Τα ορφανά του Εμφυλίου και οι αποστολές του ΠΝ! Φωτογραφίες από το δράμα

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Υπάρχουν εικόνες που σου ραγίζουν την καρδιά και αποτυπώνουν την απίστευτη σκληρότητα της εποχής του εμφυλίου.

Φωτογραφίες που βρίσκονται στα βάθη κάποιων αρχείων, γιατί αποτελούν την θλιβερή ιστορία της Ελλάδας, όταν σπαραζόταν από τον αδελφοκτόνο πόλεμο.

Σκηνές με θύματα μικρά παιδιά που έμειναν ορφανά, και εγκαταλείπουν φοβισμένα τα χωριά τους για να γλυτώσουν από τις φλόγες και το μίσος.

Ταξίδι προς το άγνωστο μ ένα μέλλον αβέβαιο…

Και

κάπου εκεί το Πολεμικό Ναυτικό σ ένα ρόλο δραματικό, άχαρο ίσως τον δυσκολότερο που έχει διαταχθεί να εκτελέσει!

Να μεταφέρει με τα πλοία του τα φοβισμένα Ελληνόπουλα, από τα πεδία των μαχών σε πιο ασφαλές περιβάλλον.

Μόνα τους χωρίς την ελπίδα να συναντήσουν ξανά τους γονείς τους που χάθηκαν.

Ο  φωτογράφος David Seymour το 1948 βρισκόταν στην Ελλάδα και κατέγραφε τα γεγονότα.

Με τον φακό του αποτύπωσε τα συγκλονιστικά γεγονότα στο αρματαγωγό «Σάμος» που έκανε αυτά τα δρομολόγια, περιγράφοντας όχι μόνο το δράμα των παιδιών, αλλά και την ψυχική κατάσταση του κυβερνήτη και του πληρώματος του πλοίου, που έκαναν ότι ήταν δυνατόν να γλυκάνουν τις φοβισμένες παιδικές ψυχές.

Η φωτογραφία με τα ανήλικα ορφανά στην σειρά με ένα κατσαρολακι στα χέρια στον καταπέλτη του αρματαγωγού και ο φόβος στα μάτια τους, καθώς βλέπουν τον ένοπλο σκοπό ναύτη είναι συγκλονιστική!

Το ζήτημα των παιδιών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του εμφυλίου.

 Από τη μια το «παιδομάζωμα» του ΚΚΕ και από την άλλη οι «παιδοπόλεις» της Φρειδερίκης δίνουν στον Εμφύλιο μία επιπλέον διάσταση, εξίσου δραματική, που ορισμένοι ιστορικοί χαρακτήρισαν «κοινωνικό πόλεμο». 

#tdi_1_d45 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/04/emfylios_paidiaΣτιγμιότυπο-2021-04-04-00.47.16-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_d45 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/04/emfylios_paidiaΣτιγμιότυπο-2021-04-04-00.47.25-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_d45 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/04/emfylios_paidiaΣτιγμιότυπο-2021-04-04-00.47.35-80x60.png) 0 0 no-repeat; } 1 του 3

18.000 ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Που πήγαν όμως όλα αυτά τα παιδιά?

Σε έγγραφο του Βασιλικού Ιδρύματος Πρόνοιας (μετεξέλιξη της Επιτροπής Εράνου «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος») αναφέρεται ότι σε διάστημα λίγων μηνών μετά το καλοκαίρι του 1947 18.000 παιδιά στεγάστηκαν σε 52 παιδουπόλεις, ενώ το καλοκαίρι του 1950, με το τέλος του “συμμοριτοπόλεμου”, (όπως αναφέρει τον εμφύλιο), 15.000 παιδιά επέστρεψαν στα χωριά τους, οι περισσότερες Παιδουπόλεις έκλεισαν και έμειναν 14 από αυτές που συνέχισαν να φιλοξενούν 2.950 παιδιά, «τα περισσότερα ορφανά ή άλλα τα οποία δεν μπορούσαν ή δεν έπρεπε να μεγαλώσουν με τις οικογένειές των».

Σε άλλες πηγές  αναφέρεται ότι το δίκτυο των παιδουπόλεων αποτελούνταν από 53 ιδρύματα, όπως επίσης επιβεβαιώνεται από την πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, ενώ αλλού αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την ίδια τη Φρειδερίκη» ήταν 58.

Σε άλλο σημείο ο αριθμός των παιδοπόλεων αναφέρεται ως 14 «Παιδουπόλεις και Επαγγελματικές Σχολές» από την πρώην βασιλική οικογένεια, κάτι που συμφωνεί με τα στοιχεία της Βασιλικής Πρόνοιας για τον αριθμό των Παιδουπόλεων μετά το 1950.

Αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 1950 ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται στις 18.000, η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη εκτιμά τον αριθμό των παιδιών στις παιδουπόλεις σε περίπου 25.000.

 Η πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, αναφέρει ότι «μέχρι το 1964 απεφοίτησαν 33.989 παιδιά».

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Ο όρος “παιδόπολη” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας για να χαρακτηρίσει τα ιδρύματα “φιλοξενίας και περίθαλψης απροστάτευτων και ορφανών παιδιών”.

 Η πρώην βασιλική οικογένεια υποστηρίζει ότι εκεί φιλοξενούνταν ορφανά ή με άρρωστους γονείς παιδιά ή όσα το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν μπορούσε να τους δώσει τα αναγκαία ηθικά εφόδια. 

Αναφέρεται ότι με εντολή της Βασίλισσας Φρειδερίκης συγκεντρώθηκαν πολλά αγόρια και κορίτσια, που έχασαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο 1947 – 1949, τον ένα ή και τους δύο γονείς τους ή ήταν πολύ φτωχοί και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες ζωής, που προέκυψαν από τον πόλεμο αυτό.

Ωστόσο, εξετάζοντας αναδρομικά την υπόθεση, κύριος σκοπός της κυβέρνησης ήταν να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των ανταρτών και να γίνει πιο δύσκολη η στρατολόγηση νέων από αυτούς, καθώς θα είχαν ενταχθεί από μικρή ηλικία στον αντίπαλο “ιδεολογικό” στρατό. 

Γινόταν εσκεμμένη παραπληροφόρηση των παιδιών με σκοπό την εκπαίδευση και ανατροφή με αντιλήψεις υπέρ του καθεστώτος.

 Επίσης όπως η Ελένη Παπαγεωργίου επισημαίνει στην Διδακτορική της Διατριβή, « Η κοινωνική δράση των ανακτόρων υπήρξε ένας τρόπος άσκησης πολιτικής και μια προσπάθεια κατοχύρωσης της θέσης του παλατιού αλλά και της ίδιας της Φρειδερίκης προσωπικά στην πολιτική αρένα »

Πηγή

Ταξίδι από το ένδοξο παρελθόν στο σήμερα

Facebook

The post Τα ορφανά του Εμφυλίου και οι αποστολές του ΠΝ! Φωτογραφίες από το δράμα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα