«Τα τουρκικά UAV εύκολα καταρρίπτονται»! Οι Ρώσοι «διάβασαν» τα συντρίμμια όσων κατέρριψαν στη Λιβύη!

Τα πολυδιαφημισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τούρκων καταρρίπτονται πολύ εύκολα! Το συμπέρασμα ανήκει στους Ρώσους, αντιαεροπορικά των οποίων τα «τσάκισαν» στη Λιβύη! Τα συντρίμμια τους «ακτινογραφήθηκαν» από τους Ρώσους αλλά και από ερευνητές του ΟΗΕ.  Τα αποτελέσματα της έρευνας τους τα αποκαλύπτει ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στην ιστοδελίδα του NordicMonitor .

Σύμφωνα με μια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από  Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

για τη Λιβύη στις 8 Μαρτίου 2021, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 «καταστράφηκαν εύκολα στον αέρα από το ρωσικό  σύστημα αεράμυνας Pantsir S-1», το οποίο δόθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αργότερα τη Ρωσία.

Το Pantsir S-1 είναι ένα μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς  αντιαεροπορικό σύστημα  που κατασκευάζεται από τη Ρωσία.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν επίσης ότι τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «ήταν ευάλωτα σε επίθεση εδάφους όταν βρίσκονταν στις βάσεις λειτουργίας τους στα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα».

Πόσα drones έχασε η Τουρκία κατά τη διάρκεια των μαχών στη Λιβύη δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αλλά υπήρξαν τουλάχιστον τρεις επιβεβαιωμένες καταστροφές τουρκικών drones μόνο τον Ιούνιο του 2019. Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι περισσότερα TB2 χάθηκαν στη μάχη, ωθώντας την Τουρκία να στείλει δεκάδες άλλα d για να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Όπως γράφει το NordicMonitor «η Τουρκία χρειάστηκε να εισαγάγει αρκετά στοιχεία στη Λιβύη για να εξουδετερώσει την απειλή Pantsir S-1 για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, αναπτύσσοντας πυροβόλα πυροβόλα Fırtına T155 155 mm και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης T-122 Sakarya, παρέχοντας παράλληλα κάλυψη αεράμυνας από πολεμικά πλοία και αεράμυνα μικρής εμβέλειας από τα συστήματα Korkut . Αντιμέτωπες με ανώτερη δύναμη πυρός και σύγχρονες τεχνολογίες όπλων, οι δυνάμεις της ανταρτικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ ηττήθηκαν στη δυτική Λιβύη το 2020.

Η δυναμική άλλαξε γρήγορα όταν η Ρωσία ανέπτυξε αεροσκάφη Mig-29A και Sukhoi Su-24 για να υποστηρίξει τον Χάφταρ και παρέδωσε τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος Pantsir S-1 στους ιδιώτες Ρώσους στρατιωτικούς εργολάβους που προσέλαβε ο Χάφταρ.

Η έκθεση του ΟΗΕ για τη Λιβύη εκπονήθηκε από τους ειδικούς Lipika Majumdar Roy Choudhury, Alia Aoun, Dina Badawy, Luis Antonio de Alburquerque Bacardit, Yassine Marjane και Adrian Wilkinson».

Τι λένε οι Ρώσοι για τα τουρκικά Bayraktar TB-2;

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν την απειλή TB-2 σε έναν συμβατικό πόλεμο χρησιμοποιώντας τα εξελιγμένα αμυντικά τους συστήματα αντίμετρων , τα οποία αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν στη Λιβύη, τον Καύκασο και τη Συρία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός ισχυρής άμυνας ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αντιαεροπορικών συστημάτων θα εξουδετερώσει τις επιθέσεις με drone κατά των ρωσικών δυνάμεων ή των συμμάχων τους σε μελλοντική σύγκρουση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar κατασκευάστηκαν από την  Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Baykar), που διευθύνεται από τον γαμπρό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Το δηλωμένο κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 7 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (523.000 $) σύμφωνα με μια κατάθεση εμπορικού μητρώου που έγινε στις 17 Ιανουαρίου 2022. Η εταιρεία έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις με την τουρκική κυβέρνηση καθώς και με ξένες χώρες λόγω της σημαντικής υποστήριξης που λαμβάνει από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ασκεί πιέσεις για την πώληση UAV στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και σε άλλες χώρες. Οι πελάτες που έχουν παραλάβει οπλισμένα UAV είναι η Ουκρανία, η Πολωνία, το Κατάρ, η Λιβύη, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε ένα εμπιστευτικό έγγραφο το 2019 που αποκαλύπτει σοβαρά προβλήματα με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία τεκμηριώθηκαν από αξιωματικούς  και υποβλήθηκαν στο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα προβλήματα περιελάμβαναν αποτυχίες επικοινωνίας μεταξύ τερματικών δεδομένων εδάφους και UAV. Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα από τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar δεν μπορούσαν να επιτευχθούν λόγω συνεχών δυσλειτουργιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν επηρεάσει αρνητικά τη στρατιωτική επιτήρηση και τις επιθετικές δυνατότητες.

Η απόρρητη έκθεση συντάχθηκε από τον λοχαγό Gökhan Dülgergil, έναν αξιωματικό πληροφοριών, και υπογράφηκε από τον διοικητή της φρουράς της Μαλάτια, υποστράτηγο Avni Angun. Η έκθεση δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ και τα προβλήματα μπήκαν κάτω από το  χαλί με εντολή του Προέδρου Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Ανγκούν πλήρωσε τεράστιο τίμημα για την τεκμηρίωση προβλημάτων με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Συνελήφθη το 2016 και φυλακίστηκε με ψευδείς κατηγορίες.

Η Τουρκία δέχτηκε σκληρή κριτική για τη χρήση και την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δέχθηκε την καταδίκη από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Καναδάς το 2020 ανέστειλε και αργότερα μπλόκαρε τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων προς την Τουρκία, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι η καναδική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχε παραδοθεί για χρήση σε σύγκρουση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar ανησύχησαν επίσης δεκάδες αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι κάλεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία αμερικανικών UAV στην Τουρκία εν αναμονή επίσημης έρευνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των προγραμμάτων drones της Τουρκίας σε πολλά μέρη του κόσμου.

The post «Τα τουρκικά UAV εύκολα καταρρίπτονται»! Οι Ρώσοι «διάβασαν» τα συντρίμμια όσων κατέρριψαν στη Λιβύη! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα