Βορίδης: Η πράσινη στρατηγική δεν πρέπει να εκθέτει τους παραγωγούς σε αθέμιτο ανταγωνισμό από Τρίτες Χώρες

Τη σημασία των έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των κλάδων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, που συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.

Στησυνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ.Βορίδης επισήμανε παράλληλα ότι η συνεχής παρακολούθηση της αγοράς αγροτικώνπροϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την κρίσιμη

περίοδο της πανδημίαςεξακολουθεί να είναι το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση τυχόν διαταραχώνστους διάφορους τομείς, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργίατου πρωτογενούς τομέα.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι το τελευταίο τετράμηνοοι προσπάθειές μας έχουν ιδιαίτερα επικεντρωθεί σε σημαντικούς για τη χώρατομείς όπως η αλιεία, τα οπωροκηπευτικά και το αιγοπρόβειο κρέας παρεμβαίνονταςμε κατάλληλες δράσεις ενίσχυσης εάν και εφόσον απαιτούνται» σημείωσε ο κ.Βορίδης και εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας στην επιδίωξη να καταστείυποχρεωτική η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (Eco Schemes), κυρίως σε ό,τιαφορά το κομμάτι των δαπανών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα περιορίζοντανσημαντικά οι επιλογές που παρέχει ο «Πυλώνας Ι» υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιοθέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των αγροτών ενώ μπορεί να λειτουργήσει ωςτροχοπέδη στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Εξάλλου, οΥπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται γύρω από την πράσινηαρχιτεκτονική, ζήτησε εκ νέου την εξαίρεση των μικρών γεωργών από το σύστημαελέγχου της αιρεσιμότητας και τη συμπερίληψη των δαπανών για τις περιοχές μεφυσικούς περιορισμούς στο 30% των υποχρεωτικών δαπανών του «Πυλώνα ΙΙ».

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός αναφερόμενοςστην προωθούμενη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»εξέφρασε τις αμφιβολίες της χώρας μας ως προς την εφαρμογή και τηναποτελεσματικότητα πολλών σημείων που περιλαμβάνονται σε αυτή. Τόνισε μάλισταότι η στοχοθεσία από πλευράς της Επιτροπής στο κομμάτι αυτό προκαλείεπιφυλάξεις και σημείωσε ότι οι όροι της συγκεκριμένης στρατηγικής δεν μπορούννα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη ούτε να αποτελέσουν κριτήριογια την έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ.

«Τα στενά χρονικά περιθώρια, ειδικάμετά την πρόσφατη κρίση του κορωνοϊού, δεν δίνουν την πολυτέλεια για πειράματαστον αγροτικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι ταπροτεινόμενα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις επιπτώσεις της κλιματικήςαλλαγής αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαχείριση των υδάτων ως μείζον ζήτημα γιατη χώρα μας όπως και για άλλες νότιες χώρες και κάλεσε να δοθείπροτεραιότητα όχι μόνο στην ποιοτική αλλά και στην ποσοτική διάσταση τηςδιαχείρισης του νερού, μέσω των κατάλληλων έργων υποδομών.

Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε την ανάγκη διασφάλισης προσιτών τιμών για τον καταναλωτή σε βιώσιμα και ποιοτικά τρόφιμα γεγονός που όπως είπε μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση για την προέλευση του πρωταρχικού συστατικού των τροφίμων και υπογράμμισε ότι οι υψηλές προδιαγραφές της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» δεν πρέπει να εκθέτουν τους παραγωγούς σε αθέμιτο ανταγωνισμό εντός της παγκόσμιας αγοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή δήλωσε την υποστήριξη της χώρας μας στην πρόταση της Βουλγαρίας για ενιαία ρύθμιση του μελισσοκομικού τομέα σε σχέση με την επισήμανση ως προς την προέλευση των μειγμάτων μελιού καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συνέβαλε σημαντικά στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων νοθείας. 

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

The post Βορίδης: Η πράσινη στρατηγική δεν πρέπει να εκθέτει τους παραγωγούς σε αθέμιτο ανταγωνισμό από Τρίτες Χώρες appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα