COVID-19: Λιγότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο στα νοσοκομεία – Οι «παγίδες» της πανδημίας

Για πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου και της αναπηρίας από τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια ΑΕΕ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ).

Σε μια μελέτη συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από 426 επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ΑΕΕ σε 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταγράφηκε ότι μόνο

το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με το συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Επίσης, καταγράφηκε ότι η έλλειψη βέλτιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης των εν λόγω ασθενών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός σημειώνει ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η επίπτωση των ΑΕΕ έχει ελαττωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, αλλά σε πολλές χώρες λιγότεροι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα προσέρχονται στα νοσοκομεία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, όπως ο φόβος να μολυνθούν από τον ιό κατά την επίσκεψη τους στο νοσοκομείο και η υποκειμενική τους θεώρηση ότι το ιατρικό προσωπικό δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ΑΕΕ, λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Σωτήρια η έγκαιρη αντιμετώπιση

Περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες εκδηλώνουν κάποιο ΑΕΕ σε ετήσια βάση.  Το 20% των ασθενών αυτών καταλήγει, ενώ το 1/3 παρουσιάζει υπολειμματική αναπηρία και εξάρτηση. Η πιθανότητα της καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία προσέρχονται σε νοσοκομεία στα οποία υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες θεραπείες. Στις θεραπείες αυτές συγκαταλέγονται οι θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ (ενδοφλέβια θρομβόλυση, μηχανική θρομβεκτομή), οι χειρουργικές και ενδοαγγειακές θεραπείες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών αγγειακών δυσπλασιών σε ασθενείς με αιμορραγικά ΑΕΕ, η νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες αντιμετώπισης ΑΕΕ, οι θεραπείες δευτερογενούς πρόληψης και οι θεραπείες αποκατάστασης.

«O Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΑΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης της πανδημίας και της αντιμετώπισης ασθενών με COVID-19. Παράλληλα όμως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της έγκαιρης προσέλευσης ασθενών με ΑΕΕ στα νοσοκομεία και συστήνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο αντιμετώπισής τους -συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων και ενδοαγγειακών θεραπειών επαναιμάτωσης- που ίσχυε και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Οι θεραπευτικές αυτές υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται σε όλους τους ασθενείς με ΑΕΕ, ανεξάρτητα από τυχόν λοίμωξη με COVID-19 ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παράπλευρες απώλειες» λόγω ανεπαρκούς αντιμετώπισης των ΑΕΕ τα οποία είναι μια ομάδα παθήσεων με υψηλό κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας», αναφέρει ο Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ,Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, Μέλος του Διοικητικό Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΑΕΕ, Γεώργιος Τσιβγούλης.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας-λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε: «Με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για τα διενέργεια ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, η οποία διαλύει το θρόμβο του εγκεφάλου, είναι περίπου 4 ½ ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακόμα και ασθενείς με ήπια συμπτώματα, όπως μια αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι ή μια δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει απαραιτήτως να οδηγούνται άμεσα στο νοσοκομείο, ώστε να υποβληθούν έγκαιρα στις απαιτούμενες θεραπείες. Εάν δεν προσέλθουν στο νοσοκομείο και παραμείνουν στο σπίτι, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους και να μην πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας όταν προσέλθουν στο νοσοκομείο, σε δεύτερο χρόνο».

Ο καθηγητής τόνισε πως το γεγονός ότι υπάρχει επιδημία κορονοϊού στη χώρα δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για σοβαρούς λόγους και προέτρεψε όλους όσοι έχουν σοβαρό λόγο να απευθύνονται στα νοσοκομεία, λαμβάνοντας τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα