Αντί να “απολογούμαστε” για “αντιαμερικανισμό” μήπως να αρχίσουμε να απαιτούμε;

Στην ομιλία του στο συνέδριο του EconomistΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν απέφυγε αυτό που σχεδόν όλοι οι προκάτοχοι του, έχουν κάνει. Οι δηλώσεις επιβεβαίωσης των “άριστων σχέσεων” με τις ΗΠΑ και της “ελληνικής πίστης” στο ΝΑΤΟ ακούστηκαν και από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Επειδή και οι “άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ” και η “πίστη” προς το

ΝΑΤΟ από κανέναν δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, θα ΄ναι ίσως πιο χρήσιμο για τη χώρα να αρχίσουμε να επισημαίνουμε, ότι η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει όσα θα ΄πρεπε από τη στάση της. Οι Αμερικανοί έχουν πάρει όσα ζήτησαν και ζητούν κι άλλα και η ελληνική αξιοπιστία στο ΝΑΤΟ έχει επαινεθεί ακόμη και από τον “περίεργο” Τραμπ. Καλοπληρωτές και έτοιμοι να δώσουμε κάθε διευκόλυνση που θα μας ζητηθεί. Μπορεί εμείς να μη στέλνουμε στρατό σε “καυτά σημεία” όπως οι Τούρκοι ,αλλά όσα παρέχουμε σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι υπεραρκετά για να δικαιούμαστε μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση και από την Ουάσινγκτον και από τις Βρυξέλλες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει και να το ζητήσουμε. Για να μην πούμε ότι πρέπει να το απαιτήσουμε.

Αντιθέτως διαπιστώνουμε ξανά μια ακατανόητη σπουδή να δείξουμε την “πίστη” μας , να …απολογηθούμε λέει για το “αντιαμερικανικό” μας παρελθόν και για την “αντιπάθεια” μας για το ΝΑΤΟ, τη δύσκολη δεκαετία του 70! Είχαμε και μία εισβολή στην Κύπρο το 1974 να υπενθυμίσουμε με τον ρόλο των Αμερικανών να είναι γνωστός και να έχει προκαλέσει ακόμη και τη συγγνώμη του Μπιλ  Κλίντον για την “ανοχή” της χούντας που οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. Δεν επρόκειτο βεβαίως μόνο για…ανοχή.

Οι “άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις” προς το παρόν έχουν επιβεβαιωθεί πολύ περισσότερο από την Ελλάδα και όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με συμβόλαια πολλών δις! Ας μη το ξεχνάμε. 

Κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να …απολογούμαστε και να αρχίσουμε να ζητάμε τα ανταλλάγματα που μας αξίζουν.

Η ομιλία του κ.Παναγιωρόπουλου στο συνέδριο του Economist:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, συμμετέχοντας ως ομιλητής στην 25η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, του Economist με θέμα “From social distancing to social solidarity” που διεξάγεται στην Αθήνα, απηύθυνε την  ακόλουθη ομιλία::

«Κυρίες και κύριοι, 

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση αυτή που δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσω την άποψη μου σε ευαίσθητα γεωπολιτικά ζητήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι βλέπω πολλούς ανθρώπους εδώ στον χώρο. Αν και δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο του κορωνοϊού, νομίζω ότι μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να προσαρμοστούμε φυσικά. 

Όσον αφορά τα σχόλιά σας, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ μεγάλο διάστημα μετά τη δεκαετία του ’70. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Οι πολιτικές συγκρούσεις πάντα βρίσκονται στο προσκήνιο, υπάρχει πάθος αλλά πολλά έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «αγκαλιάζει» το ΝΑΤΟ και την στρατιωτική Συμμαχία που αναζητεί νέο ρόλο στο χώρο της γεωπολιτικής. 

Η Ελλάδα τιμά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, είναι σταθερό μέλος της Συμμαχίας και απολαμβάνει μια θετικώς εξελισσόμενη στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το παλιό «αντιαμερικανικό κλίμα» θα έλεγα ότι ανήκει στο παρελθόν. Η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, η οποία επί του παρόντος τροποποιείται. Θα μπορούσα να πω ότι οι ομάδες εργασίας θα έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις επ’ αυτής έως το πέρας του θέρους. Έτσι έχουμε μπροστά μας την υπογραφή της από το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι το οποίο μαρτυρά τον ισχυρό στρατηγικό δεσμό μας. 

Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποτελεί πάροχο ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητος και ειρήνης. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία ευμετάβλητη περιοχή. Ιστορικά, όποτε υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο διευρύνονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ όταν επικρατούν ηρεμία και ειρήνη διαμορφώνονται κατάλληλες συνθήκες για ευημερία τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και πέραν αυτής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα ώστε να προκύψει η πιθανότητα για ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή.  

Υπ’ αυτή την έννοια η Ελλάδα εμπλέκεται πολύ ενεργητικά σε δύο πεδία: Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία και το άλλο, η βελτίωση των συνολικών δυνατοτήτων που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά δεν αντιβαίνουν το ένα το άλλο, αλλά συμβαδίζουν μεταξύ τους. Είμαστε πολύ ενεργοί στο διπλωματικό μέτωπο. 

Φυσικά η διπλωματική πολιτική ασκείται κυρίως από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, αλλά στο επίπεδο της αμυντικής διπλωματίας υπάρχει, επίσης, χώρος για καλά και θετικά αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να μετρηθούν σε σειρά συμφωνιών που συνήφθησαν στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και προβλέπουν τη συμμετοχή μας σε διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα με χώρες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε εν πολλοίς τις ίδιες απόψεις σχετικώς με τι σημαίνει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. 

Αυτό συμβαίνει με την τριμερή συνεργασία που έχουμε με την Κύπρο και το Ισραήλ, με τη συνεργασία «3+1» στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την τετραμερή στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, και η Κύπρος, καθώς επίσης και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, όπως είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. 

Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σχετικώς με το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι ν’ αντιληφθούμε αυτό που έχει περιγράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάιντεν, ότι η διεθνής τάξη βασίζεται στους κανόνες, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, τη διεθνή νομιμότητα αλλά και τους κανόνες καλής γειτονίας. Όταν όλοι σέβονται αυτούς τους κανόνες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ωστόσο κάποιος δεν αναγνωρίζει τους κανόνες αυτούς και δεν συμμορφώνεται μ’ αυτούς, τότε προκύπτουν προβλήματα. Πρέπει να ενεργήσουμε εν σώματι όλοι μαζί για να απομονώσουμε όποιον δεν δέχεται και δεν ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Κι αυτή είναι μια απλή συνθήκη, όπως την περιγράφω. 

Η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό εταίρο τόσο για τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους. Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας και εργαζόμαστε σκληρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό, να έρθει η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή δουλεύουμε σκληρά προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτρεπτική ισχύ και την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Γι’ αυτό υλοποιούμε φιλόδοξα, καλοσχεδιασμένα από τεχνοοικονομικής πλευράς και προτεραιοποιημένα προγράμματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε υφιστάμενα οπλικά συστήματα και να τα προσθέσουμε μαζί με τα νέα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ικανότητος οπλικά συστήματα, όπως αεροσκάφη και πλοία».

The post Αντί να “απολογούμαστε” για “αντιαμερικανισμό” μήπως να αρχίσουμε να απαιτούμε; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
economist, υεθα, ηπα, νατο, ελλαδα, βρυξέλλες, κυπρος, δις, αθηνα, καιρος, συμμετοχή, σημαίνει, γαλλια, αιγυπτος, ισχύ, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, ξανα, αποτελεσματα, τι σημαινει, χωρες, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, τα νεα, υεθα, economist, αραβικα, βρυξέλλες, γινει, διαστημα, δηλωσεις, ευκαιρια, υπαρχει, ειρηνη, εννοια, ευημερια, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, ηρεμια, ομιλια, κυβερνηση, νατο, νικο, παντα, παθος, πεδια, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σαουδικη αραβια, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σχηματα, σχολια, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φυσικα, ανηκει, ασφαλεια, ενωση, χωρα, υπουργειο, εισβολη, μεσογειος, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, ουασινγκτον, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα