Μουντιάλ 2018: Η κλήρωση των ομίλων στο Κρεμλίνο

Στο παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του Νικήτα Χρουστσόφ, είναι προγραμματισμένη σήμερα (18:00 τοπική ώρα και 17:00 ώρα Ελλάδας), η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, που θα διεξαχθεί από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου στη Ρωσία.

Μετά από 871 προκριματικούς αγώνες, ακριβώς 195

ημέρες πριν από την πρώτη σέντρα (στο Luzhniki Stadium) της κορυφαίας διοργάνωσης, που άρχισε την διαδρομή της, στις 12 Μαρτίου 2015, όταν (στην ζώνη της Ασίας) το Ανατολικό Τιμόρ νίκησε 4-1 την Μογγολία, αναμέτρηση που διεξήχθη πριν ακόμα την κλήρωση (25 Ιουλίου) της προκριματικής φάσης στην Αγία Πετρούπολη.

Μία κλήρωση, χωρίς φυσικά την συμμετοχή της Ελλάδας, που αποκλείστηκε στα play-off της Ευρώπης από την Κροατία, μένοντας εκτός Μουντιάλ, μετά από δύο συνεχόμενες παρουσίες, το 2010 στη Νότια Αφρική και το 2014 στην Βραζιλία.

ΛΙΝΕΚΕΡ, ΚΟΜΑΝΤΑΓΙΑ ΚΑΙ 8 ΔΙΑΣΗΜΟΙ?ΒΟΗΘΟΙ

Ο Αγγλος, πρώην επιθετικός, Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος κέρδισε το «adidas Golden Boot» στο Μεξικό το 1986, παρουσιαστής προγραμμάτων του BBC πλέον, θα διεξάγει την κλήρωση, μαζί με την διάσημη Ρωσίδα αθλητική δημοσιογράφο Μαρία Κομαντάγια.

Θα συνοδεύονται από τους, Λοράν Μπλαν, Γκόρντον Μπανκς, Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Μαραντόνα και Κάρλες Πουγιόλ, που θα αποτελούν την ποδοσφαιρική …βοήθεια. Μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε, που θα μεταφέρει το τρόπαιο στην αίθουσα, θα εκπροσωπήσουν τα οκτώ έθνη που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο όγδοος βοηθός της κλήρωσης θα είναι ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν, ένας ποδοσφαιρικός θρύλος της -τότε- Σοβιετικής Ενωσης.

Ένας… συνδυασμός 13 διαφορετικών τελικών Μουντιάλ, από τους οκτώ βοηθούς, εκ των οποίων ο Νικίτα Σιμονιάν αγωνίστηκε στο παλαιότερο όλων, εκπροσωπώντας τη χώρα του στη Σουηδία το 1958, ενώ ο Ντιέγκο Φορλάν φόρεσε τα χρώματα της Ουρουγουάης στο πιο πρόσφατο τουρνουά, αυτό της Βραζιλίας το 2014.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η παγκόσμια κατάταξη της FIFA τον Οκτώβριο του 2017, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου οι 32 φιναλίστ να χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Η Ευρώπη θα έχει 14 εκπροσώπους, η Νότια Αμερική 5, η Αφρική 5, η Ασία 5 και η Βόρεια- Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 3. Η ακολουθία της κλήρωσης θα αρχίσει με το γκρουπ Νο1 και θα τελειώσει με το γκρουπ Νο4. Κάθε γκρουπ θα πρέπει να «αδειάσει» τελείως πριν η διαδικασία προχωρήσει στο επόμενο. Η γενική αρχή της FIFA, είναι να εξασφαλίσει ότι κανένας όμιλος δεν έχει πάνω από μία ομάδα από την ίδια ζώνη. Αυτό ισχύει για όλες τις ζώνες εκτός της Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύεται από 14 ομάδες. Κάθε όμιλος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία, αλλά όχι περισσότερες από δύο ευρωπαϊκές ομάδες. Ως εκ τούτου, έξι από τους ομίλους θα διαθέτουν δύο ευρωπαϊκές ομάδες. Η κατανομή των ομάδων στους ομίλους θα γίνει σύμφωνα με γεωγραφικό διαχωρισμό, με ένα σύστημα σχεδιασμένο ώστε να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, πως το Περού, η Κολομβία και η Ουρουγουάη, που βρίσκονται στο γκρουπ Νο2, δεν θα μπουν στον ίδιο όμιλο με τη Βραζιλία ή την Αργεντινή, οι οποίες βρίσκονται στο Νο1. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες των άλλων συνομοσπονδιών, εκτός της Ευρώπης.

ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

1ο γκρουπ: Ρωσία (οικοδέσποινα), Γερμανία (παγκόσμια πρωταθλήτρια), Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία και Γαλλία

2ο γκρουπ: Ισπανία, Περού, Ελβετία, Αγγλία, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Κροατία

3ο γκρουπ: Δανία, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Σουηδία, Τυνησία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ιράν

4ο γκρουπ: Σερβία, Νιγηρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Παναμάς, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία.

Οι 32 ΦΙΝΑΛΙΣΤ

AFC

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Οι Socceroos κάνουν την πέμπτη εμφάνισή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο

ΙΡΑΝ : Ηταν η πρώτη ομάδα της Ασίας που κρίθηκε για το Μουντιάλ της Ρωσίας

ΙΑΠΩΝΙΑ : Οι Ιάπωνες έφτασαν στους «16» σε δύο περιπτώσεις

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ : Οι «πολεμιστές», εμφανίζονται συνεχώς σε Μουντιάλ από το 1986

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Οι Σαουδάραβες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ το 1994

CAF

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι «Φαραώ» πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνισή τους, μετά το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990.

ΜΑΡΟΚΟ: Πέρασε στη Ρωσία από τον τρίτο όμιλο της Αφρικής

ΝΙΓΗΡΙΑ: Οι «σούπερ αετοί» έχουν χάσει μόνο ένα τουρνουά από το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ το 1994

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Στο ντεμπούτο της στην Νότια Κορέα/Ιαπωνία το 2002, έφτασε στα προημιτελικά

ΤΥΝΗΣΙΑ: Στην Αργεντινή το 1978, έγινε η πρώτη ομάδα της Αφρικής που κέρδισε ένα ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο

CONCACAF

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Εντυπωσίασε στη Βραζιλία το 2014, φτάνοντας στα προημιτελικά, αποκλείοντας την Ελλάδα

ΜΕΞΙΚΟ: Οι Μεξικανοί έχασαν μόλις ένα προκριματικό ματς, στο δρόμο για τη Ρωσία

ΠΑΝΑΜΑΣ: Οι Κεντροαμερικανοί κάνουν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία

CONMEBOL

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Οι δύο φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές εμφανίστηκαν στην εναρκτήρια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Ουρουγουάη του 1930

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η Sele??o ήταν η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε μέσα από την διαδικασία των αγώνων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ο προπονητής της Χοσέ Πέκερμαν, καθόταν στον πάγκο της Αργεντινής στη Γερμανία το 2006

ΠΕΡΟΥ: Επιστρέφει στους παγκόσμιους τελικούς για πρώτη φορά σε 36 χρόνια

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Η Celeste ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές ως οικοδεσπότες το 1930 και στη Βραζιλία το 1950

UEFA

ΒΕΛΓΙΟ: Κατέκτησε χωρίς ήττα την κορυφή του προκριματικού ομίλου

ΚΡΟΑΤΙΑ: Τερμάτισε τρίτη στο ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία το 1998

ΔΑΝΙΑ: Εξασφάλισε την συμμετοχή της με μια άνετη νίκη (1-5) στα play-off επί της Ιρλανδίας

ΑΓΓΛΙΑ: Τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν φτάσει σε 14 τελικές φάσεις

ΓΑΛΛΙΑ: Κάνει τη έκτη συνεχή εμφάνισή της σε τελική φάση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι υπερασπιστές του τίτλου κατέγραψαν απόλυτη πορεία στα προκριματικά

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Η μικρότερη χώρα σε πληθυσμό, που φτάνει σε Μουντιάλ

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τερμάτισε τρίτη στη Γερμανία το 1974 και στην Ισπανία το 1982

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Κάνει την πέμπτη εμφάνισή της σε τελική φάση

ΡΩΣΙΑ: Ως Σοβιετική Ένωση, η οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου τερμάτισε τέταρτη στην Αγγλία το 1966

ΣΕΡΒΙΑ: Εξασφάλισε την πρόκριση με μόνο μία ήττα στον προκριματικό όμιλο της

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρωταθλήτρια το 2010, έκανε το ντεμπούτο της σε Μουντιάλ στην Ιταλία το 1934

ΣΟΥΗΔΙΑ: Φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958

ΕΛΒΕΤΙΑ: Εχει φτάσει τρεις φορές στα προημιτελικά

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα διοργανώσει το κορυφαίο τουρνουά, ενώ θα είναι επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Το Εκατερίνενμπουργκ και το Σότσι, δυο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί να φιλοξενήσουν αγώνες, είναι στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις των αγώνων σε εκείνο της Ευρώπης.

12 ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ 11 ΠΟΛΕΙΣ

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 64 αγώνες σε 12 γήπεδα των 11 πόλεων.

Οι 11 πόλεις, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες: Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Εκατερίνενμπουργκ, Σότσι, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ, Καλίνινγκαρντ.

Τα 12 γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες: Kaliningrad Stadium, Volgograd Stadium, Ekaterinburg Stadium, Fisht Stadium, Kazan Arena, Nizhny Novgorod Stadium, Luzhniki Stadium, Samara Stadium, Rostov-on-Don Stadium, Spartak Stadium, Saint Petersburg Stadium, Saransk Stadium.

ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το τρόπαιο που θα διεκδικήσουν οι 32 φιναλίστ το επόμενο καλοκαίρι, ολοκλήρωσε στο Σότσι, το πρώτο στάδιο της περιήγησής του στη Ρωσία, κάνοντας μία διαδρομή 16.000 χιλιομέτρων σε έξι ζώνες ώρας. Τις τελευταίες 78 ημέρες, το τρόπαιο «επισκέφτηκε» 16 πόλεις στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων τέσσερις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του κορυφαίου τουρνουά. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 220.000 φίλαθλοι, πήραν μια γεύση από το επερχόμενο φεστιβάλ ποδοσφαίρου και ήρθαν όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει κάποιος στο τρόπαιο, που κάθε παίκτης ονειρεύεται να σηκώσει. Στη νέα περιοδεία, που θα αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου από το Λονδίνο, το τρόπαιο θα «επισκεφθεί» 51 χώρες σε έξι ηπείρους, πριν επιστρέψει στη Ρωσία τον προσεχή Μάιο λίγο πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα επισκεφθεί και άλλες εννέα πόλεις.

742.760 ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙ

Συνολικά διατέθηκαν 742.760 εισιτήρια κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων της φάσης πωλήσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της FIFA (FIFA.com/tickets). Ενώ οι περισσότερες πωλήσεις αφορούν τη Ρωσία, η διεθνής ζήτηση αυξάνεται σταθερά και αντιπροσωπεύει το 47% όλων των αιτήσεων μέχρι σήμερα. Οι φίλαθλοι από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Κίνα, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Αγγλία κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας. Η επόμενη ευκαιρία για την εξασφάλιση μίας θέσης θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου στις 12:00 τοπική ώρα, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την τελική κλήρωση.

Οι προγραμματισμένες παραδόσεις των εισιτηρίων αρχίζουν τον Απρίλιο και Μάιο του 2018. Θα γίνει ειδική διάθεση εισιτηρίων για άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και φιλάθλους παχύσαρκους.

Οι φίλαθλοι που θα αποκτήσουν, έπειτα από σχετική αίτηση FAN ID, το επίσημο έγγραφο ταυτότητας, θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στη Ρωσία, θα έχουν ορισμένα δωρεάν ταξίδια μεταξύ πόλεων και δωρεάν χρήση δημόσιων συγκοινωνιών κατά τις αγώνες.

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την κλήρωση της τελικής φάσης στη ρωσική πρωτεύουσα, στο φημισμένο μετρό της Μόσχας αποκαλύφθηκε η επίσημη αφίσα του Μουντιάλ 2018. Ο διάσημος Ρώσος καλλιτέχνης Ιγκόρ Γκούρουβιτς επέλεξε ως κεντρικό πρόσωπο, τον θρυλικό τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν, ένα σύμβολο του ρωσικού ποδοσφαίρου. Ο Γιασίν έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1966 και 1970) και παραμένει ακόμα και μετά το θάνατό του το 1990, ο μοναδικός τερματοφύλακας στην Ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει κερδίσει το βραβείο Ballon d’Or (χρυσή μπάλα). Στην αφίσα είναι ντυμένος με την παραδοσιακή μαύρη του εμφάνιση, έχει έναν επίδεσμο στο γόνατο και φοράει την διάσημη τραγιάσκα του. Αποκρούει μία τεράστια ρετρό μπάλα, που απεικονίζει την Ρωσία όπως φαίνεται από το διάστημα. Από τη μπάλα ξεκινούν έξι πορτοκαλί ακτίνες, ενώ πιο χαμηλά υπάρχει ένας μεγάλος πράσινος κύκλος, που αντιπροσωπεύει το γρασίδι των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

344.000.000 ΓΙΑ ΤΙΣ 32 ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Το ποσό που θα διανεμηθεί στις 32 φιναλίστ θα αυξημένο κατά 12%, σε σχέση με το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 και θα μοιρασθούν 344 εκατομμύρια ευρώ.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Χωρίς αμφιβολία, η Ιταλία, πρωταθλήτρια κόσμου τέσσερις φορές, θα είναι η μεγάλη απουσία της κορυφαίας διοργάνωσης. Μόνο το 1958 στο Μουντιάλ της Σουηδίας, δεν είχε καταφέρει να προκριθεί, ενώ δεν συμμετείχε και στο πρώτο, το 1930. Θα λείψουν οι ΗΠΑ, παρούσες σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, όπως και η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Χιλή, που δεν απουσίαζε από το 2006, η Ολλανδία και η Γκάνα, που δεν έλειψαν από το 2002. Μουντιάλ χωρίς τις τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ινδονησία. Θα είναι, η πέμπτη πιο πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η Βραζιλία. Επίσης θα απουσιάσουν τρεις αναδυόμενες ποδοσφαιρικές αγορές: Κατάρ, Κίνα, ΗΠΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ VAR

Η χρήση του Var(video assistant referee) στο Μουντιάλ της Ρωσίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αφού στην επιθυμία της FIFA αντιδρά η UEFA. Η απόφαση θα ληφθεί τους προσεχείς μήνες, από την αρμόδια επιτροπή της FIFA (Ifab).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ISIS

Η Ρωσία επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια σε γήπεδα, ξενοδοχεία και άλλες υποδομές, για το Μουντιάλ 2018, καθώς το Κρεμλίνο προσβλέπει στην βελτίωση της συνολικής εικόνας της χώρας. Προτεραιότητα για τους διοργανωτές αποτελεί η ασφάλεια, μετά και τις τελευταίες απειλές του ISIS, ενάντια στο Μουντάλ της Ρωσίας και κορυφαία αστέρια, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ.

Η ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, όλες οι εθνικές ομάδες, εκτός της οικοδέσποινας, ακόμα και η παγκόσμια πρωταθλήτρια (Γερμανία), συμμετείχαν στην προκριματική φάση. Μονάχα Ζιμπάμπουε και Ινδονησία αποκλείστηκαν πριν παίξουν τους πρώτους τους αγώνες.

871: είναι ο συνολικός αριθμός-ρεκόρ των προκριματικών συναντήσεων, όπου συμμετείχαν 208 ομάδες . Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Ανατολικό Τιμόρ στις 12 Μαρτίου 2015 και η τελευταία στο Περού στις 15 Νοεμβρίου 2017.

63: Ο αριθμός των προκριματικών αγώνων Μουντιάλ που δεν έχει χάσει η Ισπανία, ένα ρεκόρ που μπορεί να μεγαλώσει στους προκριματικούς του Qatar 2022 ξεκινούν. Στη συνέχεια της λίστας βρίσκεται η Νιγηρία με 36.

22: Ο αριθμός των αγώνων που έπαιξε η Αυστραλία στο δρόμο προς τη Ρωσία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Ονδούρας και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στα προκριματικά για την Κορέα / Ιαπωνία το 2002.

4: Ο αριθμός των ομάδων που πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στην προκριματική φάση: Μπουτάν, Γιβραλτάρ, Κοσσυφοπέδιο και Νότιο Σουδάν.

7: Ο αριθμός των προηγούμενων νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που προκρίθηκαν μέσω των προκριματικών: Βραζιλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ουρουγουάη, Αγγλία και Αργεντινή. Η μόνη που δεν τα κατάφερε ήταν η Ιταλία.

21: Ο αριθμός συμμετοχής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Βραζιλία, στη Ρωσία το 2018. Είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει χάσει ούτε ένα Μουντιάλ. Οι Γερμανοί κάτοχοι του τίτλου, είναι στη συνέχεια στη λίστα με 17 διαδοχικές εμφανίσεις και έπονται Αργεντινή (12) και Ισπανία (11).

20: Ο αριθμός των ομάδων που παρουσιάστηκαν στη Βραζιλία το 2014 και θα το κάνουν ξανά στη Ρωσία το 2018. Η Νιγηρία είναι η μόνη αφρικανική πλευρά μεταξύ τους.

36: Ο αριθμός των ετών που βρέθηκε το Περού στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Ισπανία το 1982. Οι άλλες ομάδες που επιστρέφουν μετά από μακρές απουσίες είναι η Αίγυπτος, η τελευταία εμφάνιση της οποίας έγινε στην Ιταλία το 1990 και το Μαρόκο, παρούσα στη Γαλλία 1998.

2469: τα γκολ που σημειώθηκαν στην προκριματική φάση στις έξι συνομοσπονδίες (Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια-Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Ωκεανία και Νότια Αμερική). Ο Κίτο σημείωσε το πρώτο, για το Ανατολικό Τιμόρ, στην νίκη 4-1 επί της Μογγολίας στο Ντίλι στις 12 Μαρτίου 2015. Ο Κριστιάν Ράμος σημείωσε το τελευταίο, για το Περού, στη νίκη 2-0 επί της Νέας Ζηλανδίας στη Λίμα στις 15 Νοεμβρίου 2017.

15-0: η μεγαλύτερη νίκη της προκριματικής φάσης που πέτυχε το Κατάρ επί του Μπουτάν στον δεύτερο γύρο των ασιατικών προκριματικών.

9: τα διαδοχικά προκριματικά ματς που κέρδισε η Selecao πρώτη ομάδα της Νότιας Αμερικής, που το καταφέρνει

41: οι βαθμοί που μάζεψε η Βραζιλία, δεύτεροι περισσότεροι μετά την Αργεντινή (43-2002) σε προκριματική διαδρομή στη Νότια Αμερική

10: οι νίκες της Γερμανίας σε αντίστοιχα ματς, παρουσιάζοντας τη μόνη απόλυτη διαδρομή στο Μουντιάλ

39: η διαφορά γκολ της Γερμανίας (43-4), που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στα προκριματικά της UEFA

16: είναι τα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κορυφαίος σκόρερ, σε όλες τις συνομοσπονδίες μαζί με τον Μοχάμεντ Αλ Σαλαουί της Σαουδικής Αραβίας και τον Αχμέντ Καλίλ των ΗΑΕ

12: τα συνεχόμενα προκριματικά παιχνίδια (18 ώρες και 41 λεπτά) του Ιράν χωρίς να δεχθεί γκολ, η πρώτη ομάδα από οποιαδήποτε συνομοσπονδία που το πετυχαίνει

335.000: ο πληθυσμός της Ισλανδία, της μικρότερης χώρα που πάει σε Μουντιάλ.

17 ετών και 95 ημερών: η ηλικία του νεώτερου σκόρερ των προκριματικών, Αχμέντ Αλ Σαρορί της Υεμένης

38 ετών και 91 ημέρες: η ηλικία του μεγαλύτερου σκόρερ των προκριματικών, Πάμπλο Εσκομπάρ της Βολιβίας

15 χρόνια και 257 ημέρες: η ηλικία του πιο νέου παίκτη που αγωνίστηκε στην προκριματική φάση, Αντονι Λικιλίκι από την Τόνγκα

44 χρόνια και 293 ημερών: η ηλικία του μεγαλύτερου σε ηλικία παίκτη της προκριματικής φάσης, Ντάντι Αριστίντε των Νησων Τουρκ και Κάικος

The post Μουντιάλ 2018: Η κλήρωση των ομίλων στο Κρεμλίνο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
μουντιαλ 2014, κληρωση, μουντιαλ, unesco, ελλαδα, ιουνίου, ρωσία, συμμετοχή, adidas, golden, boot, bbc, fifa, σημαίνει, τυνησια, αιγυπτος, ιαπωνια, κορεα, ηπα, μαροκο, νιγηρια, μεξικο, κροατια, γαλλια, γερμανια, πολωνια, μουντιαλ, γηπεδα, arena, καλοκαιρι, νέα, εισιτήρια, fan, συγκοινωνιες, αφισα, μετρο, εμφάνιση, uefa, ασφαλεια, isis, ρεκορ, qatar, γκολ, υεμένης, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σαμαρας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, ξανα, ουρουγουαη, χωρες, ρωσία, αιτηση, αργεντινη, αυστραλια, αφρικη, βελγιο, βραζιλια, γερμανια, γηπεδα, δανια, δωρεαν, ζιμπαμπουε, ηπα, ηττα, θρυλος, ινδια, ιραν, ισπανια, ισραηλ, ισλανδια, ιταλια, κινα, λονδινο, ξενοδοχεια, ολλανδια, παιχνιδια, σουηδια, χιλη, χρωματα, ωκεανια, ωρα, bbc, qatar, uefa, αγωνες, αμερικη, ασια, αστερια, ατομα με ειδικες αναγκες, αφισα, ακτινες, βιζα, βορεια, βρισκεται, γκολ, γευση, γινει, γιβραλταρ, γκανα, γονατο, δευτερο, διαστημα, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, ελβετια, εμφάνιση, εξι, επιθυμια, ετων, ευρωπη, ζωνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, ηλικια, ισχυει, ιγκορ, ινδονησια, καταρ, κυκλος, κυπελλο, κροατια, λιονελ μεσι, μαροκο, μεξικο, μεσι, μηνες, μογγολια, μοσχα, μαρια, μοχαμεντ, νιγηρια, νικη, νοτια αμερικη, νοτια αφρικη, ομαδα, ομιλος, οκτω, πεμπτη, πετρουπολη, πολωνια, πορτογαλια, πωλησεις, ρεκορ, ρετρο, ροναλντο, σαουδικη αραβια, σερβια, σεντρα, σενεγαλη, συνεχεια, συμμετοχή, σοβιετικη ενωση, σοτσι, ταξιδια, τμημα, τριτη, υεμένης, φεστιβαλ, φυσικα, φτανει, φορα, ωρες, αγορες, arena, ασφαλεια, don, εμφανισεις, εννεα, ενωση, fan, fifa, golden, χωρα, isis, ιουνίου, ομαδες, play, ρωσιδα, σημαίνει, unesco, βοηθος, χοσε
Τυχαία Θέματα