Στον Έβρο για την ευλογιά η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ – Δεν είναι μεταδοτικός ο ιός στον άνθρωπο

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιούν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, κατόπιν εντολής του υπουργού Κώστα Τσιάρα. Η επίσκεψη κρίθηκε αναγκαία μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων στην περιοχή, με ένα κρούσμα στον βόρειο Έβρο και τρία στο νότιο τμήμα του νομού.

Η επίσκεψη έχει ως στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για ζητήματα που αφορούν ζωονόσους, με έμφαση στην πρόληψη, τον περιορισμό και την εξάλειψή τους.

Ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας

είχαν συναντήσεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία της πόλης και στο κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αντίστοιχες συσκέψεις έλαβαν χώρα στο Επαρχείο Διδυμοτείχου και στο πρώην δημαρχείο Φερών, όπου συμμετείχαν κτηνοτρόφοι και τοπικοί εκπρόσωποι. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Δύο ζώνες επιτήρησης

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χιλιομέτρων και μία 10 χιλιομέτρων, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός αυτών. Πρέπει να τονιστεί ότι, όπως και η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο και συνεπώς δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Κέλλας επεσήμανε: «Σε κάθε μονάδα όπου εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. Στόχος μας είναι αρχικά να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στη συνέχεια να εκριζωθεί, με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών, των κτηνιάτρων και των κτηνοτρόφων».

Ο κ. Κέλλας ανακοίνωσε επίσης ότι από την Τετάρτη 21/8, τίθενται σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη σφαγή των προβάτων, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν άκρως μεταδοτικό ιό DNA, ο οποίος όμως μεταδίδεται μόνο μεταξύ των προβάτων και δεν απειλεί τον άνθρωπο.

Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος δήλωσε ότι η ευλογιά των προβάτων αντιμετωπίστηκε πρόσφατα στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Φθιώτιδας, όπου και εκριζώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Για την επιτυχή επανάληψη αυτής της έκβασης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, είναι απαραίτητη η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. «Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο και χωρίς τη δική τους συνδρομή, κανένα από τα μέτρα του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της νόσου δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς και να οδηγήσει στην τελική εξάλειψή της», υπογράμμισε ο κ. Στρατάκος.

Στις συσκέψεις παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ερευνητές του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κτηνοτρόφοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα