Τι προβλέπει η ρύθμιση για χρέη προς Εφορία, Ταμεία και Δήμους (upd)

13:00 6/5/2019 - Πηγή: meatnews

Κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών,Εργασίας και Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, με κεντρικό θέμα τηνπολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, το οποίο θα προκύψει με τον επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς. Παράλληλα θα υπάρξει κούρεμα

προσαυξήσεων κατά 85%. Μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής. Προβλέπεται, όμως, διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

Για τουςαγρότες διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και η ελάχιστη δόση για την πληρωμήτης οφειλής θα είναι τα 30 ευρώ.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, θα έχουν τηδυνατότητα οι πολίτες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίεςδημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στηρύθμιση.

Σχετικά με τα χρέη προς την Εφορία, η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς και συνταξιούχους. Συγκεκριμένα:

• Γιαεισοδήματα έως 10.000 ευρώ προβλέπονται 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

• Γιαεισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ υπάρχει συντελεστής και ο αριθμός των δόσεωνείναι σε συνάρτηση με το χρέος και τον αριθμό των τέκνων.

Εάν οοφειλέτης καταβάλει εφάπαξ την οφειλή, διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις. Μειώνονται90% οι προσαυξήσεις αν ο οφειλέτης επιλέξει αριθμό δόσεων μικρότερο από αυτόνπου προσφέρει το κράτος.

Για τανομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικά σωματεία και συλλόγους προβλέπεται ό,τι ισχύειγια τα φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με οφειλέςτακτικών φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) οι δόσεις ανέρχονται έως 18 ενώγια φόρους που προέρχονται από έκτακτη αιτία οι δόσεις φτάνουν τις 30.

Με την υπαγωγήστη ρύθμιση αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, ενώ χορηγείταιφορολογική ενημερότητα. Εξαίρεση όσοι έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπορία.

Σημειώνεταιότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνουν μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και ρύθμιση για οφειλές προς Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, με έως 100 δόσεις και δυνατότητα μείωσης έως και πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων.

Η ρύθμισηαφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων, που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θαβεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκουςεκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μηυποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό τηςαπαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οιδόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ ανεξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Νεότερη ενημέρωση

Κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» για τις 120 δόσεις των χρεών προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Διαβάστε εδώ την Αιτιολογική Έκθεση.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα