Η υπονόμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ-Δημ. Σκουτέρης

 Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Ως γνωστό η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε μεταξύ των άλλων και την Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για διετή θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας  αποτελείται από πέντε Μόνιμα μέλη (είναι οι 5 νικήτριες χώρες του Β΄ Παγκοσμίου

πολέμου) και δέκα μη Μόνιμα. Το Συμβούλιο φέρει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του.

Εκτός από τη διασφάλιση της ειρήνης ο διεθνής οργανισμός  έχει ως στόχους την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την ίδρυσή του ως σήμερα είναι γεγονός ότι συνέβησαν κοσμογονικές αλλαγές. Περάσαμε από τον Ψυχρό πόλεμο στον μονοπολικό κόσμο και πλέον μετά την παγκοσμιοποίηση οδηγούμαστε στον πολυπολικό κόσμο, όπου οι αναδυόμενες δυνάμεις του Παγκόσμιου Νότου απαιτούν την αναβάθμιση τους στο επίπεδο της εκπροσώπησης τους σε υπερεθνικά όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α).

Σήμερα δηλαδή οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, παρόλα αυτά εξακολουθεί και ισχύει η δυνατότητα χρήσης βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, κάτι που μπλοκάρει ακόμη και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.  Είναι πασίδηλο ότι το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν αυτές οι χώρες δεν ανταποκρίνεται στους σημερινούς παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων. Αυτό γιατί χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία διαδραματίζουν ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο διεθνές σύστημα από ό,τι η Γαλλία ή η Βρετανία.

Το πρόβλημα της φερεγγυότητας τόσο του ΟΗΕ όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας μεγιστοποιείται από τις απόπειρες υπονόμευσής του ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ. Είναι οδυνηρή η ανάμνηση από τις απειλές του Προέδρου Τραμπ (κατά την προηγούμενη θητεία του) περί δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ και του συνόλου των δραστηριοτήτων του. Φαντάζεστε τον ΟΗΕ να μην μπορεί να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις;

Το Deep State (βαθύ κράτος) των ΗΠΑ υποσκάπτει το κύρος του Οργανισμού στοχοποιώντας πολύπλευρα συγκεκριμένες χώρες . Προφανώς  αποκομίζουν οφέλη οι οικονομικές δυνάμεις που το συγκρότησαν και που δεν είναι πάντοτε ορατές.  Έτσι κατασκευάζει- δημιουργεί τεχνητά εχθρούς, προβοκάρει ολόκληρα κράτη. αρνείται το δικαίωμα σε «ανεξάρτητα» Κράτη να είναι ΚΥΡΙΑΡΧΑ  στην επικράτεια τους, επιβάλλει όρους άνισης ανταλλαγής.

Λειτουργεί ως ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Απαγορεύει το δικαίωμα σε κράτη να εξοπλίζονται, να εισάγουν αλλά και να εξάγουν από και προς σε όποια κράτη επιθυμούν και επιλέγουν στο πλαίσιο της κυριαρχίας τους, της ανεξαρτησίας τους. Στήνουν αλλά και μεγεθύνουν δήθεν «Αμυντικές Συμμαχίες» οι οποίες υποτίθεται ότι θα αμυνθούν έναντι συνασπισμού κρατών που πλέον δεν υπάρχουν. Τρανταχτό το παράδειγμα του ΝΑΤΟ. Ποιος σοβαρός, ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να υποδείξει από ποια δύναμη κινδυνεύει το ΝΑΤΟ και οι χώρες του σήμερα; Αντίθετα υπάρχουν χώρες που κινδυνεύουν από το ΝΑΤΟ, από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (πχ η Ελλάδα από την Τουρκία) αλλά και τις ΗΠΑ

Χρησιμοποιούν είτε τον ΟΗΕ, είτε το ΣΑ για να επιβάλλουν κυρώσεις κατά χωρών οδηγώντας σε πλήρη φτωχοποίηση εκατομμύρια ανθρώπους. Με τις περίφημες κυρώσεις τους στερούν την τροφή, τα φάρμακα. το νερό, την υγεία, τις απαραίτητες υποδομές, την τεχνολογική εξέλιξη, την ισότιμη συμμετοχή στο παγκόσμιο εμπόριο,  ακόμα δεσμεύουν και αρπάζουν τυχόν καταθέσεις είτε ιδιωτών είτε κρατών ως κοινοί λωποδύτες.

Βεβαίως η επιλογή των μαύρων προβάτων, δηλαδή των κρατών που θα υποστούν τις κυρώσεις είναι επιλεκτική. Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη με την περίπτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ). Ουδέποτε οι ΗΠΑ τους συγχώρησαν ότι πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα στον πόλεμο στην χερσόνησο της Κορέας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας (καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ) επέβαλε κυρώσεις στη ΛΔΚ γιατί τόλμησε και έκανε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006 «παρακάμπτοντας κανόνες και αρχές της παγκόσμιας τάξης» . Συστάθηκε Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για να παρακολουθεί τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1718.

Όπως συμβαίνει με παρόμοιες επιτροπές που καλύπτουν άλλα καθεστώτα κυρώσεων του ΟΗΕ, όλα τα μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Βόρεια Κορέα έπρεπε να είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η σύνθεση της επιτροπής ήταν, ωστόσο, ασυνήθιστη, καθώς περιλάμβανε πάντα εμπειρογνώμονες από καθένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα .

Υπήρχαν υποψίες ότι δεν ήταν όλα τα μέλη της επιτροπής πλήρως αυτόνομα από τις κυβερνήσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας έγιναν ολοένα και πιο αμφιλεγόμενες, με τους Κινέζους και τους Ρώσους ειδικούς να ζητούν συστηματικά αποδεικτικά στοιχεία και αναλύσεις που παρέχονται από τους ομολόγους τους. Το 2021, ο Κινέζος εμπειρογνώμονας έκανε το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να συμπεριλάβει μια σειρά από δικές του υποσημειώσεις που αναιρούσαν τα στοιχεία μιας έκθεσης της επιτροπής. Το 2023, μια από τις εκθέσεις της Επιτροπής διέρρευσε πριν από τη διαβίβασή της στο Συμβούλιο, για την οποία Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τον σεβασμό των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας από τα μέλη της Επιτροπής.

Η Ρωσία ζήτησε οι κυρώσεις του ΣΑ να επανεξετάζονται σε ετήσια βάση και το Συμβούλιο  μετά τις όποιες εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων να επανακαθορίζει τη θέση του. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις ΗΠΑ και ενώ θα μπορούσαν να πάνε το θέμα στην Ολομέλεια-στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης παρόμοιο με το διαλυμένο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, επέλεξαν να λειτουργήσουν απαξιωτικά για τον Οργανισμό. Δημιούργησαν συνασπισμό προθύμων από 11 κράτη με βάση την τρόικα ΗΠΑ- Νότια Κορέα-Ιαπωνία επικεφαλής τους.

Αυτός ο αυθαίρετος σφετερισμός των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των δομών του από μια ομάδα κρατών είναι πασίδηλα παράνομος. Τα όποια αποτελέσματα της δράσης του ουδεμία νόμιμη ισχύ έχουν. Το πεπαλαιωμένο και ανυπόληπτο καθεστώς των κυρώσεων δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιστάσεις και αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ βεβαίως συνηθίζουν να λειτουργούν απαξιωτικά σε σχέση με Οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, αλλά και επιλεκτικά για το ποιους πρέπει να τιμωρήσουν. Δείτε τι γίνεται με τους Χούθι και την υπό Αμερικανική Διοίκηση των «Ασπίδων» στην Ερυθρά. Από ποια απόφαση του ΟΗΕ ή του ΣΑ  έλκουν το δικαίωμα χρήσης οπλικών συστημάτων κατά και των κατοίκων της Υεμένης; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να βομβαρδίζουν περιοχές στη Συρία;  Γιατί επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν;

Ας δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Το 1974 είχαμε την γνωστή εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Κατέλαβαν οι Τούρκοι σχεδόν το 40% της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετέφεραν εποίκους στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, δεν απελευθέρωσαν αιχμαλώτους πολέμου, δεν επέστρεψαν περιουσιακά στοιχεία Κυπρίων πολιτών που λήστεψαν.

Απειλούν με το γνωστό casus belli την Ανεξάρτητη Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε στο παρελθόν κομίσει ο Πρόεδρος Πούτιν η Τουρκία αποδεδειγμένα συνεργαζόταν με τον ISIS. Εσχάτως μάλιστα μεταφέρθηκε το στρατηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς από το Κατάρ στην Τουρκία. Ματαίως αναζητώ τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την επιβολή των όποιων κυρώσεων στην Τουρκία.    

Θαυμάστε αντιφάσεις, υποκλιθείτε στον παραλογισμό. Οι ΗΠΑ και οι θλιβεροί οσφυοκάμτες πολιτικοί τους συνοδοιπόροι επιβάλλουν απάνθρωπες κυρώσεις σε Κορέα και Ιράν (για τον πυραυλικό τους εξοπλισμό, που στο κάτω κάτω είναι υποδεέστερος των Νατοϊκών) αλλά επιτρέπουν στον Ζελένσκι να εκτοξεύσει τους Νατοϊκούς πυραύλους   (μέσου και μεγάλου βεληνεκούς) που του έχουν δώσει κατά της Ρωσίας.

Αν το ΣΑ και ο ΟΗΕ λειτουργούσαν σωστά δεν θα αντιμετωπίζαμε τέτοιες καταστάσεις. Θα είχαν βρεθεί τρόποι κατάπαυσης των εχθροπραξιών στους δύο μεγάλους περιφερειακούς πολέμους που μαίνονται. Δυστυχώς, όμως, το κύρος του Οργανισμού υποσκάπτεται κυρίως από το «Βαθύ Κράτος» των ΗΠΑ και μάλιστα για ιδιοτελείς σκοπούς.

Είναι δεδομένο ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός των δομών του Οργανισμού, αλλά πρωτίστως οφείλουμε να διατηρήσουμε εν ζωή τον ΟΗΕ, τουλάχιστον μέχρις ότου τον αντικαταστήσουμε από κάποιον άλλο υπερεθνικό οργανισμό.

Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com, @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94

  

      

     

The post Η υπονόμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ-Δημ. Σκουτέρης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβουλίου Ασφαλείας, ΟΗΕ, ΗΠΑ-Δημ, Σκουτέρης,symvouliou asfaleias, oie, ipa-dim, skouteris