Κορονοϊός. Τι ισχύει στις 7 «κόκκινες» περιοχές της Αττικής που βρίσκονται σε lockdown. Σύψας: «Φοβόμαστε για έκρηξη κρουσμάτων Ιαν-Φεβρουάριο ειδικά στην Αττική»

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς ο κορωνοϊός δεν δείχνει να υποχωρεί.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζεται βελτιωμένη η κατάσταση, το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να φέρει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, καθώς χθες από τα 866 κρούσματα, περίπου το 1/3 (364) αφορούσαν την Αττική. Λόγω της χαλαρότητας στην περίοδο των γιορτών, η αύξηση ήταν αναμενόμενη, αλλά παρά το lockdown, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην περιοχή.

Το θετικό

στοιχείο από τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι πως τα 866 κρούσματα προκύπτουν από μεγάλο αριθμό τεστ (περίπου 40.000), ενώ αυτό που, αντιθέτως, προκαλεί ανησυχία είναι το ότι εντοπίστηκαν κρούσματα σε 48 Περιφερειακές Ενότητες, από τις οποίες οι 22 είχαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τη χώρα να συμπληρώνει δυόμισι μήνες lockdown.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Εκτός της Αττικής και κυρίως της Δυτικής Αττική όπου παραμένει σε ισχύ το αυστηρό lockdown, άλλες επτά περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε αυτές είναι από χθες και η Λέσβος, η οποία μπήκε σε καθεστώς αυστηρού lockdown λόγω διασποράς του κορωνοϊού.

Η Λέσβος, μαζί με τη Βοιωτία, τη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος), την Κοζάνη (Δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου), τη Ροδόπη (τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών) και το νησί της Καλύμνου είναι σε καθεστώς σκληρού lockdown, ενώ σε καραντίνα θα είναι ως την Παρασκευή και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας.

Τα μέτρα που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Επίσης προβλέπεται:

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των περιοχών.

Μητσοτάκης: Υποχωρεί η πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λέγοντας πως υπάρχει αισιοδοξία, καθώς δείχνει να υποχωρεί εδώ και μερικές εβδομάδες.

«Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σύψας: Φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων Ιανουάριο-Φεβρουάριο ειδικά στην Αττική

Ανησυχία για επιδημιολογική έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μάλιστα όπως επισήμανε η σχετική ανησυχία αφορά κυρίως την περιοχή της Αττικής.

«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Σύψας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια έκρηξη δεν θα γίνει σταδιακά αλλά απότομα.

Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση μείωσης της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση, εφόσον υπάρχουν φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο Ν. Σύψας σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα και τόνισε πως η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να πάρει τις αποφάσεις της.

Σημείωσε, δε, ότι για περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Λάρισα και η Λακωνία, δεν αποκλείεται να παρθούν μέτρα ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία καθημερινών δραστηριοτήτων, ο καθηγητής ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση.

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Επιτροπή και την κυβέρνηση, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς.

Σχετικά με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Νίκος Σύψας είπε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε το καλοκαίρι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί».

Τέλος, αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού και έντονης κινητικότητας που παρατηρούνται παρά το lockdown, ο καθηγητής ανέφερε πως προτιμήθηκε ένα light (ελαφρύ) lockdown λόγω της μεγάλης κούρασης του κόσμου.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

The post Κορονοϊός. Τι ισχύει στις 7 «κόκκινες» περιοχές της Αττικής που βρίσκονται σε lockdown. Σύψας: «Φοβόμαστε για έκρηξη κρουσμάτων Ιαν-Φεβρουάριο ειδικά στην Αττική» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα