «Ποτέ δεν δήλωσα ψυχολόγος»
- Ποιο είναι το νέο κρυπτονόμισμα που δεν "φοβάται" το ρυθμιστικό πλαίσιο
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δεν παρουσίασε πτυχίο στην ΓΑΔΑ, η φερόμενη ως ψυχολόγος της 20χρονης
- Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση καταργεί εργασιακά δικαιώματα
- Χαμός στη Γαλλία: Πολίτης χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Meat News T.94
- Στα 15,5 εκατ. ευρώ η κορωνοενίσχυση στους χοιροτρόφους
- Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου από ΕΦΕΤ
- Στην παγκόσμια ατζέντα η ασφάλεια τροφίμων – Προτροπές προς όλους τους εμπλεκόμενους
- Πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών agrologistics
- Απαντήσεις Λιβανού για τη μετάκληση εποχικών εργατών γης
- Τελευταία Νέα meatnews
- Στην παγκόσμια ατζέντα η ασφάλεια τροφίμων – Προτροπές προς όλους τους εμπλεκόμενους
- Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου από ΕΦΕΤ
- Στα 15,5 εκατ. ευρώ η κορωνοενίσχυση στους χοιροτρόφους
- Meat News T.94
- Πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών agrologistics
- Απαντήσεις Λιβανού για τη μετάκληση εποχικών εργατών γης
- Οδηγός για την εφαρμογή του HACCP στα πτηνοσφαγεία
- Ενεργοποιήθηκαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς διευκόλυνση των αγροτών
- Καμπάνια #StopEUMeatAds για αποκλεισμό του κρέατος από τα προγράμματα προώθησης τροφίμων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΥΠΠΟΑ: Δεν θα ανέβουν φορτηγά στην Ακρόπολη για τη φωτογράφιση του Dior
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος υπό όρους ο γιατρός που κατηγορείται για συνταγογράφηση ναρκωτικών χαπιών έναντι αμοιβής
- H Apple ετοιμάζει γυαλιά AR και το iPhone για ταυτότητα στα αεροδρόμια!
- Google: Έκανε πίσω και θα παρέχει πρόσβαση στις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης
- Το αισιόδοξο μήνυμα της Κέιτ Σμιθ: Σύντομα η Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου
- Βρετανίδα πρέσβης: Η Ελλάδα σύντομα θα μπει στην «πράσινη» λίστα του Ην. Βασιλείου
- Ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις Αθήνα-Νέα Υόρκη από την Emirates
- Η Τότεναμ θα ζητήσει 175 εκατ. ευρώ για να παραχωρήσει τον Κέιν