Ο άνθρωπος που άνοιξε τη συζήτηση περί ευθανασίας στην Ισπανία. Έζησε 29 χρόνια παράλυτος. Το βίντεο που συγκλόνισε την Ευρώπη και η ταινία του Χαβιέ Μπαρδέμ
Ο Ραμόν Σαμπέδρο γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1943 σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας της Κορούνια. Σε ηλικία 22 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός σε νορβηγικό πλοίο, με το οποίο επισκέφτηκε περίπου πενήντα λιμάνια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα: Η καλλιτέχνιδα που έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που αυτοκτόνησε. Η τραγική ζωή της της Αντονιέτα Ρίβας Μερκάδο, που ανέπτυξε τις τέχνες στο Μεξικό
Στα 25 του, όταν είχε επιστρέψει στην Ισπανία και πριν το επόμενο ταξίδι του, επισκέφτηκε την παραλία κοντά στο σπίτι του για να κολυμπήσει. Πλημμυρισμένος από νεανικό θάρρος και σθένος βούτηξε από τα βράχια. Δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της θάλασσας και το κεφάλι του χτύπησε με δύναμη στον βυθό. Ο βαρύς τραυματισμός του στον νωτιαίο μυελό, τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω.
Tο μέρος όπου ο Ραμόν Σαμπέδρο βούτηξε και τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα (Πηγή: Wikipedia)Ο ίδιος έλεγε ότι ήταν «ένα ζωντανό κεφάλι σε ένα νεκρό σώμα». Αν και ακούγεται ιδιαίτερα σκληρό, η περιγραφή του ήταν απολύτως αντιπροσωπευτική της κατάστασής του. Η σκέψη του και η διάθεση να αναπτύσσει τις διανοητικές του ικανότητες δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ, όμως το σώμα του χρειαζόταν τα χέρια άλλων για να κινηθεί. Έτσι, ως τετραπληγικός, έζησε τα 29 από τα 55 χρόνια της ζωής του.
Το δικαίωμα στο θάνατοTην φροντίδα του ανέλαβαν αμέσως τα μέλη της οικογένειάς του. Ο Ραμόν τους αποκαλούσε «σωματικούς και ψυχολογικούς σκλάβους», καθώς ήταν υπεύθυνοι όχι απλώς για την επιβίωσή του αλλά για την παραμικρή κίνηση που ήθελε να εκτελέσει. Φυσικά, οι ίδιοι αρνούνταν αυτόν τον «τίτλο». Ο Αυστραλός δημοσιογράφος Ροντ Ούσερ επισκέφτηκε τον Ραμόν και περιέγραψε στους Times «όταν έφτασα, η νύφη του τον τάιζε το μεσημεριανό. Μετά άναψε το τσιγάρο του και «ήταν» το χέρι του. Έσταζε τη στάχτη, κάπνιζε, έβαζε τα γυαλιά του, όλα«.
O Ραμόν Σαμπέδρο στο κρεβάτι του γιορτάζει τα γενέθλιά του (Πηγή: Youtube)Ο Ραμόν δεν άργησε να εκφράσει την απόφασή του να πεθάνει. Όμως, ήταν σωματικά ανίκανος να αυτοκτονήσει. Έτσι διεκδίκησε το δικαίωμα του στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Για τουλάχιστον πέντε χρόνια ζητούσε νομική έγκριση, ώστε να τον βοηθήσει ο τοπικός ιατρός του, Carlos Peon Fernandez. Υπέβαλε αίτηση στα κατώτερα και ανώτερα δικαστήρια της Ισπανίας, φτάνοντας μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Υποστήριξε ότι ήταν δικαίωμά του να αυτοκτονήσει, μιας και δεν έχει ελπίδα ανάρρωσης και όντας σχεδόν ολοκληρωτικά παράλυτος.
Συνάντησε δεκάδες δυσκολίες. Από τη γραφειοκρατία των δικαστικών αρχών μέχρι τα επιχειρήματα της Καθολικής Εκκλησίας, που πρότασσε την «προστασία της ανθρώπινης ζωής» απέναντι στο θάνατο.
Η αναζήτηση βοήθειας στο εξωτερικόΣκέφτηκε να απευθυνθεί στην Ολλανδία, όπου αν και δεν ήταν νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, οι γιατροί προστατεύονταν από τέτοιου είδους διώξεις. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στην Ολλανδία προβλεπόταν η χορήγηση μεγάλης μερίδας παυσίπονων στους ασθενείς που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Το σκεπτικό των ιατρών αλλά κυρίως του ποινικού κώδικα που πρότασσε αυτή την τακτική, ήταν ότι είναι προτιμότερο να χορηγηθεί μια «θανάσιμη» ποσότητα χαπιών για ανακούφιση από τον πόνο παρά να έχει μοναδικό στόχο τον θάνατο. Ο Ραμόν Σαμπέδρο δεν τα κατάφερε ούτε με τη βοήθεια της Ολλανδίας.
Η επόμενη ελπίδα του ήταν η Αυστραλία, καθώς σε ένα τμήμα της νομιμοποιήθηκε εκείνα τα χρόνια η ευθανασία με θανατηφόρα ένεση. Ωστόσο, ο νόμος ανατράπηκε την χρονιά που ο Ραμόν ανακάλυψε αυτή τη νομική παροχή. Βαθιά λυπημένος σκέφτηκε ως έσχατη λύση την αποχή από το φαγητό, αλλά το μετάνιωσε σκεπτόμενος τη θλίψη που θα προκαλούσε στην οικογένειά του.
Η λύσηΜετά τη χρόνια αλλά άκαρπη προσπάθειά του να αυτοκτονήσει νομίμως, επινόησε έναν τρόπο για να ελαχιστοποιήσει τον νομικό κίνδυνο για όσους είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν τον θάνατό του. Καθένας από τους έντεκα εμπλεκόμενους ανέλαβε να εκτελέσει μια καθ’ όλα νόμιμη πράξη, που στο τέλος το αποτέλεσμα όλων μαζί, θα επέτρεπε στον Ραμόν να δηλητηριαστεί από την κατάποση κυανούχου καλλίου. Έτσι και έγινε.
Ο Ραμόν Σαμπέδρο πάλεψε για το δικαίωμά του να πεθάνει. Έζησε 29 χρόνια παράλυτος από τον λαιμό και κάτω και τελικά πέθανε με τη βοήθεια φίλων του, πίνοντας κυανούχο κάλλιο (Πηγή: Youtube)Στις 12 Ιανουαρίου 1998, ο Ραμόν Σαμπέδρο άφησε την τελευταία του πνοή. Κατόπιν δικής του επιθυμίας, μία φίλη του βιντεοσκόπησε τη στιγμή της δηλητηρίασης και τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Ραμόν πριν ξεψυχήσει, απευθυνόμενος στις «πολιτικές και θρησκευτικές αρχές» της χώρας. Η κασέτα με το βίντεο απεστάλη σε έναν ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό όπου και προβλήθηκε. Ο ίδιος είπε:
«Όπως μπορείτε να δείτε, δίπλα μου, έχω ένα ποτήρι νερό που περιέχει μια δόση κυανιούχου καλλίου. Όταν το πιω, θα αποκηρύξω – εθελοντικά – την πιο νόμιμη και ιδιωτική περιούσια μου- δηλαδή το σώμα μου. Θα απελευθερωθώ από μια ταπεινωτική δουλεία – το να είμαι τετραπληγικός.»
Η φίλη του που βιντεοσκόπησε τις τελευταίες του στιγμές, η Ραμόνα Μανέιρο Κάστρο, λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ραμόν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε αυτοκτονία. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη ελλείψει στοιχείων. Επτά χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε σε συνέντευξή της ότι του είχε δώσει το δηλητηριώδες ρόφημα και μετά έκανε τη βιντεοσκόπηση.
Στη μεγάλη οθόνηΗ υπόθεση του τετραπληγικού μηχανικού πλοίων γρήγορα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και άναψε τη συζήτηση περί ευθανασίας. Το 2004 η ιστορία του μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία «Η θάλασσα μέσα μου» (Mar adentro) σε σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή και μουσική του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και με πρωταγωνιστή τον Χαβιέ Μπαρδέμ. Η ταίνια απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το Βραβείο Satellite Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το βραβείο Διεθνούς Ταινίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Ο Ραμόν Σαμπέρδο κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Γράμματα από την Κόλαση» , στο οποίο συμπεριέλαβε μια συλλογή από ποιήματά του, δοκίμια και προβληματισμούς για τη ζωή αποτυπωμένους σε ένα χαρτί. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο ενώ μετά την κυκλοφορία της, πουλήθηκαν παραπάνω από 100.000 αντίτυπα του βιβλίου.
23 χρόνια μετά τον θάνατο του Ραμόν Σαμπέδρο, η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία και το «δικαίωμα στο θάνατο». Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει και η Νέα Ζηλανδία ενώ ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, επιμέρους περιοχές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν ήδη νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία.
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η ευθανασία του βασιλιά Γεώργιου Ε’ που είχε χρόνια προβλήματα υγείας. Ζήτησε από τον γιατρό να τον βοηθήσει να έχει ένα ήρεμο τέλος. Η ευθανασία έμεινε μυστική και αποκαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια, προκαλώντας αντιδράσειςThe post Ο άνθρωπος που άνοιξε τη συζήτηση περί ευθανασίας στην Ισπανία. Έζησε 29 χρόνια παράλυτος. Το βίντεο που συγκλόνισε την Ευρώπη και η ταινία του Χαβιέ Μπαρδέμ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Φάρμα: Φεύγει μετά από καβγά με την παραγωγή
- Καρτ Ποστάλ: Δεν θα πιστέψετε ποια έκλεισε στη σειρά υπερπαραγωγή
- Lockdown: «Παγώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Το σχέδιο για τον επόμενο μήνα
- Lockdown: Πώς θα γίνονται από σήμερα οι μετακινήσεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
- Ατακάρα Kαντουρί για το ντέρμπι με ΑΕΚ! Την έχουν μάθει οι ΠΑΟΚτσήδες; Θα “τρελαθούν” (ΒΙΝΤΕΟ) | Sportdog Team
- YFSF: Οι αναμνήσεις ξαναγύρισαν και κάποιοι κατέκτησαν το Twitter
- Δεν ξέφυγε τίποτα! Το πλάνο που έδειξαν επίτηδες από το Survivor – Βίντεο που σαρώνει – Κορμάρα | Sportdog Team
- Πώς απελευθερώθηκε η Καλαμάτα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός! Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και αυτός εισέβαλε στην πόλη με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
- Πότε η σαλάτα παχαίνει αντί να αδυνατίζει
- YFSF: Η Τάνια Μπρεάζου νικήτρια της βραδιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Πώς απελευθερώθηκε η Καλαμάτα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός! Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και αυτός εισέβαλε στην πόλη με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
- Ο άνθρωπος που άνοιξε τη συζήτηση περί ευθανασίας στην Ισπανία. Έζησε 29 χρόνια παράλυτος. Το βίντεο που συγκλόνισε την Ευρώπη και η ταινία του Χαβιέ Μπαρδέμ
- Στους 21 βαθμούς Κελσίου η διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου. Χιόνια σε Γρεβενά και Φλώρινα – λιακάδα στην Κρήτη. Έρχεται λασποβροχή από την Λιβύη
- Ανταρτικό Φλώρινας. Το χωριό που πήρε το όνομά του από την ηρωική άμυνα των Μακεδονομάχων. Απέκρουσαν με τους κάτοικους πολυάριθμη επίθεση κομιτατζήδων (βίντεο)
- 100 Quiz με σπάνιες λέξεις. Γνωρίζετε τι σημάνει σόλοικος, φληνάφημα και ενεός;
- 1.514 νέα κρούσματα και 41 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Στους 674 οι διασωληνωμένοι
- Εγκλωβισμένοι σε πλοίο αγκυροβολημένο στην Κίνα από τον Ιούλιο 9 Έλληνες ναυτικοί. Έκκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών
- Μαθητές δημοτικού, μελέτησαν και τη «Μηχανή του Χρόνου» και έφτιαξαν βίντεο-animation για την κλεμμένη Καρυάτιδα. «Δεν ανήκω στην Αγγλία. Πρέπει να γυρίσω στην πατρίδα μου»
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Ο άνθρωπος που άνοιξε τη συζήτηση περί ευθανασίας στην Ισπανία. Έζησε 29 χρόνια παράλυτος. Το βίντεο που συγκλόνισε την Ευρώπη και η ταινία του Χαβιέ Μπαρδέμ
- Μαθητές δημοτικού, μελέτησαν και τη «Μηχανή του Χρόνου» και έφτιαξαν βίντεο-animation για την κλεμμένη Καρυάτιδα. «Δεν ανήκω στην Αγγλία. Πρέπει να γυρίσω στην πατρίδα μου»
- Ανταρτικό Φλώρινας. Το χωριό που πήρε το όνομά του από την ηρωική άμυνα των Μακεδονομάχων. Απέκρουσαν με τους κάτοικους πολυάριθμη επίθεση κομιτατζήδων (βίντεο)
- Πώς απελευθερώθηκε η Καλαμάτα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός! Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και αυτός εισέβαλε στην πόλη με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
- 100 Quiz με σπάνιες λέξεις. Γνωρίζετε τι σημάνει σόλοικος, φληνάφημα και ενεός;
- 1.514 νέα κρούσματα και 41 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Στους 674 οι διασωληνωμένοι
- Εγκλωβισμένοι σε πλοίο αγκυροβολημένο στην Κίνα από τον Ιούλιο 9 Έλληνες ναυτικοί. Έκκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών
- Στους 21 βαθμούς Κελσίου η διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου. Χιόνια σε Γρεβενά και Φλώρινα – λιακάδα στην Κρήτη. Έρχεται λασποβροχή από την Λιβύη
- Γιατρος έπεσε από τον τρίτο όροφο του Θριάσιου νοσοκομείου. Νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική. Εκτιμούν ότι αυτοκτόνησε
- Ανοιχτοί οι ναοί σε όλη τη χώρα. Με ποια μέτρα θα λειτουργήσουν και ποιες άλλες μέρες θα παραμείνουν ανοιχτοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- YFSF: Οι αναμνήσεις ξαναγύρισαν και κάποιοι κατέκτησαν το Twitter
- Lockdown: Πώς θα γίνονται από σήμερα οι μετακινήσεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
- Η κυρία Ντάουτφαϊρ ήταν πιο... πρόστυχη απ' όσο νόμιζες
- Oscars 2021: Τα βραβεία του Σωματείου Αμερικάνων Σεναριογράφων
- YFSF: Η Τάνια Μπρεάζου νικήτρια της βραδιάς
- Δεν ξέφυγε τίποτα! Το πλάνο που έδειξαν επίτηδες από το Survivor – Βίντεο που σαρώνει – Κορμάρα | Sportdog Team
- 10 προϊόντα με υαλουρονικό οξύ για να προσφέρεις στο δέρμα σου την ενυδάτωση που έχει ανάγκη
- Επίταξη γιατρών – Πατούλης στο Newsbomb.gr: Συνιστώ σύμπνοια στη μάχη κατά του κορονοϊού
- Survivor Spoiler 22/3: «Ο Τριαντάφυλλος θα γίνει πελάτης τους» (video)
- Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ώρα για έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες