Bezos, Ikea και Rockefeller υπόσχονται δισεκατομμύρια για την κλιματική αλλαγή

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι φιλάνθρωποι ανά τον κόσμο όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Τα ιδρύματα Rockefeller και Ikea ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σχέδια για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Ενεργειακής Συμμαχίας για τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη που θα επιτρέψει στις πλούσιες κυβερνήσεις – καθώς και στους πλούσιους ανθρώπους – να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικές δωρεές για την ενεργειακή μετάβαση σε φτωχότερες χώρες.

Ο οργανισμός

θα ξεκινήσει με 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να δοκιμάσει στρατηγικές και καινοτόμες τεχνολογίες για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε περιοχές όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν είναι ακόμη πρόθυμα να συνεργαστούν.

Στόχος είναι να ξεκλειδώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Το Bezos Earth Fund είπε ότι θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε αυτήν την κοινή πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση του τοπίου, όπως δενδροφύτευση και αναδάσωση και ένα ακόμη δισ. δολάρια για τον κλάδο τροφίμων, με στόχο να καταστήσει τη γεωργία πιο παραγωγική, μειώνοντας παράλληλα τα αέρια του θερμοκηπίου.

Τα προγράμματα, που ανακοινώθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Γλασκώβης, στη Σκωτία, γνωστό ως COP26, έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις των πλούσιων εθνών για να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση των φτωχών κρατών με 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα

«Ακόμα κι αν οι πλούσιες χώρες φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, το ποσό αυτό απέχει πολύ από τα τρισεκατομμύρια που χρειάζονται», δήλωσε ο Joseph Curtin, διευθυντής της ομάδας ενέργειας και κλίματος στο ίδρυμα Rockefeller. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει σε μαζική κλίμακα».

Το χάσμα στις επενδύσεις είναι ιδιαίτερα έντονο στον απόηχο της πανδημίας, τις πλούσιες χώρες να επενδύουν τρισεκατομμύρια στην ανάκαμψη, ενώ τα φτωχά κράτη αγωνίζονται.

Οι ενεργειακά φτωχές χώρες ευθύνονται στην παρούσα φάση για το 24% του παγκόσμιου διοξειδίου του άνθρακα και το μερίδιό τους στις εκπομπές θα μπορούσε να αυξηθεί στο 76% μέχρι το 2050, εκτός εάν μεταβούν από τον άνθρακα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε από την Global Energy Alliance.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, έχει δηλώσει ρητά ότι δεν μπορεί να επιτύχει μηδενικό στόχο χωρίς περισσότερη βοήθεια.

Η πρωτοβουλία του Μπόρις Τζόνσον

Το σχέδιο των Rockefeller-Ikea-Bezos δεν είναι η μόνη νέα διαθέσιμη χρηματοδότηση. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράσινες τεχνολογίες για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους χωρίς ρύπους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διπλασιασμό των πράσινων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε περισσότερα από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών, ανέφερε σε δήλωση.

Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Rockefeller, με έδρα τη Νέα Υόρκη και διεθνή εμπειρία πάνω από έναν αιώνα, έχει ήδη εδώ μια δεκαετία χρηματοδοτήσει 200 ηλιακά μικροδίκτυα για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων χωριών στην Ινδία.

Αυτή η επιτυχία τράβηξε την προσοχή του Ιδρύματος Ikea, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του σουηδικού κολοσσού επίπλων, ο οποίος υποστήριζε τις εργασίες μικροδικτύων στην υποσαχάρια Αφρική.

Αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια που θα συνδύαζε τα κεφάλαια και την εμπειρία τους και θα επέτρεπε και σε άλλους να κάνουν δωρεές. Τους τελευταίους μήνες προσέγγισαν αναπτυξιακούς οργανισμούς, όπως ο Όμιλος African Development Bank, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Inter-American Development Bank, η U.S. International Development Finance Corporation και η Παγκόσμια Τράπεζα, μεταξύ άλλων.

Το Bezos Earth Fund, του ιδρυτή και δισεκατομμυριούχου της Amazon.com, Jeff Bezos, ήταν πιο ασαφής σχετικά με το πώς σχεδιάζει να ξοδέψει τα χρήματά του.

Εκτός από την περιγραφή των δύο τομέων στους οποίους θα εστιάσει, το ίδρυμα είπε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Αυτή η δέσμευση προστίθεται στη προηγούμενη δέσμευση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που έκανε το ταμείο τον Σεπτέμβριο για τη διατήρηση του 30% των παρθένων περιοχών που απομένουν σε ξηρά και θάλασσα έως το 2030.

Διαβάστε ακόμα:COP26: Όλοι συμφωνούν ότι ο χρόνος τελειώνει – Αρκεί αυτό;Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα