Ποιος τολμά να χαρακτηρίσει τον Κίσινγκερ «πουτινικό»; Τι πρότεινε για την Ουκρανία

Zero Hedge

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Ο βετεράνος αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να προκαλέσει συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ταιριάξουν τον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», προειδοποίησε ο Κίσινγκερ σε ακροατήριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προσθέτοντας με τη διάσημη αίσθηση του της realpolitik ότι ο κατάλληλος

ρόλος για τη χώρα είναι να είναι ένα ουδέτερο κράτος –ανάχωμα και όχι τα σύνορα της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει ο Αμβρόσιος Έβανς-Πρίτσαρντ της Telegraph, τα σχόλια του Κίσινγκερ διατυπώθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι ο δυτικός συνασπισμός εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεφτίζει άσχημα καθώς βαθαίνει η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση και ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισης του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είπε στη συγκέντρωση των ελίτ ότι θα ήταν μοιραίο για τη Δύση να παρασυρθεί στη διάθεση της στιγμής και να ξεχάσει τη σωστή θέση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δυο μήνες προτού ξεσπάσουν αναταραχές και εντάσεις οι οποίες δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.

Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante.

Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα έχει να κάνει με την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά με έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», ανέφερε.

Ο αρχιτέκτονας της ύφεσης με την Κίνα υπό την κυβέρνηση Νίξον πρότεινε ότι το «status quo» ante σημαίνει «πώς ήταν τα πράγματα πριν», υπονοώντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία για την αποκατάσταση της κατάστασης στις 24 Φεβρουαρίου, όπου η Ρωσία έλεγχε επίσημα τη χερσόνησο της Κριμαίας και έλεγχε ανεπίσημα μέρος της περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο 98χρονος πολιτικός δεν κάνει φίλους ανάμεσα στην ταξιαρχία των εξουσιαστικών παραγόντων που φαίνεται να βλέπει μόνο ένα μονοπάτι για την ανθρωπότητα… μονοπάτι που καταλήγει σε ένα σύννεφο μανιταριών…

Ο Κίσινγκερ εμφανίστηκε σε ένα Συνέδριο των Financial Times το Σαββατοκύριακο προειδοποιώντας ότι «ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή…»

Η βασική παραλλαγή στα πιο πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με τη Δύση και τη Ρωσία, ήταν η εξής:

Financial Times: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πλαισιώνει τη μεγάλη γεωπολιτική της πρόκληση ως δημοκρατία εναντίον απολυταρχίας. Διαβλέπω μια σιωπηρή υποψία ότι είναι λάθος κορνίζα;

Henry Kissinger: Πρέπει να έχουμε επίγνωση των διαφορών ιδεολογίας και ερμηνείας που υπάρχουν. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συνείδηση για να την εφαρμόσουμε στη δική μας ανάλυση της σημασίας των ζητημάτων όπως προκύπτουν, αντί να την καταστήσουμε το κύριο ζήτημα της αντιπαράθεσης, εκτός εάν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την αλλαγή καθεστώτος τον κύριο στόχο της πολιτικής μας.                                     

Νομίζω ότι δεδομένης της εξέλιξης της τεχνολογίας και της τεράστιας καταστροφικής δύναμης των όπλων που υπάρχουν τώρα, [ η επιδίωξη αλλαγής καθεστώτος] μπορεί να μας επιβληθεί από την εχθρότητα των άλλων, αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε να την δημιουργήσουμε με τη δική μας στάση.

Είμαστε τώρα [αντιμέτωποι] με τεχνολογίες όπου η ταχύτητα της ανταλλαγής πληγμάτων, η λεπτότητα των εφευρέσεων, μπορεί να παράγει επίπεδα καταστροφής που ήταν πέραν και της φαντασίας.                                                                                                                Αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καμία συζήτηση διεθνώς για το τι θα συνέβαινε αν τα όπλα χρησιμοποιούνταν πραγματικά.

Η έκκλησή μου γενικά, από όποια πλευρά και αν είστε, είναι να κατανοήσουμε ότι ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή, και έχουμε ξεφύγει (της λογικής) παραμελώντας αυτή την πτυχή.

Τροφή για σκέψη από κάποιον που ήταν “στο δωμάτιο”.

The post Ποιος τολμά να χαρακτηρίσει τον Κίσινγκερ «πουτινικό»; Τι πρότεινε για την Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα