“Στρατηγική που θα ανατρίχιαζε και τον Χατζηαβάτη…”-Βασ.Κοψαχείλης

Κείμενο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗ*

“Όταν τον Δεκέμβρη του 1979 οι σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, υπήρξε μαζική έξοδος Αφγανών από τη χώρα προς το γειτονικό Πακιστάν, διότι είδαν την σοβιετική εισβολή όχι ως ζήτημα ξένης κατοχής, αλλά ως ζήτημα πολιτισμικής και θρησκευτικής αλλοίωσης της ζωής τους. Η μαζική καταφυγή στο Πακιστάν έγινε διότι θεωρούν τους Πακιστανούς αδέλφια τους, προσδιορίζοντας την ύπαρξή τους με όρους πολιτισμικής ταυτότητας και όχι έθνους-κράτους. Το Πακιστάν τους δέχθηκε, αλλά επειδή οι απόγονοι των νεοφερμένων που ήδη αριθμούσαν εκατομμύρια θα αποκτούσαν αυτοδικαίως

δικαιώματα Πακιστανών (και ενδεχομένως Βρετανικής Κοινοπολιτείας, γεγονός που έκαιγε τους πάντα δραστήριους Βρετανούς, αν και την εποχή εκείνη το Πακιστάν δεν συμμετείχε στην ΒΚ), τους έδωσε ειδικές ταυτότητες και ειδικό καθεστώς παραμονής τόσο για τους ίδιους όσο και για τους απογόνους τους. Που θέλω να καταλήξω;

1. Οι Αφγανοί προσδιορίζουν την ταυτότητά τους βάσει πολιτισμικών και θρησκευτικών στοιχείων, θεωρώντας τους Πακιστανούς αδέρφια τους.

2. Εκτός των Αφγανών που έρχονται λόγω Ταλιμπάν, το σημερινό Πακιστάν δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να στείλει και μερικά εκατομμύρια Πακιστανο-Αφγανών προς την Ευρώπη.

3. Στην Ελλάδα ήδη υπάρχει ισχυρή Πακιστανική κοινότητα (ίσως και η μόνη με δυναμικά στοιχεία αλλοδαπής προσφυγικής κοινότητας) που έχει κάθε συμφέρον να αγκαλιάσει τους Αφγανούς που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, τους Αφγανούς που θα έρθουν στην Ελλάδα από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και τους νεοεισερχόμενους Αφγανούς.

4. Η Γερμανία για ακόμη μια φορά φορτώνει το πρόβλημα σε εμάς (αφού είμαστε πρόθυμοι να φορτωθούμε προβλήματα φτάνει να ρέει το χρήμα και για πόσο άραγε θα ρέει αν βρεθούμε κάποια στιγμή μετά από χρόνια με τις ψυχές αυτές να έχουν στήσει τις ζωές τους στην Χώρα μας…) και τέλος

5. Την ώρα που μας πιέζει την τανάλια η Τουρκία στη Θράκη, εμείς θα έχουμε γεμίσει και την υπόλοιπη Χώρα με ανθρώπους που αισθάνονται συγγενείς μεταξύ τους και συγγενείς με την Τουρκία! Στρατηγική που θα ανατρίχιαζε και τον Χατζηαβάτη…”

*Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο American University in Cairo στην Αίγυπτο και στο University of East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1994 εκπαιδεύτηκε στο ΝΑΤΟ-SHAPE στο Βέλγιο. Το 1995 ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος διαχείρισης πολιτικών κινδύνων (τομείς ενέργειας και αναδιοργάνωσης στρατηγικών λιμένων) με τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ, PHARE, TASIS και INTAS για την Ανατολική Ευρώπη και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από το 2003 δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ως πολιτικός σύμβουλος εταιρειών στον τομέα των εξορύξεων. Από το 2011 εργάζεται για λογαριασμό επενδυτικών και πολυεθνικών εταιρειών (ενέργεια, αυτοκινητοβιομηχανία, ηλεκτροκίνηση, ΑΙ).

Το 2013 εισήγαγε τον όρο της Γεω-επιχειρηματικότητας (Geo-entrepreneurship) στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας ενός εισαγωγικού βιβλίου για την Γεω-επιχειρηματικότητα (The Geo-entrepreneurs Empire).

Μέλος του ΠΕΜΑΣ 

The post “Στρατηγική που θα ανατρίχιαζε και τον Χατζηαβάτη…”-Βασ.Κοψαχείλης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Στρατηγική, Χατζηαβάτη…”-Βασ Κοψαχείλης,“stratigiki, chatziavati…”-vas kopsacheilis