Η πρώτη χρήση χημικών ουσιών έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξολοθρεύτηκαν 100 χιλιάδες στρατιώτες. Οι Γερμανοί έριξαν χλώριο στους Γάλλους και ένας Καναδός χημικός το αντιμετώπισε με ούρα!
Οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποίησαν ό,τι μέσα διέθεταν για να κερδίσουν τον πόλεμο, δημιούργησαν καινούργια όπλα, όπως τα τανκς, τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν εντατικά τα υποβρύχια.
Ωστόσο, ένα πρωτοφανές όπλο που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς στρατιώτες ήταν οι χημικές ουσίες.
Μάχη του ΥπρΗ πρώτη πετυχημένη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη μάχη του Υπρ, στη δυτική Φλάνδρα. Το Υπρ ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας
Οι Γερμανοί επιτέθηκαν πρώτη φορά στις 19 Οκτωβρίου 1914, αλλά οι Γάλλοι και οι Άγγλοι τους απέκρουσαν με επιτυχία.
Στις 22 Απριλίου 1915 έγινε η δεύτερη μάχη στο Υπρ, όπου οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους συμμάχους, χρησιμοποιώντας δηλητηριώδες αέριο με κυλίνδρους.Στις 22 Απριλίου 1915 έγινε η δεύτερη μάχη στο Υπρ./ Wikimedia Commons
Ήταν η πρώτη πετυχημένη μαζική ρίψη χημικών όπλων σε πόλεμο.
Είχαν προηγηθεί κάποιες επιθέσεις των Γάλλων με χειροβομβίδες, που περιείχαν δακρυγόνο αέριο αλλά δεν είχαν επιτυχία.
Ο γερμανός καθηγητής Φριτς Χάμπερ, γνωστός ως «ο πατέρας των χημικών όπλων», ήταν ο άνθρωπος που παρασκεύασε το αέριο χλωρίνης για λογαριασμό του γερμανικού στρατού.
Μάλιστα πρότεινε να το διοχετεύσουν σε εμπορικούς κυλίνδρους αντί σε οβίδες και παρευρέθηκε στη μάχη του Υπρ για να παρακολουθήσει από κοντά τις ολέθριες συνέπειες του όπλου του.
Κατά τις 5 το απόγευμα οι Γερμανοί αιφνιδίασαν τους γάλλους στρατιώτες, όταν τους επιτέθηκαν με 168 τόνους χλωρίου.
Ένα σύννεφο ομίχλης πλησίασε τις γαλλικές γραμμές και το πεδίο της μάχης έγινε λευκό από το χλώριο.
Οι γάλλοι στρατιώτες μόλις είδαν την ομίχλη να πλησιάζει έτρεξαν, αλλά δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Μόλις εισέπνευσαν τις χημικές ουσίες ο οργανισμός τους κατέρρευσε. Δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και πονούσαν τα μάτια και τα πνευμόνια τους.
Παρά το γεγονός πως οι Γάλλοι αιφνιδιάστηκαν και αποδυναμώθηκαν από την εισπνοή του δηλητηριώδους αερίου, οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση τους.
Λίγες ώρες αργότερα επανέλαβαν τη ρίψη χημικών όπλων σε διαφορετικό σημείο του μετώπου, αλλά ένας Καναδός στρατηγός που ήταν χημικός αναγνώρισε το χλώριο και βρήκε τον τρόπο να το εξουδετερώσει.
Διέταξε τους στρατιώτες να ουρήσουν πάνω σε πανιά, να τα τοποθετήσουν στο πρόσωπό τους και να αναπνέουν μέσα από τα ούρα τους. Η αυτοσχέδια λύση είχε μικρά αποτελέσματα και δεν εμπόδισε το χλώριο να εισέλθει το στον οργανισμό τους.
Συνολικά έχασαν τη ζωή τους από το χλώριο 1.200 στρατιώτες.
Μετά τη χρήση του χλωρίου, χρησιμοποιήθηκαν πολλές ακόμα χημικές ουσίες και από τα δύο στρατόπεδα.
Η χειρότερη ουσία που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους ήταν το φωσγένιο, το οποίο ήταν ισχυρό ασφυξιογόνο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Γερμανούς και κατέληξε να γίνει το βασικό χημικό όπλο των Βρετανών.
Αποτελεσματικό ήταν και το καυστικό αέριο μουστάρδας, το οποίο προκαλούσε τύφλωση και ασφυξία και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην τρίτη μάχη του Υπρ το 1917 μέσα σε οβίδες.
Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα χημικά όπλα ξεκίνησε και η συστηματική αναζήτηση των κατάλληλων μέσων για να αντιμετωπιστούν.
Οι στρατιώτες πήγαιναν στο πεδίο της μάχης φορώντας οτιδήποτε θα εμπόδιζε τα χημικά αέρια να εισέλθουν στον οργανισμό τους. Φορούσαν γάζες εμποτισμένες με χημικά, γυαλιά για να προστατεύουν τα μάτια τους από τα αέρια και σακούλες στο κεφάλι που τις πότιζαν με γλυκερίνη, σόδα και νερό.
Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν, ένα χρόνο μετά την δεύτερη μάχη του Υπρ, αντιασφυξιογόνα μάσκα, η οποία είχε έναν αναπνευστήρα, γυαλιά και φίλτρο στο λαιμό.
Η χρήση χημικών όπλων έγινε ανεξέλεγκτη τα επόμενα τρία χρόνια του πολέμου. Παρόλο που στην πορεία έγιναν πιο επικίνδυνα, και τα δυο στρατόπεδα κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό.
Από τους 113.000 τόνους χημικές ουσίες που ρίχτηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσβλήθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες εκ των οποίων πέθαναν οι 100 χιλιάδες.
Η χρήση τους περιορίστηκε σημαντικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που δεν εμπόδισε τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανακαλύψουν καινούργια όπλα που κόστισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons
Διαβάστε στη «ΜτΧ»:Ο επιστήμονας που δημιούργησε τους φονικούς πυραύλους V2 για τους Ναζί και έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη για τους Αμερικάνους. Βέρνερ Φον Μπράουν, από όργανο του Χίτλερ στην υπηρεσία των ΗΠΑ
The post Η πρώτη χρήση χημικών ουσιών έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξολοθρεύτηκαν 100 χιλιάδες στρατιώτες. Οι Γερμανοί έριξαν χλώριο στους Γάλλους και ένας Καναδός χημικός το αντιμετώπισε με ούρα! appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Η στάση του εκνεύρισε τους κριτές του MasterChef – «Πρέπει να δείχνεις σεβασμό»
- Η πρώτη χρήση χημικών ουσιών έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξολοθρεύτηκαν 100 χιλιάδες στρατιώτες. Οι Γερμανοί έριξαν χλώριο στους Γάλλους και ένας Καναδός χημικός το αντιμετώπισε με ούρα!
- Η Μαριάννα Πουλμεντή είναι η πρώτη παίκτρια που επέστρεψε στο MasterChef
- Καρτ Ποστάλ – “Άνοιξη”
- Η Ζωή Τηγανούρια και ο Pavlo Simtikidis, με διεθνείς καλλιτέχνες δημιούργησαν το “We Are One”!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
![Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 100, Γερμανοί, Γάλλους, Καναδός,a’ pagkosmio polemo, 100, germanoi, gallous, kanados](https://images32.inewsgr.com/3726/37261461/i-proti-chrisi-chimikon-ousion-egine-ston-a-pagkosmio-polemo-kai-exolothreftikan-100-chiliades-stratiotes-oi-germanoi-erixan-chlorio-stous-gallous-kai-enas-kanados-chimikos-to-antimetopise-me-oura-1-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Η πρώτη χρήση χημικών ουσιών έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξολοθρεύτηκαν 100 χιλιάδες στρατιώτες. Οι Γερμανοί έριξαν χλώριο στους Γάλλους και ένας Καναδός χημικός το αντιμετώπισε με ούρα!
- «Άδειος» ο ουρανός της Ελλάδας. Βίντεο καταγράφει την κατακόρυφη πτώση στην εναέρια κυκλοφορία που έφερε το lockdown. 90% μείωση από πέρυσι
- Η «συγνώμη» του Τσιόδρα: «Ξέρω ότι με αυτά που ανακοινώνω αισθανόμαστε θλίψη, στρες και σύγχυση. Το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν»
- Τσιόδρας: 121 θάνατοι συνολικά και 156 νέα κρούσματα – «Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων». Απαντήσεις για τις παρενέργειες της χλωροκίνης
- Πως θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα, μετά την άρση των απαγορεύσεων. Για παράταση της τουριστικής σεζόν μίλησε ο υπουργός Τουρισμού
- Σε προληπτική καραντίνα το Κρανίδι, ύστερα από 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Στους 120 οι νεκροί στη χώρα
- Στους 120 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα. Κατέληξε γυναίκα 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα
- Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από επέμβαση στην καρδιά, σύμφωνα με το CNN. Απουσίασε από τη σπουδαιότερη γιορτή της Βορείου Κορέας
- Τα άγνωστα αδέλφια του Δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ο Κώστας Παπαδόπουλος περικύκλωσε τα ανάκτορα και ο Χαράλαμπος κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα και είχε το παρατσούκλι «μπον φιλέ»
- Έως 3.000 ευρώ θα δοθούν στις επιχειρήσεις για να «ξεπαγώσει» η αγορά. Αρχές Μαΐου η υποβολή των χρημάτων στις πρώτες 120.000. Είναι «επιστρεπτέες προκαταβολές»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Καρτ Ποστάλ – “Άνοιξη”
- Η Μαριάννα Πουλμεντή είναι η πρώτη παίκτρια που επέστρεψε στο MasterChef
- Η Ζωή Τηγανούρια και ο Pavlo Simtikidis, με διεθνείς καλλιτέχνες δημιούργησαν το “We Are One”!
- Ταινίες – ορόσημα του μεταπολεμικού ελληνικού σινεμά, σε online προβολές από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος!
- Η στάση του εκνεύρισε τους κριτές του MasterChef – «Πρέπει να δείχνεις σεβασμό»
- Σάκης Ρουβάς – “Η μέσα μου θάλασσα”
- Ξέσπασε η Μαριάννα κατά της Μαρίας στο MasterChef – «Είναι συμπεριφορά χωριάτας»
- Ιταλία: Τένις από ταράτσα σε ταράτσα