Η Βικτόρια Χίσλοπ πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Γιατί η συγγραφέας απέρριψε το Χόλιγουντ για την Ελλάδα και γιατί εκθειάζει τον Σωτήρη Τσιόδρα

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αγγλία από Βρετανούς γονείς, η Βικτόρια Χίσλοπ δεν είχε κανένα δεσμό αίματος με την Ελλάδα. Η διάσημη συγγραφέας «ερωτεύτηκε» τη χώρα μας όταν ως έφηβη την επισκέφθηκε για πρώτη φορά πριν από 45 χρόνια. Σταδιακά, ο έρωτας εξελίχθηκε σε πηγαία αγάπη για τον πολιτισμό, τα τοπία, τους ανθρώπους, το κλίμα, την καθημερινότητα. Πρόσφατα, η σχέση αυτή «επισημοποιήθηκε» καθώς η Χίσλοπ πήρε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα.

Το όνομα της Βικτόρια Χίσλοπ

έγινε ευρέως γνωστό το 2005 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Το Νησί». Η 45χρονη συγγραφέας άντλησε έμπνευση από ένα ταξίδι της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλελειμμένη πολιτεία των λεπρών ανοιχτά της Κρήτης και έπλασε μία συγκινητική ιστορία με αυθεντικούς πρωταγωνιστές της εποχής του ’40, του ’50 και του ’60. Μέχρι σήμερα, το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε τηλεοπτική σειρά το 2010, η πιο πολυδάπανη ελληνική παραγωγή στην ιστορία, με προϋπολογισμό που έφτανε τα 4 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα: Η ερωτική σκηνή μεταξύ δύο λεπρών που προκάλεσε σάλο. Η πρώτη ταινία για τη Σπιναλόγκα ήταν ασπρόμαυρη και πρωταγωνιστούσε ο Ορέστης Μακρής. Έπαιζαν και χανσενικοί ασθενείς

Η Χίσλοπ έχει παραδεχθεί ότι απέρριψε πρόταση Χολιγουντιανών παραγωγών, που ήθελαν να μεταφέρουν το βιβλίο της στη μεγάλη οθόνη έναντι μεγάλης αμοιβής. Εκείνη, όμως, προτίμησε να πουλήσει τα δικαιώματα σε ελληνικό κανάλι.

Φοβήθηκα ότι το βιβλίο στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να εξελιχθει σε ταινία τρόμου…

Η Βικτόρια Χίσλοπ έχει αναδειχθεί κορυφαία πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στα British Book Awards, ενώ «Το Νησί» ήταν υποψήφιο για το βραβείο «βιβλίο της χρονιάς». Από το 2005, η Βρετανίδα συγγραφέας έχει εκδώσει 5 ακόμη μυθιστορήματα, σχεδόν όλα εμπνευσμένα και πάλι από ελληνικά σκηνικά και βιώματα. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει και η ίδια, «δεν έχω καθόλου έμπνευση στην Αγγλία. Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες, έχει ανθρώπους που αγαπάω, δεν έχει ησυχία ποτέ και υπάρχει πάντα δράση».

Πέρα από τα τοπία και τους ανθρώπους, η Βικτόρια Χίσλοπ έχει μελετήσει εις βάθος την ελληνική ιστορία. Οι σελίδες του τελευταίου της βιβλίου «Όσοι αγαπιούνται» εξιστορούν την πορεία μιας ελληνικής οικογένειας όπως βιώνει τα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα. Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από τη δικτατορία Μεταξά, κάνει το πέρασμά του από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη μεταπολίτευση, έως και την πρόσφατη οικονομική κρίση. Ένας από τους στόχους της είναι να διαδώσει την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας στους Άγγλους, που όπως έχει διαπιστώσει, σε μεγάλο βαθμό την αγνοούν.

Όταν το «Όσοι αγαπιούνται» κυκλοφόρησε στην Αγγλία, κατάλαβα πως οι Άγγλοι δεν γνώριζαν ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό κατοχή…

Μέχρι πριν την πανδημία, μοίραζε το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας. Εξασκούσε τα ελληνικά της, τα οποία ευελπιστεί να τελειοποιήσει, αντλούσε έμπνευση από την ελληνική καθημερινότητα που τόσο αγαπά και περνούσε στιγμές χαλάρωσης. Αν κάτι τη θλίβει στην Ελλάδα είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά. Πριν μία πενταετία επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Μόριας και η εμπειρία την σόκαρε.
Από την άλλη, δε δίστασε να δώσει τα εύσημα στους Έλληνες για το πώς αντιμετώπισαν την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού.

«Μακάρι η Βρετανία να είχε έναν Τσιόδρα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Στις 17 Ιουλίου του 2020, η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε στην τιμητική της πολιτογράφηση λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας μέσα από το συγγραφικό της έργο, καθώς και την «ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού».

«Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνίδα πολίτη την αλλοδαπή ΧΙΣΛΟΠ ΒΙΚΤΟΡΙΑ του ΤΖΟΝ ΕΒΕΡΑΡΝΤ, γεννηθείσα την 8-6-1959 στο Μπρόμλεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το διάταγμα που υπογράφει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

αρχική εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο φοιτητής της Ιατρικής που αγωνίσθηκε στη Σπιναλόγκα. Ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης άλλαξε τη ζωή των λεπρών και παντρεύτηκε στο νησί γκέτο

The post Η Βικτόρια Χίσλοπ πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Γιατί η συγγραφέας απέρριψε το Χόλιγουντ για την Ελλάδα και γιατί εκθειάζει τον Σωτήρη Τσιόδρα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βικτόρια Χίσλοπ, Χόλιγουντ, Ελλάδα, Σωτήρη Τσιόδρα,viktoria chislop, choligount, ellada, sotiri tsiodra