Οικονομία: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ο κόσμος υποφέρει και τι λένε τα στοιχεία της Eurostat! Νίκος Στραβελάκης

Ποιος έχει δίκιο για την οικονομία η κυβέρνηση που πανηγυρίζει ή ο κόσμος που υποφέρει;-Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

Διδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑ

Κείμενο από το academia.edu

Ο μύθος της οικονομικής μεγέθυνσης ή ανάπτυξης όπως τη λέμε κακώς στην Ελλάδα επανέρχεται στο προεκλογικό διάλογο σε τακτά διαστήματα. Το αφήγημα είναι ότι η ελληνική οικονομία υπερ-αποδίδει έναντι του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όμως

ο κόσμος δεν καταλαβαίνει αυτή την «υπεραπόδοση» στη ζωή του και πώς να την καταλάβει την ώρα που ο πληθωρισμός επιμένει και υπάρχουν χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και κυρίως νοικοκυριά τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων απειλούνται με πλειστηριασμό.

Ποιος έχει δίκιο λοιπόν για την οικονομία η κυβέρνηση ή ο κόσμος; Την απάντηση μας τη δίνουν όπως συνήθως τα στοιχεία της Eurostat και συγκεκριμένα «το κατά κεφαλή εισόδημα σε συνθήκες ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης» στην ευρωζώνη και την Ελλάδα. Το οικονομικό μέγεθος αυτό προκύπτει αν προσαρμόσουμε το εθνικό ΑΕΠ ώστε 1 ευρώ να έχει την ίδια αγοραστική δύναμη σε όλες της χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατόπιν διαιρέσουμε με το πληθυσμό.

Τα γραφήματα δείχνουν την σύγκριση και την πορεία αυτού του μεγέθους το 2011, το 2015 και το 2022.        

 

Το 2011 η Ελλάδα είχε το κατακεφαλή εισόδημα ίσο με το 75% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος (27 χώρες της ΕΕ) και ήταν 16η ανάμεσα στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Το 2015 είχε πέσει στη 18η θέση με 70% του μέσου όρου. Ενώ το 2022 είναι επίσης στη 18η θέση με 68% του μέσου όρου. Μάλιστα αν κάνουμε την ίδια σύγκριση με τις 27 χώρες της ΕΕ η Ελλάδα έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα μόνο από τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία. Για να μην θεωρηθεί ότι τα λέω αυτά από αντιπολιτευτική διάθεση να προσθέσω ότι το 2019 η Ελλάδα ήταν στη τελευταία θέση των χωρών της ευρωζώνης με 66% του ευρωπαϊκού μέσου κατακεφαλή εισοδήματος. Οι  επιδόσεις του κ. Μητσοτάκη λοιπόν είναι η κατά 2% προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η μετακίνηση από την τελευταία θέση σε μια θέση πριν το τέλος.

Προφανώς οι επιδόσεις δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποκλίνει από τον Ευρωπαϊκό μέσο και τούτο παρά τα επιπλέον 65 δις (45 χρήματα + 20 εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής) που δανείσθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να έχει δανεισθεί και έχει διανείμει περίπου το 1/3 του ΑΕΠ μιας χώρας μια κυβέρνηση χωρίς να μπορέσει να επηρεάσει τη σύγκλιση της οικονομίας είναι σίγουρα ένα αρνητικό επίτευγμα.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ένας μέσος όρος δεν λέει και πολλά αφού σημασία έχει ποιο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται κοντά στο διάμεσο εισόδημα. Είναι και αυτό ένα κομμάτι της επικοινωνιακής γραμμής της κυβέρνησης, που διατείνεται ότι στήριξε τη «μεσαία τάξη» με την πολιτική της. Όμως και πάλι οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν το κυβερνητικό αφήγημα. Η τελευταία ανακοίνωση της ελληνικής στατιστικής αρχής (27/07/2022) δείχνει έξαρση της εισοδηματικής ανισότητας μετά το 2019. Συγκεκριμένα, το 2020 που είναι η τελευταία χρονιά για την οποία έχουμε στοιχεία ο συντελεστής Gini παρουσιάζει αύξηση 1,5% περίπου και φτάνει στο 32,4%, κοντά 2% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό το ανώτερο 20% της εισοδηματικής πυραμίδας στην Ελλάδα βγάζει 6 φορές το εισόδημα του κατώτατου 20%. Με άλλα λόγια, η ανισότητα στην Ελλάδα εισέρχεται σε επικίνδυνη περιοχή οξύνεται και λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Η Ελληνική οικονομία δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου έχουν επιδεινωθεί τη τελευταία δεκαετία ενώ τα τελευταία χρόνια εντείνεται εκ νέου και η εισοδηματική ανισότητα. Παράλληλα η Ελληνική οικονομία αποκλίνει συστηματικά από το μέσο όρο της ευρωζώνης και η τάση αυτή μοιάζει μη αναστρέψιμη. Οι πανηγυρισμοί και οι υπεκφυγές του επίσημου πολιτικού συστήματος το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εξοργίζουν το κόσμο. Αυτή η οργή πρέπει να διοχετευτεί σε συλλογική δράση στους δρόμους και αποδοκιμασία της επίσης πολιτικής στη κάλπη.            

The post Οικονομία: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ο κόσμος υποφέρει και τι λένε τα στοιχεία της Eurostat! Νίκος Στραβελάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα