Πόλεις που μετατράπηκαν σε «φαντάσματα». Έγιναν τουριστικά αξιοθέατα, σκηνικό για ταινίες του Τζέιμς Μποντ και μάρτυρες μεγάλων καταστροφών

Έρημοι δρόμοι, εγκαταλελειμμένα σπίτια και στοιχειωμένα κτήρια συνθέτουν το δυστοπικό σκηνικό που μπορεί να συναντήσει κανείς σε κάθε «πόλη φάντασμα». Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει μια σειρά από τέτοιες πόλεις, από την Κύπρο μέχρι τις ΗΠΑ.Ορισμένες από αυτές έχουν γίνει τουριστικά αξιοθέατα, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν φιλοξενήσει κινηματογραφικές ή και τηλεοπτικές παραγωγές.

Βαρώσια, Αμμόχωστος

Στις

αρχές της δεκαετίας του 1970, τα Βαρώσια αποτελούσαν έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό, που συνήθιζαν να επισκέπτονται αρκετοί Χολυγουντιανοί σταρ, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό και Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, οι 39.000 κάτοικοι της περιοχής έφυγαν από τα σπίτια τους για να σωθούν. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή, την περιέφραξαν και απαγόρευσαν την είσοδο στους πολίτες. Οι μόνοι που μπορούσαν να εισέλθουν ήταν Τούρκοι στρατιώτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Λεηλατημένα και ακατοίκητα εδώ και χρόνια ,τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προβάλλουν, ακόμη και την ημέρα σαν φάντασμα (Πηγή: Wikimedia Commons)

Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι θα επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τις εχθροπραξίες, γεγονός όμως που δεν συνέβη, καθώς οι στρατιώτες είχαν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε προσπαθούσε να μπει στην περιοχή. Τα κατσαρολικά έμειναν πάνω στις κουζίνες, τα κρεβάτια παραμένουν ξέστρωτα και οι Κύπριοι ελπίζουν να επιστρέψουν ενώ η Τουρκία τη χρησιμοποιεί ως διπλωματικό χαρτί.
Πάνω από 40 χρόνια ερημιά. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι, επειδή τα κτίρια έχουν υποστεί τεράστια φθορά, η πόλη θα πρέπει να ξαναχτιστεί προκειμένου να κατοικηθεί.

Ο επισκέπτης μπορεί να έχει μία άριστη εικόνα του μεσαιωνικού οικισμού καθώς πολλά κτίρια στέκουν σε καλή κατάσταση πηγή: VANFOTIS WIKIPEDIA

Ανάβατος Χίος
Ο μεσαιωνικός οικισμός της Χίου έχει μόλις έναν κάτοικο και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1881 μετά από καταστροφικό σεισμό. Το όνομά του σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να ανέβει στον οικισμό που είναι χτισμένος σε απότομο ύψωμα. Το χωριό, δημιουργήθηκε μάλλον από τεχνίτες την εποχή του Κωνσταντίνου Μονομάχου. Οι Γενουάτες τον οχύρωσαν και οι Τούρκοι με τη σφαγή της Χίου, τον αιματοκύλησαν. Ο σεισμός σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, τον ερήμωσε. Τα όμορφα διώροφα σπίτια, είχαν κτιστεί χωρίς γερά θεμέλια και η επιστροφή ήταν πάντα επισφαλής. Οι  Μικρασιάτες πρόσφυγες τον κατοίκησαν αλλά μόνο προσωρινά. Είναι επισκέψιμος και εντυπωσιακό θέαμα.

Πρίπιατ, Ουκρανία

Στις 26 Απριλίου 1986 έγινε το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Η διαρροή ραδιενέργειας που προκλήθηκε από την έκρηξη ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των γειτονικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κοντά στο σοβιετικό εργοστάσιο, ήταν και η πόλη Πρίπιατ, η οποία χτίστηκε για να στεγάσει τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Χρειάστηκαν 36 ώρες για να εγκαταλείψουν και οι 46.000 κάτοικοι την πόλη. Πολλοί από αυτούς υπέστησαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγειά τους λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.
Λόγω της ταχύτατης εκκένωσης, πολλά από τα υπάρχοντα των πρώην κατοίκων είναι ακόμα εκεί. Στο ταχυδρομείο της πόλης, εκατοντάδες επιστολές από το 1986 εξακολουθούν να περιμένουν την αποστολή τους.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας έχουν μειωθεί αρκετά, απαγορεύεται ρητά στους επισκέπτες να μεταφέρουν αντικείμενα έξω από το Πρίπιατ, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της ραδιενεργής μόλυνσης.

Οραντούρ συρ-Γκλαν, Γαλλία

Στις 10 Ιουνίου 1944, το χωριό Οραντούρ συρ-Γκλαν (Oradour-sur-Glane) έγινε ο τόπος μίας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στη Γαλλία. Ναζιστικά στρατεύματα δολοφόνησαν τους 642 κατοίκους και έκαψαν τα περισσότερα σπίτια. Οι εκκλησίες και τα δημόσια κτήρια λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Ελάχιστοι επιβίωσαν από τη  θηριωδία.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ διέταξε να διατηρηθούν ανέπαφα τα ερείπια της πόλης, προκειμένου να μετατραπεί σε μνημείο των θυμάτων. Το 1999 ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εγκαινίασε μουσείο μνήμης κοντά στην είσοδο του χωριού, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τα καμένα κτίρια.

Χασίμα, Ιαπωνία
Το νησί Χασίμα (Hashima) είναι ένα εγκαταλελειμμένο νησί της πόλης Ναγκασάκι, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά του Ναγκασάκι και αποτελεί το σύμβολο της εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας. Πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως τόπος καταναγκαστικής εργασίας.Στο νησί κατοικούσαν κυρίως ανθρακωρύχοι, που εργάζονταν στα υποθαλάσσια ανθρακωρυχεία. Το 1959 φιλοξενούσε 5.259 εργάτες, αγγίζοντας τον μέγιστο αριθμό κατοίκων. Το 1974, με τα αποθέματα άνθρακα να εξαντλούνται, το ορυχείο έκλεισε και όλοι οι κάτοικοι αναχώρησαν. Από τη δεκαετία του 2000 αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, οπότε και αποκαταστάθηκαν τμήματα από το τείχος, που είχαν καταρρεύσει με την πάροδο του χρόνου.Το 2012, στο νησί ήταν το φυσικό σκηνικό στην ταινία James Bond «Skyfall», ενώ το 2015 το ανθρακωρυχείο εγκρίθηκε επισήμως ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κράκο, Ιταλία

Η Craco είναι μια πόλη-φάντασμα της Ιταλίας που βρίσκεται στην επαρχία Ματέρα. Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους, τον 8ο αιώνα π.Χ, οι οποίοι την ονόμασαν Μοντεντόρο. Το 1060 μετατράπηκε σε μοναστικό κέντρο και μετονομάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αρνάλντο σε «Grachium», που σημαίνει «μικρό ανώμαλο έδαφος». Γνώρισε μεγάλη άνθηση. η οποία σύντομα διακόπηκε από την επιδημία πανούκλας που θέρισε τους μισούς κατοίκους.

Αργότερα, οι σεισμοί που έπληξαν την περιοχή, και το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ώθησαν τους περισσότερους κατοίκους του Κράκο να μεταναστεύσουν. Το 1980 η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Η μορφολογία του εδάφους και οι συχνές κατολισθήσεις έκριναν τα κτίρια ακατάλληλα για κατοίκηση.

Ως πόλη – φάντασμα αποτέλεσε σκηνικό γυρισμάτων για την ταινία του Φραντσέσκo Ρόσι «Τhree Brothers” και για την ταινία του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace».

Σεντράλια, Πενσυλβάνια

Η πόλη Centralia της Πενσιλβάνια ήταν μια σημαντική βιομηχανική περιοχή. Το 1962, οι περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να κάψουν τα τοπικά απόβλητα, πυροδότησαν τα αποθέματα άνθρακα που βρισκόταν υπόγεια της πόλης. Η φωτιά δεν έσβησε ποτέ. Οι επικίνδυνες αναθυμιάσεις ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο θάνατος ενός 12χρονου έπεισε και τους πιο «θαρραλέους» να αναζητήσουν αλλού στέγη και ασφάλεια.

Τοξικά αέρια αναδύονται ακόμη από την άσφαλτο (Πηγή: Wikipedia)

Τον Οκτώβριο του 2013, οι επτά εναπομείναντες κάτοικοι κατέληξαν σε συμφωνία με τους τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι τους επέτρεψαν να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί, υπό τον όρο ότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των οικημάτων τους θα παραχωρηθούν στο κράτος μετά τον θάνατό τους.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Αναδύθηκε η πόλη – φάντασμα που έμεινε 25 χρόνια κάτω από το νερό ! Μόνο ένας άνδρας έμεινε πίσω περιμένοντας να φύγουν τα νερά

The post Πόλεις που μετατράπηκαν σε «φαντάσματα». Έγιναν τουριστικά αξιοθέατα, σκηνικό για ταινίες του Τζέιμς Μποντ και μάρτυρες μεγάλων καταστροφών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεις, Έγιναν, Τζέιμς Μποντ,poleis, eginan, tzeims bont