Το τραγικό τέλος ενός έρωτα, όταν ο Κύκλωπας Πολύφημος σκότωσε από ζήλεια τον εραστή της νύμφης Γαλάτειας. Ο μύθος που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες

Η Γαλάτεια ήταν μια Σικελή θαλάσσια νύμφη, κόρη του Νηρέα, μιας αρχαίας θαλάσσιας θεότητας με πολλές κόρες, γνωστές ως Νηρηίδες.

Σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Ησίοδο ήταν η πιο όμορφη και η πιο αγαπημένη ανάμεσα στις 50 Νηρηίδες.
Η Γαλάτεια είναι γνωστή για την ερωτική της σχέση με τον Άκη, έναν όμορφο νέο, γιο του Πάνα και μιας ποτάμιας νύμφης.
Οι δυο τους ήταν πολύ ερωτευμένοι και περνούσαν ευτυχισμένοι μαζί.
Τη γαλήνη τους ήρθε να διαταράξει ο Κύκλωπας Πολύφημος, ο οποίος ήταν επίσης ερωτευμένος με τη Γαλάτεια, χωρίς βέβαια να βρίσκει ανταπόκριση.
Ο Πολύφημος που μαράζωνε, έβρισκε παρηγοριά παίζοντας τους αυλούς του και φτιάχνοντας ποιήματα για την αγαπημένη του η οποία δεν του έδινε καμία σημασία.

Πίνακας με θέμα τον Άκη και τη Γαλάτεια του Claude Lorrain (1657)

Άκης και Γαλάτεια, Ροσάριο Αναστάσι, Βίλα Μπελβεντέρε

Όταν μια μέρα ο Πολύφημος είδε τη Γαλάτεια στην αγκαλιά του Άκη, κυριεύτηκε από απόγνωση, ζήλια και οργή. Ξεκόλλησε τεράστιους βράχους και τους πέταξε στο ζευγάρι.
Η Γαλάτεια κατάφερε να σωθεί, ο Άκης όμως καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε ακαριαία.
Απελπισμένη η νύμφη για τον χαμό του αγαπημένου της, μεταμόρφωσε το σώμα του σε ποτάμι που πήρε το όνομά του.
Σύμφωνα με τον Οβίδιο, ο αρχαίος ποταμός πήγαζε από την Αίτνα στη Σικελία.
Κατά την περίοδο της Αναγέννησης η ιστορία του Άκη και της Γαλάτειας ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους που τους απεικόνισαν στους πίνακές τους.

Διαβάστε: Δεν ήταν μόνο η Σκύλλα με την Χάρυβδη αλλά και η Λάμια με την Έμπουσα, που τρομοκρατούσαν τους ναυτικούς. Πώς ο Οδυσσέας κατάφερε να επιβιώσει από τα τέρατα που έφαγαν τους συντρόφους του

Διαβάστε: Με πόσες γυναίκες είχε σχέσεις ο Ποσειδώνας. Ποια ήταν τα παιδιά του που σκότωναν τους ξένους. Τα δολοφόνησε ο Ηρακλής στη Λιβύη και στην Αίγυπτο

The post Το τραγικό τέλος ενός έρωτα, όταν ο Κύκλωπας Πολύφημος σκότωσε από ζήλεια τον εραστή της νύμφης Γαλάτειας. Ο μύθος που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα