«Millii Vanilli», το συγκρότημα με τους «μαϊμού» τραγουδιστές που βραβεύτηκαν με Γκράμι, αλλά ανοιγόκλειναν το στόμα τους! Δείτε πως αποκαλύφθηκε η μουσική απάτη και τι απέγιναν

Στις 21 Ιουλίου 1989, το διάσημο συγκρότημα «Milii Vanilii» τραγούδησε ζωντανά μπροστά σε 80.000 κόσμο για λογαριασμό του «MTV», το δημοφιλές τραγούδι «Girl you know it’s true».

Μόνο που όλα πήγαν στραβά. Το κομμάτι κόλλησε κάποια στιγμή και από τα ηχεία ακουγόταν συνέχεια η ίδια λούπα του ρεφρέν. Οι Φαμπ Μόρβαν και Ρομπ Πιλάτους χόρεψαν για λίγο και στη συνέχεια έφυγαν τρομαγμένοι από τη σκηνή. Έτσι αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν οι πραγματικοί τραγουδιστές της μπάντας!

Στις 19 Νοεμβρίου 1990, ο θεσμός των Γκράμι στιγματίστηκε από το σκάνδαλο των «Milii Vanilii», καθώς ήταν

η πρώτη φορά που αφαιρέθηκε βραβείο από καλλιτέχνη που είχε κερδίσει προηγουμένως.

Τα μοντέλα από την Ευρώπη

Το 1988 πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το R&B συγκρότημα «Milli Valinnii». Υπεύθυνος της μπάντας και μουσικός παραγωγός ήταν ο «ιδιοφυής» Φρανκ Φάριαν.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ένας μεγάλος αριθμός τραγουδιστών ηχογράφησε ένα δίσκο κάτω από τις οδηγίες του Φάριαν.
Ο Φρανκ, όμως, θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες δεν είχαν την απαραίτητη σκηνική παρουσία και εξωτερική εμφάνιση, προσέλαβε τους χορευτές και μοντέλα Ρόμπερτ Πιλάτους και Φαμπρίς Μόρβαν να εμφανιστούν ως οι «πραγματικοί» τραγουδιστές του συγκροτήματος – χωρίς ποτέ να έχουν τραγουδήσει.

Οι «Millii Vanillii» με τον Φρανκ Φάριαν

Το πρώτο άλμπουμ «All For Nothing» κυκλοφόρησε στα τέλη του 1988. Αμέσως έγινε επιτυχία, γεγονός που τράβηξε τη δισκογραφική εταιρία «Arista», με την οποία οι «Millii Vanilli» κυκλοφόρησαν τον πιο επιτυχημένο δίσκο τους, «Girl you know it’s true».
Χωρίς τα δύο μοντέλα να έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά τις φωνητικές τους ικανότητες, το συγκρότημα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά ντουέτα της δεκαετίας του ’80 και του ’90, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους ήταν το βραβείο Γκράμι Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη με το οποίο βραβεύτηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 1990.

Το σκάνδαλο των «MilliVanilli» και οι μηνύσεις

Μετά το βραβείο η αναγνωρισιμότητα των δύο μοντέλων-τραγουδιστών εκτοξεύτηκε.
Οι συναυλίες πολλαπλασιάστηκαν και η μουσική σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες χορευτικές κινήσεις και τα καλογυμνασμένα σώματα των «Millii Vanillii» ξετρέλαναν κοινό και κριτικούς.
Οι «Millii Vanilli» φιλοξενήθηκαν σε κάθε τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή, έγιναν πρωτοσέλιδα σε άπειρα περιοδικά και έφτασαν στο σημείο να αυτοαποκαλούνται οι νέοι Beatles.
Κάτι περίεργο είχε αρχίσει βέβαια να φαίνεται. Αν και τα τραγούδια τους ήταν στα Αγγλικά, οι «τραγουδιστές» των «Milli Vanilli» μιλούσαν την αγγλική γλώσσα σπαστά.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1990 βραβεύτηκαν με Γκράμι Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη. Στις 19 Νοεμβρίου τους αφαιρέθηκε το βραβείο

Το μεγάλο «φιάσκο» συνέβη στη ζωντανή τους εμφάνιση όπου αποκαλύφθηκε ότι καλλιτέχνες απλά ανοιγόκλειναν το στόμα τους.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι αρχικά κανείς από τους θεατές δεν το κατάλαβε ή τουλάχιστον δεν έδωσε σημασία.
Μετά όμως από την επιμονή ορισμένων δημοσιογράφων, αλλά και των «Millii Vanilli» να τραγουδήσουν κάποια στιγμή στην πραγματικότητα, ο Φρανκ Φάριαν αποκάλυψε δημόσια στις 12 Νοεμβρίου 1990 ότι ο Ρομπ και ο Φαμπ δεν ήταν οι αληθινοί τραγουδιστές της μπάντας. Τέσσερις μέρες αργότερα, αφαιρέθηκε από το συγκρότημα το βραβείο Γράμι.
Μετά την αποκάλυψη, οι μηνύσεις έπεσαν βροχή. Κατατέθηκαν τουλάχιστον 27 αγωγές βάσει διάφορων νόμων περί προστασίας των καταναλωτών κατά του Ρομπ, του Φαμπ και της δισκογραφικής εταιρείας, με αποτέλεσμα περίπου 10 εκατομμύρια αγοραστές να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων.

Οι πραγματικοί «Milii Vanilli» και ο θάνατος του Ρομπ Πιλάτους

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, κυκλοφόρησε ακόμη ένας δίσκος, «The moment of truth».
Ο Ρέι Χόρτον, που έμοιαζε εμφανισιακά με τους Ρομπ και Φαμπ, πόζαρε στο εξώφυλλο του δίσκου μαζί με τους αληθινούς «Milli Vanilli», Μπραντ Χάουελ και Τζον Ντέιβις.
Τους καλλιτέχνες πλαισίωναν και οι δεύτερες φωνές του συγκροτήματος, Τζόντι και Λίντα Ρόκο.
Σε συνέντευξή τους, τα πραγματικά μέλη του συγκροτήματος ανέφεραν ότι ο Φάριαν τους είχε δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με σκοπό να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, αλλά και να μην έρθουν σε επαφή ούτε με τον Φαμπ Μόρβαν ούτε με τον Ρομπ Πιλάτους.

Τα δύο μοντέλα αποσύρθηκαν για λίγο καιρό από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το 1997 αποφάσισαν όμως να ηχογραφήσουν ένα ακόμη άλμπουμ, αυτή την φορά με την πραγματική τους φωνή, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη φήμη τους.
Συμφώνησαν μάλιστα να τους βοηθήσουν και τα ιδρυτικά μέλη των «Millii Vanilli».
Ωστόσο, ο Ρομπ Πιλάτους αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα ναρκωτικά και μπήκε αρκετές φορές φυλακή για επιθέσεις και ληστείες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας προώθησης του νέου δίσκου, ο Ρομπ βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Αν και ο θάνατός του θεωρήθηκε ατύχημα, πολλοί ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν ότι το μέλος των «Millii Vanilli» αυτοκτόνησε. Ο Φράνσις Μόρβαν συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Duran Duran. Tο συγκρότημα σύμβολο των 80s πήρε το όνομά του από την καλτ ταινία, «Μπαρμπαρέλα». Γύρισαν βίντεο κλιπ με τα κορίτσια του Playboy και μόλις απαγορεύτηκε ως άσεμνο, έγιναν διάσημοι…

Το άρθρο «Millii Vanilli», το συγκρότημα με τους «μαϊμού» τραγουδιστές που βραβεύτηκαν με Γκράμι, αλλά ανοιγόκλειναν το στόμα τους! Δείτε πως αποκαλύφθηκε η μουσική απάτη και τι απέγιναν δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα