Γιατί δεν αρκεί μόνο η επίκληση του «ανθρώπινου λάθους» για την τραγωδία στα Τέμπη

Η ανάρτηση του μηχανολόγου μηχανικού Γρηγόρη Φαρμάκη στο Facebook, απαντά σε όσους επιχειρούν να περιορίσουν τα αίτια της ασύλληπτης τραγωδίας στα Τέμπη, στο «ανθρώπινο λάθος».

Μεταξύ άλλων γράφει:

«Στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου απαγορεύεται από τους κανονισμούς να καταγράψεις το “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ως αιτία ενός σοβαρού γεγονότος και να ξεμπερδεύεις. Είσαι υποχρεωμένος να ρωτήσεις ξανά και ξανά, γιατί δεν απετράπη το λάθος, γιατί δεν είχε γίνει αυτό που θα απέτρεπε την πιθανότητα ανθρώπινου

λάθους, κοκ. Και για κάθε μια απάντηση που επικαλείται μια αιτία να ξαναρωτάς επίμονα γιατί συνέβη αυτή η αιτία και η αιτία της αιτίας. Οι γιαπωνέζοι μηχανικοί, που είναι πρακτικοί μέσα στην εξαιρετική απλότητα τους, λένε ότι πρέπει να ρωτήσεις πέντε φορές (“five why’s”), να σκάψεις δηλαδή τουλάχιστον πέντε επίπεδα πιο βαθιά κάθε μια αλυσίδα αιτιότητας που θα αναδύεται όσο ρωτάς, για να ανακαλύψεις τι πραγματικά φταίει. Λέγεται root cause analysis, ανάλυση ριζικών αιτίων, είναι τυπική επιστημονική μέθοδος που διδάσκεται στα πολυτεχνεία όλου του πλανήτη, και είναι υποχρεωτική από τους κανονισμούς, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ασφάλεια ανθρώπων.

Διαβάστε όλη την ανάρτηση του:

The post Γιατί δεν αρκεί μόνο η επίκληση του «ανθρώπινου λάθους» για την τραγωδία στα Τέμπη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη,tebi