Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ
Η άνοδος του πραγματικού ΑΕΠ που αναμένεται τα επόμενα χρόνια και εκτιμάται ότι θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισροής κεφαλαίων και δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τη διατήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2023 και μετά, θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (περί του 160%, το 2026), εκτιμούν οι οικονομικοί
Σε εκτενή ανάλυση με θέμα «Ελληνική οικονομία: Δημόσια Χρηματοοικονομική: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Όπως σημειώνεται, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ήδη στις 14.1.2022, προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που σε συνδυασμό με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και λαμβάνοντας υπόψη το αναμενόμενο χαμηλό κόστος δανεισμού, θα οδηγήσουν σε ταχύτερη από το αναμενόμενο πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Στην οικονομική ανάλυση της Alpha Bank αναφέρεται ότι το κύριο χαρακτηριστικό των δημοσίων οικονομικών, στην τρέχουσα φάση της εξόδου από την πανδημική κρίση, είναι η σταδιακή αύξηση των εσόδων, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της κατανάλωσης και της στήριξης των εισοδημάτων, καθώς και της συνεχιζόμενης αύξησης της απασχόλησης και η μείωση των δαπανών στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ως απόρροια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης η συγκράτηση των πληρωμών τόκων του δημοσίου χρέους, ως ποσοστό στο ΑΕΠ, σε επίπεδα πλησίον ευρωπαϊκών χωρών με δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το ελληνικό. Επιπρόσθετα, η θετική προοπτική που περιγράφουν στις εκθέσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τον Δεκέμβριο του 2021, θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά το τέλος του Έκτακτου Προγράµµατος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού λόγω πανδηµίας (PEPP), τον Μάρτιο του 2022, αναμένεται ότι θα διασφαλίσoυν τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας, στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τη χώρα μας, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Τη διετία 2020-2021, η Ελληνική Κυβέρνηση υιοθέτησε δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ, των οποίων το δημοσιονομικό κόστος ανήλθε σε 27,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω παρεμβάσεων πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, καθώς, το 2021, παράλληλα με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, μέρος των παρεμβάσεων σταδιακά καταργήθηκε, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί 3,3 δισ. ευρώ για αντίστοιχες παρεμβάσεις, αναφέρεται.
Στην οικονομική ανάλυση γίνεται και αναφορά στο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας και επισημαίνεται ότι διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς, κατά μέσο όρο, το 2021, σε σύγκριση με τις αρχές του 2020, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου ήταν μειωμένη κατά 59 μονάδες βάσης (μ.β.), ενώ η διαφορά της απόδοσής του σε σύγκριση με το δεκαετές κρατικό ομόλογο της Γερμανίας (spread), ήταν μικρότερη κατά 46 μ.β.
Επιπρόσθετα, αναφορικά με το μίγμα των κατόχων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, το 75% του ελληνικού χρέους διακρατείται από πιστωτές του «επίσημου» τομέα, ενώ το 99% του χρέους αποτελείται από δάνεια σταθερού επιτοκίου -έναντι 31% το 2015- γεγονός που συνεπάγεται ότι περιορίζεται ο κίνδυνος από ενδεχόμενη μεταβλητότητα των επιτοκίων στο μέλλον.
Αναφορικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank αναφέρουν ότι ήταν αξιοσημείωτη, το 2021, παρά τις ανοδικές πιέσεις που ασκήθηκαν στα επιτόκια, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ, μέσω 3 νέων εκδόσεων (5ετές, 10ετές, 30ετές). Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι το 30ετές ομόλογο ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκδοση που πραγματοποίησε το ελληνικό δημόσιο από το 2008.
Παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες τις προηγούμενης χρονιάς, η άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, το 2021, είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer) στο επίπεδο των 31,6 δισ. ευρώ, τα οποία, σε συνδυασμό με τη μακρά ληκτότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, συνεπάγονται μειωμένο κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Παράλληλα, όμως, το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να αντλεί ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές, καθώς, εντός του Ιανουαρίου, προχώρησε σε έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τη στρατηγική χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, η συνολική αξία των εκδόσεων ΟΕΔ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 12 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην οικονομική ανάλυση το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 206,3%, το 2020, από 180,7%, το 2019, πρωτίστως, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και, δευτερευόντως, λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε 197,1%, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2022, ενώ βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να διαμορφωθεί σε 202,9%.
Η πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, το 2021, εκτιμάται ότι προήλθε, κυρίως, από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς το δημόσιο χρέος σε ονομαστικούς όρους, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, αυξήθηκε. Για το 2022, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Ε.Ε. αναμένουν περαιτέρω πτώση του ελληνικού χρέους σε 189,6% και 196,9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος της χώρας μας, το 2022, εκτιμάται ότι θα υπερβεί σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη των επιλεγμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Οι υποχρεώσεις, ωστόσο, της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τόκων της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν σε 2,5% του ΑΕΠ, για το τρέχον έτος, ενώ είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες της Ιταλίας (2,9%) και ελαφρώς υψηλότερες από της Ισπανίας (2,1%) και της Πορτογαλίας (2,3%). Οι πληθωριστικές τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν και το 2022 (ΕνΔΤΚ: +1%, σύμφωνα με την ΕΕ), σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της ΕΕ για ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές (5,2%) αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ.
Η άνοδος του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ονομαστικά επιτόκια του ελληνικού χρέους, αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, το 2022, αναφέρεται στην οικονομική ανάλυση. Παρά το γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε υψηλό επίπεδο, το 2021, το profile του ελληνικού δημοσίου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, παρέμεινε ευνοϊκό (Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, 2022, Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).
Συγκεκριμένα, η μέση σταθμισμένη ληκτότητα (maturity) του χρέους διαμορφώθηκε, το 2021, σε 20 έτη, σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες διάρκειες του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες υλοποίησαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εντός της τελευταίας δεκαετίας.
Διαβάστε επίσης:Συνωστισμός ενδιαφερομένων για τη θέση του CEO της Attica BankΤτΕ: Στα επίπεδα του 2014 επέστρεψαν οι καταθέσεις, αύξηση κατά 2,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτοί είναι οι Έλληνες μάνατζερ των funds που κινούν €850 δισ. (pics)
- Obrela Security Industries: Στο Ίντερνετ γίνεται κάθε μέρα ένας πόλεμος
- Alpha Bank: Η άνοδος του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ
- Ουκρανικό: Η Βρετανία προτείνει ανάπτυξη στρατευμάτων κατά Ρωσίας
- «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην οικονομία με εξόφληση του ΔΝΤ και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
- Με αλυσίδες η κυκλοφορία σε τμήματα του οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο
- Πόσες Louis Vuitton πουλήσαμε στην Ελλάδα το 2021
- ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα, Κυριακή, δωρεάν rapid test
- Attica Bank: Αλλαγή CEO και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι
- Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται ούτε τον Ερντογάν ούτε την αντιπολίτευση για τη διακυβέρνηση της χώρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα, Κυριακή, δωρεάν rapid test
- Βουλή: Τρίτη ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (live)
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022
- Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν μείνει στο 2021
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Πού θα βρέξει
- Τα «άλλα» μουσεία – Από τον Μπομπ Ντύλαν ως το γεράκι του Κατάρ
- Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ
- Πιτσιλής: Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις μέσα από Ελλάδα 2.0 για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης
- Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος απέτυχε – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φάσκουν κι αντιφάσκουν
![Alpha Bank, ΑΕΠ,Alpha Bank, aep](https://images32.inewsgr.com/4405/44059138/Alpha-Bank-i-anodos-tou-aep-tha-odigisoun-se-simantiki-apoklimakosi-tou-logou-chreous-pros-aep-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ
- Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος απέτυχε – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φάσκουν κι αντιφάσκουν
- ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα, Κυριακή, δωρεάν rapid test
- Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν μείνει στο 2021
- Βουλή: Τρίτη ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (live)
- Πιτσιλής: Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις μέσα από Ελλάδα 2.0 για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Πού θα βρέξει
- Τα «άλλα» μουσεία – Από τον Μπομπ Ντύλαν ως το γεράκι του Κατάρ
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022
- Δήμητρα Κολοτούρα: «Πρέπει να επιμένουμε για τα πράγματα που μας γεμίζουν την ψυχή μας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Με αλυσίδες η κυκλοφορία σε τμήματα του οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο
- Έως τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022
- ΕΦΚΑ: Εκπνέει η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες
- Ημαθία: Νεκρός από πυρκαγιά σε μονοκατοικία
- Βουλή – Δείτε LIVE: Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για την πρόταση μομφής – Απόψε η ονομαστική ψηφοφορία
- Χαλαρώνουν τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση από Δευτέρα (31/1) - Τι αναφέρει η ΚΥΑ
- Πιτσιλής: Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις του Ελλάδα 2.0 για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης
- Χονγκ Κονγκ: Οι αρχές επιτρέπουν σε pet shops να πωλούν χάμστερ
- ΕΝΦΙΑ: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις