ADB: Το παγκόσμιο κόστος της πανδημίας μπορεί να φτάσει στα 4,1 τρισ. δολάρια

10:44 3/4/2020 - Πηγή: Mononews

Το κόστος της πανδημίας θα μπορούσε να ανέλθει στα 4,1 τρισ. δολάρια ή σχεδόν στο 5% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανάλογα με την εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και  άλλες μεγάλες οικονομίες, υποστηρίζει η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB).

Μια πιο σύντομη χρονική περίοδος συγκράτησης της ασθένειας θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε η τράπεζα

με έδρα τη Μανίλα,  στην έκθεση για την αναπτυξιακή προοπτική της Ασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η ανάπτυξη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αντιπροσωπεύει το 36% του συνολικού κόστους της πανδημίας, ανέφερε.

«Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος εξάπλωσης του ιού και οι προσπάθειες για τον περιορισμό του μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ότι προβλέπεται σήμερα», ανέφερε στην έκθεση ο Yasuyuki Sawada, επικεφαλής οικονομολόγος της ADB. «Η πιθανότητα σοβαρών χρηματοπιστωτικών αναταραχών και οικονομικών κρίσεων δεν μπορεί να μειωθεί.»

Στις 6 Μαρτίου, η ADB είπε ότι η πανδημία θα μπορούσε να κοστίσει την παγκόσμια οικονομία 347 δισεκατομμύρια δολάρια και να μειώσει τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,4%. Από τότε, το επίκεντρο του ιού έχει μετατοπιστεί από την Κίνα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να φτάνουν το 1 εκατομμύριο.

Η νέα εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή λαμβάνει υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, δήλωσε ο Sawada σε συνέντευξή του στην Haslinda Amin του Bloomberg TV και στην Yvonne Man. Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν προκύψουν αναταραχές στην τροφοδοσία, είπε.

Στην έκθεση, η ADB μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Ασία για το 2020 σε 2,2% από 5,5% που ήταν η εκτίμηση κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι προβλέψεις για την Κίνα μειώθηκαν σε 2,3% από 6%, ενώ πέρυσι η χώρα σημείωσε ανάπτυξη 6,1%. Όλες οι αναπτυσσόμενες υποπεριφέρειες της Ασίας θα σημειώσουν φθίνουσα ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τα βασικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, «θα υποφέρουν περισσότερο» από την πανδημία, δήλωσε ο Sawada στη συνέντευξη. Εάν ο ιός μπορέσει να περιοριστεί εντός τριών έως έξι μηνών, η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε επίσης να είναι ταχύτερη, είπε.

Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιταχυνθεί λόγω του υψηλότερου κόστους των τροφίμων, ακόμη και αν η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων μετριάσουν την άνοδο των τιμών, πριν υπάρξει χαλάρωση το 2021, ανέφερε η ADB στην έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα