Ο Έλληνας αεροπόρος που θα βομβάρδιζε το Παρίσι και τον πύργο του Άιφελ

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Τον Ιούνιο του 1944, λίγο μετά την συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία, στους αιθέρες της Γαλλίας και συγκεκριμένα στον ουρανό πάνω από το Παρίσι, γράφτηκε μια αεροπορική ιστορία-άγνωστη μέχρι σήμερα-,που παρ ολίγον να καταλήξει σε τραγωδία με ανυπολόγιστες κοινωνικές, στρατιωτικές, πολιτικές και ιστορικές συνέπειες.

Πρωταγωνιστής της ένας Έλληνας!

Ο Γεώργιος Α. Νικολάου…

Αν έδινε εντολή στον βομβαρδιστή να πατήσει ένα κουμπί, θα απελευθέρωνε βόμβες

που θα μετέτρεπαν σε συντρίμμια την ίσως ωραιότερη πολη της Ευρώπης, το μαγευτικό Παρίσι, και θα έκαναν κομμάτια το έμβλημα της, τον πύργο του Άιφελ.

Τα γεγονότα είναι σχεδόν απίστευτα, αλλά αληθινά.

Τα διηγήθηκε ο ίδιος χρόνια μετά και όλα οφείλονται σε ένα λάθος, που την τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε ο ίδιος ο Νικολάου, ο οποίος ήταν ο πλοηγός ενός αμερικανικού Β-17 ,( 560 Μοίρα Βομβαρδιστικών / 388 Ομάδα Βομβαρδισμού) αποστολή του οποίου, ήταν να προσβάλει από αέρος, ένα αεροδρόμιο και την πολη Ρουέν.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ο υπολοχαγός George A. Nicolau γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν στις 14 Φεβρουαρίου 1925.

 Πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του εκεί και μετά, η οικογένεια μετακόμισε σε μια πόλη περίπου 75.000 κατοίκων που ονομάζεται Τζάκσον Μίτσιγκαν, και εκεί μεγάλωσε και πήγε στο δημόσιο σχολείο, μέχρι το λύκειο.

«Το 1943, ήμουν 18 χρονών-αφηγήθηκε-, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχιζόταν και ήθελα να γίνω εθελοντής στις ένοπλες υπηρεσίες, το Σώμα Αεροπορίας Στρατού, που λεγόταν τότε, και το έκανα αμέσως μετά τα 18 μου.

 Δύο άλλοι φίλοι μου είχαν κάνει το ίδιο πράγμα και οι τρεις μας έπεισαν τον διευθυντή του γυμνασίου ότι θα μπορούσαμε να αποφοιτήσουμε ερήμην τον Απρίλιο του ’43, άφησα τον Τζάκσον για να πάω στο Σώμα Αεροπορίας Στρατού. 

Αυτή ήταν η αρχή της στρατιωτικής μου καριέρας.

 Εκπαιδεύτηκα κυρίως στο Τέξας.

 Μετά από αυτό που ονομάζουν ταξινόμηση, το Σώμα Αεροπορίας αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνω πλοηγός παρά πιλότος.

Εάν έχετε δει ένα B-17, υπάρχει ένα είδος μύτης από πλεξιγκλάς, όπου κάθεται ο βομβαρδιστής σε αυτό που ονομάζουμε βόμβα, και ο πλοηγός κάθεται πίσω του αλλά κοιτάζει έξω από ένα πλαϊνό παράθυρο.»

Η ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

«Η δεύτερη ήταν μια ασυνήθιστη αποστολή, επειδή εκείνη τη στιγμή η εισβολή συνεχιζόταν και ο στρατηγός Τζορτζ Πάτον και τα τανκ του προχώρησαν από τη Νορμανδία και τα Β-17 στην πραγματικότητα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως τακτικά βομβαρδιστικά αντί στρατηγικά βομβαρδιστικά της εποχής. 

Το αεροσκάφος μας πετούσε συνήθως στα 25.000 πόδια και εκείνη την ημέρα ήμασταν μόνο τρία αεροσκάφη που πετάγαμε στα 10.000 πόδια και επομένως πολύ πιο επιρρεπείς σε αντιαεροπορικά πυρά.

 Η δουλειά μας εκείνη την ημέρα ήταν να βομβαρδίσουμε ένα αεροδρόμιο βορειοδυτικά του Παρισιού σε μια πόλη που ονομάζεται Evreau, αλλά το βαρύ αεροσκάφος μας πήγε κατά λάθος πάνω από το Παρίσι στο οποίο μας είπαν να μην πάμε ποτέ επειδή οι πυροβολητές ήταν απολύτως  αποτελεσματικοί εκεί, και πήγαμε και δεχθήκαμε πολλά αντιαεροπορικά πυρά, πολλά φλοκ, και ο κυβερνήτης μας πήρε πίσω από την κόλαση, παρόλο που είχαμε χάσει 1.000 πόδια σε μια στροφή 180 μοιρών και μας πυροβόλησαν ξανά.

 Και μετά το Cherbourg πέρασε τη Χάβρη και είχαμε περισσότερες τρύπες στο αεροπλάνο μας!

 Μέχρι τη στιγμή που προσγειωθήκαμε, σύμφωνα με μια συντηρητική μέτρηση, είχαμε περίπου 200 τρύπες σε αυτό το αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου κομματιού από τη ρίζα του φτερού όπου συνδέεται με το σώμα! 

Το αεροσκάφος μας για αυτή την αποστολή ήταν το B-17G 42-97219, REUEL’S REVENGE.

 Ήμασταν πολύ δυστυχισμένοι εξαιτίας αυτού που είχε συμβεί, οπότε αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τον πιλότο μας, ο οποίος ήταν τότε Υπολοχαγός:

Πετώντας πάνω από την πολη μας είχε ρωτήσει πότε θα πετάξουμε τις βόμβες.

– Πρέπει πραγματικά να του πούμε ότι έκανε ένα τρομερό λάθος.

Πήγαμε λοιπόν να τον δούμε, και ήταν ένας Κινεζοαμερικανός, ο καπταιν Τσιν, και του είπαμε:

– Μας πήγες στο Παρίσι!

Και είπε:

– Ω, όχι, όχι, αυτή ήταν η Ρουέν, είναι δυτικά του Παρισιού.

Αν και ο νεώτερος του πληρώματος, μόλις 19 ετών , σηκώθηκα και είπα:

– Καπετάνιε, δεν έχω πάει ποτέ στο Παρίσι, αλλά ξέρω τον Πύργο του Άιφελ όταν τον βλέπω!

Γι αυτό δεν έδωσα την εντολή!»

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

«Τραυματίστηκα βαριά και την επόμενη μέρα το πόδι ήταν τόσο θρυμματισμένο που έπρεπε να το ακρωτηριάσουν πάνω από το γόνατο. 

Παρεμπιπτόντως, η αποστολή μας ολοκληρώθηκε μετά τον τραυματισμό μου.

 Ο πιλότος ρώτησε αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω με το φορτίο της βόμβας μας και μας είπαν όχι –και το καταλαβαίνω– έτσι πήγαμε μερικές ακόμη ώρες στην ανατολική Γερμανία, εκεί που ήταν τότε κοντά στη Λειψία, και ρίξαμε τις βόμβες μας μαζί με όλους τους άλλους και μετά γύρισε πίσω! Είχα λιποθυμήσει, φυσικά, σε εκείνο το σημείο!

 Ήμουν ξαπλωμένος, ξέρετε, ξύπνιος μερικές φορές, αλλά δεν μπορούσα να δω τίποτα εκτός από την κορυφή της ατράκτου.

 Έτσι, μετά την επιστροφή στη βάση, πέρασα δύο μήνες σε αυτό που ονομάζεται νοσοκομείο πεδίου, το αμερικανικό νοσοκομείο πεδίου κοντά στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά επέστρεψα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1944 και μετά έμεινα περίπου ένα χρόνο σε ένα κέντρο αποκατάστασης στο Battle Creek του Μίσιγκαν, όπου βρισκόταν το Σανατόριο Kellogg.

 Έμαθα να περπατάω ξανά και έμαθα να ζω με ένα τεχνητό μέλος! 

Στο γυμνάσιο, ήμουν καλός μαθητής και αποφάσισα να κάνω κάτι με τη ζωή μου και μπήκα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με το νομοσχέδιο GI το 1948.

 Ευτυχώς, είχα πίστωση ενός έτους από τη στρατιωτική θητεία και έτσι πέρασα τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και αποφοίτησα με πτυχίο στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες!»

Μετά τη δοκιμασία του κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Νικολάου αποφοίτησε με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και τα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προτού εισέλθει στη Νομική Σχολή της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησε το πτυχίο Juris-doctor.

Πληροφορίες

GREEKS IN FOREING COCKPITS

The post Ο Έλληνας αεροπόρος που θα βομβάρδιζε το Παρίσι και τον πύργο του Άιφελ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα