Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες με το νεκρό βρέφος. Δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή ζητά η οικογένεια

Τέλος και τυπικά στην ταλαιπωρία του πατέρα και του θείου, καθώς και των υπόλοιπων συγγενών του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία.

Στην αρχή εκφράστηκε η άποψη περί σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που ανέφερε και ένας από τους ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροτομή τη Δευτέρα.

Η εκδοχή αυτή φαίνεται πως ανατρέπεται και από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς το μεσημέρι της Τρίτης, στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Η έκθεση, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση. Αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν

στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου.

Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι, λόγω συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροεγκεφαλίας από την οποία έπασχε, κάτι που επιβεβαιώνει και ο θεράπων ιατρός.

Κατόπιν αυτού οι δύο άνδρες, οι οποίοι από την αρχή ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές, αφέθηκαν και τυπικά ελεύθεροι και θα αποχωρήσουν από την Ασφάλεια, όπου παρέμεναν με δική τους θέληση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, αφού δώσουν μια τυπική τελευταία κατάθεση. Στο πλευρό των δύο Σύρων ήταν και αλληλέγγυοι ομοεθνείς τους, οι οποίοι περίμεναν έξω από την ΓΑΔΑ σε ένδειξη συμπαράστασης, για να τους συνοδεύσουν στο σπίτι τους.

Τα αίτια θανάτου του βρέφους δεν διευκρινίστηκαν από την νεκροτομή, όπως αναφέρει η έκθεση και αναμένονται οι ιστολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, που θα ρίξουν φως στο συγκεκριμένο σημείο της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Αρουάν Μπάκρι, αποκάλυψε πώς θα κινηθεί η οικογένεια του βρέφους στη συνέχεια.

«Ούτε σε μηνύσεις θα προχωρήσουμε ούτε τίποτα. Με την προϋπόθεση ότι θα βγει ο Μπουζιάνης (σ.σ. ο ιατροδικαστής) και θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εάν το κάνει εμείς θα σταματήσουμε εκεί αλλιώς θα τον αποτελειώσουμε με τα εφόδια που μας δίνει ο νόμος», δήλωσε ο δικηγόρος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες με το νεκρό βρέφος

Στην υπόθεση με το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου «δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο», σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων. Οι γονείς του βρέφους και οι φίλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εστάλη η επιστημονική έκθεση των ιατροδικαστών στον εισαγγελέα, στην οποία δεν έκαναν αναφορά σε «σεξουαλική κακοποίηση», ούτε καν σε «κακοποίηση», αλλά σε σωματικές κακώσεις από αμβλύ όργανο.

Σύμφωνα με τον κ. Λέων, στη συγκεκριμένη υπόθεση «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο infokids ανέφερε:

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων  είπε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

Ολοκληρώνοντας είπε, ότι «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

The post Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες με το νεκρό βρέφος. Δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή ζητά η οικογένεια appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα