Άρθρο Τσίπρα-Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Για σχεδόν 30 χρόνια, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δύο χώρες μας ήταν διχασμένες λόγω του «ονοματολογικού», γεγονός που όχι μόνον εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, αλλά και αποδυνάμωσε την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης
Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνήσαμε σε μερικά θεμελιώδη σημεία: Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ότι οι λαοί μας και η περιοχή, άξιζαν κάτι καλύτερο από το να εγκλωβιστούν βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας και εθνικισμού. Ότι ο στόχος μας δεν θα ήταν να προσποιηθούμε ότι διαπραγματευόμαστε, να αποτύχουμε και στη συνέχεια να επιδιώξουμε να κερδίσουμε το blame game, όπως είχαμε δει άλλους να κάνουν. Αποφασίσαμε ότι οι διαπραγματευτές μας δεν θα έφευγαν από την αίθουσα μέχρι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστούμε οι ίδιοι.
Σε αυτήν τη βάση, δώσαμε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών μας, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Όπως αναμενόταν, αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις από τις συντηρητικές αντιπολιτεύσεις στις χώρες μας - τον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Παρόλα αυτά, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό των εθνικών μας θέσεων, έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και χαιρετίστηκε στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως η σημαντικότερη και η πιο επιτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη εδώ και χρόνια.
Η Συμφωνία έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Επιπλέον, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην επίλυση συγκρούσεων, ιδίως δεδομένου ότι η Συμφωνία αναγνωρίστηκε επίσημα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυρίως, απέδειξε ότι ακόμη και όταν το φορτίο της ιστορίας είναι βαρύ, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και η προοπτική για λύση. Ο τόπος των Πρεσπών -κάποτε μια περιοχή που σπαράχθηκε από τον πιο βίαιο εμφύλιο στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες πριν από 75 χρόνια- σήμερα στέκεται ως σύμβολο ειρήνης - όχι σύγκρουσης. Ως σύμβολο ελπίδας αντί για πόνου.
Ωστόσο, τα τελευταία έξι χρόνια δεν είδαμε τις εξελίξεις που ελπίζαμε. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας πάγωσε, πρώτα από τη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία. Οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνονται καθώς η διαδικασία των Βρυξελλών παραμένει στάσιμη και η ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται όλο και πιο επιθετική. Η δυναμική της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια διατρέχει υψηλό κίνδυνο και δεν φαίνεται να ενισχύεται, ακόμη και με την απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν από τα Δυτικά Βαλκάνια, απογοητευμένοι όχι μόνο από τις ηγεσίες τους, αλλά και από την αδυναμία ή την απροθυμία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων ανταγωνισμών, περιφερειακής αστάθειας και συγκρούσεων, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως δύναμη που υποστηρίζει ενεργά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπου κι αν αυτές βρίσκονται υπό απειλή. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί ισχυρή διεθνής διπλωματική δύναμη μόνον αν είναι αξιόπιστη πρώτα στη δική της γειτονιά.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα ηγεσία προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκληση. Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά.
Ταυτόχρονα, εάν η Συμφωνία τηρηθεί πλήρως, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της κάθε προσέγγιση «business-as-usual» που έχουμε δει τα τελευταία έξι χρόνια και να υιοθετήσει μια ενεργητική, σταδιακή προσέγγιση στη διεύρυνση, όπως προτείνεται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων και τις ηγεσίες τους. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά.
Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ενότητας δεν θα είναι αρκετή. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος. Η απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη συγχρηματοδότηση του Next Generation EU, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους σκέψης.
Σε αυτό το πνεύμα, στις 17-18 Ιουνίου 2024, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τα Ινστιτούτα μας θα εγκαινιάσουν τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην Αθήνα, φιλοξενώντας εξέχοντες κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους, από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας θα είναι να στηρίξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας και να αναδείξουμε την ευθύνη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και προωθητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και της περιοχής - μια συζήτηση που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, όπως και της εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης.
The post Άρθρο Τσίπρα-Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Euro 2024: Εμετική πρόκληση από τους Αλβανούς στον αγώνα με την Ιταλία – Οπαδός σήκωσε χάρτη που περιλαμβάνει Κέρκυρα, Γιάννενα, Γρεβενά και Φλώρινα
- Πέθανε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Καλογιάννης
- Η "φυγή" Μητσοτάκη προϋποθέτει "έξοδο" Κασσελάκη-Ανδρουλάκη…
- Μακελειό στο Μίσιγκαν: Δεκάδες τραυματίες από σφαίρες σε υδάτινο πάρκο ψυχαγωγίας, αναμεσά τους παιδιά – Αυτοκτόνησε ο δράστης [βίντεο]
- Η «χασάπισσα της Θράκης» Γαλάτω Αλεξανδράκη στους πιο … περίεργους νέους ευρωβουλευτές σύμφωνα με το Politico
- Άπιαστο όνειρο πλέον οι διακοπές στις Κυκλάδες για την ελληνική οικογένεια – Στα ύψη ακτοπλοϊκά και διαμονή
- Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
- H κίνηση του βασιλιά Καρόλου στην Κέιτ Μίντλετον που δεν πέρασε απαρατήρητη – Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επανεμφάνισή της μετά από 173 ημέρες
- 7 σούπερ τρόφιμα που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και κάνουν καλό στην καρδιά
- Σοκαριστική υπόθεση στη Χαλκιδική: 90χρονος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 11χρονο κορίτσι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Άρθρο Τσίπρα-Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Η στρατηγική της Κίνας στη Μέση Ανατολή
- Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Αύριο και μεθαύριο η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του στο Ωδείο Αθηνών
- Η απάντηση της Κατερίνας Στεφανίδη στον πρωθυπουργό που έσπευσε να την συγχαρεί για το ασημένιο μετάλλιο
- Ισραήλ: Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του πολέμου και του Νετανιάχου από την 7η Οκτωβρίου
- Η Κίνα θεωρεί την «εξάλειψη» της Ταϊβάν εθνική υπόθεση, δηλώνει ο πρόεδρος Λάι
- Γιορτή του Πατέρα: Εμπνευσμένη από έναν βετεράνο πολέμου…
- Τελευταία Νέα militaire
- Άρθρο Τσίπρα-Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Αύριο και μεθαύριο η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του στο Ωδείο Αθηνών
- Η στρατηγική της Κίνας στη Μέση Ανατολή
- Γιορτή του Πατέρα: Εμπνευσμένη από έναν βετεράνο πολέμου…
- Ισραήλ: Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του πολέμου και του Νετανιάχου από την 7η Οκτωβρίου
- Η Κίνα θεωρεί την «εξάλειψη» της Ταϊβάν εθνική υπόθεση, δηλώνει ο πρόεδρος Λάι
- Η απάντηση της Κατερίνας Στεφανίδη στον πρωθυπουργό που έσπευσε να την συγχαρεί για το ασημένιο μετάλλιο
- Ο Ερντογάν παζαρεύει και Eurofighter! Κάνει «παιχνίδι» με την Ισπανία
- Πως η Άγκυρα επαναφέρει το πρακτικό της Βέρνης του 1976, στο Αιγαίο
- «Μεταπολίτευση, ένα βολικό τέρας»! – Διονύσης Ελευθεράτος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Καίνε» τα πρόστιμα για παράνομη κυκλοφορία οχημάτων
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/6) – Πού θα δείτε Ολλανδία, Αγγλία και Σλοβενία-Δανία
- Δημόσιο: Για ποιους υπαλλήλους “αυξάνεται” o μισθός
- Η θεατρική ομάδα του 5ου ΓΕΛ Νίκαιας αναπαριστά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ένα διδακτικό ταξίδι στην Ιστορία
- «Τακτική παύση» των επιχειρήσεων καθημερινά από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα
- Logistic centers: Στα σκαριά επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποια projects τρέχουν
- Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς: «Οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, πρέπει να προσαρμοστούμε»
- Ρένος Χαραλαμπίδης: “Έλεγαν ότι χαραμίζω το ταλέντο μου σε φτηνή τηλεόραση και κάνω αρπαχτές”
- «Peeping Tom»: Η ταινία που σόκαρε κοινό και κριτικούς έρχεται στα θερινά σινεμά
- Γιορτή του Πατέρα σήμερα: Το τρυφερό βίντεο της Finos Film - «Μπαμπάκα μου να σε φιλήσω!»