Covid-19: Από 18 έως 64 ετών, το 25,6 % των θανόντων – Η περίπτωση του 35χρονου

Η διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα μειώνεται, μαζί και οι σοβαρές περιπτώσεις της νόσου (covid-19) που οδηγούν σε διασωλήνωση ή ακόμα και στο θάνατο.

Την ίδια στιγμή, η απώλεια ενός υγιούς κατά τα άλλα 35χρονου πολίτη στη Θεσσαλονίκη από covid-19, δημιουργεί θλίψη και άγχος και φέρνει στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτήματα, που ταλανίζουν το κοινό αλλά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Είναι

γνωστό ότι ο νέος ιός μολύνει περισσότερο νεότερους ανθρώπους με το 75% των κρουσμάτων στη χώρα μας να αφορούν σε άτομα ηλικίας 18 – 65 ετών. Οι μεγαλύτεροι, όμως, κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά ή και να χάσουν τη ζωή τους και αυτό είναι κάτι που φάνηκε από τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Κίνα.

Από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, το 30,9% είναι μεταξύ 18 και 39 ετών, το 44% είναι 40-64 ετών, το 22% είναι 65 ετών και άνω και ένας πολύ μικρός αριθμός, 79 κρούσματα, είναι παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Όσον αφορά στους θανάτους, δεν έχει σημειωθεί κανένας σε παιδί 0-17 ετών, έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι  σε άτομα 18 – 39 ετών, 29 σε άτομα 40 – 64 ετών (24%) και οι υπόλοιποι σε ανθρώπους από 65 ετών και άνω.

Από τους 121 θανάτους συνολικά στη χώρα, το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πολύ περισσότεροι είναι, όμως, οι άνθρωποι που έχουν σωθεί. Από τις 836 επιβεβαιωμένες νοσηλείες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα (μαζί με τους νοσηλευόμενους που κατέληξαν), τα 715 άτομα βρίσκονται εν ζωή και από αυτά έχουν πάρει εξιτήριο τα 464, δηλαδή ένα ποσοστό άνω του 60%. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, με 146 άτομα να βρίσκονται σε απλές και 105 άτομα σε ειδικές κλίνες.

Η περίπτωση του 35χρονου

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε η είδηση για το θάνατο ενός 35χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, αναδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την πολύπλοκη και απρόβλεπτη συμπεριφορά του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν κάπνιζε και γυμναζόταν. Ωστόσο, η υγεία του παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, ο ασθενής κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στο περιστατικό και έδωσε τις πιθανές εξηγήσεις, κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης (22/04/202)

«Τα παιδιά, έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ ηπιότερη κλινική εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους.  Δυστυχώς όμως, καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας, χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού, όπως πνευμονίες από μικρόβια, βακτήρια όπως ο πνευμονόκοκκος και τη γρίπη, όπου καταγράφουμε παρόμοια σοβαρά τέτοια περιστατικά.

Σε μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2135 παιδιά, καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος. Παραμένει όμως το ερώτημα, αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό, φαινομενικά τουλάχιστον, υγιές κατά τα άλλα άτομο, όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τι συμβαίνει εκεί», σημείωσε ο καθηγητής.

Πιθανές εξηγήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί. Σε άλλες το αναπάντητο ερωτηματικό παραμένει. «Πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε ένα νέο άνθρωπο», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι ανάλογη με την έκθεση στον ιό. Δηλαδή αν, για παράδειγμα, ένας ασθενής με τη νόσο βήξει δίπλα μας έχει μεγάλες ποσότητες του ιού και εμείς εισπνεύσουμε αυτές τις πολύ υψηλές ποσότητες του ιού, ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει χειρότερα.

«Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται από μόνο του, από το υψηλότερο ιικό φορτίο σε σοβαρά αρρώστους. Εγώ νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό, σε ακριβώς αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η επαγρύπνηση για τα συμπτώματά μας, ώστε να μην εκθέσουμε τους συνανθρώπους μας, τους δικούς μας, τους αγαπημένους μας, στον ιό που κουβαλάμε παραμένει ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο των θανάτων νέων και υγιών ανθρώπων ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για σοβαρή νόσο. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις, ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλουν τον άνθρωπο είναι ο έρπης. Θα έχετε ακούσει όλοι για τον έρπη, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον περνούν ελαφρά, σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη, ότι κάποιοι εμφανίζουν υποτροπές.

Σε κάποιους, όμως, ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις «πόρτες» του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός του έρπητα προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μια σοβαρή εκδήλωση της νόσου με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο. Για αυτό τον λόγο τρέχουν, και στην Πατρίδα μας θα τρέξουν, μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση των ανθρώπων να νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό», εξήγησε ο καθηγητής.

Ένας τρίτος λόγος είναι η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά. Μια μορφή της νόσου η οποία αφορά και τον πνεύμονα, μπορεί να αφορά την καρδιά, μπορεί να αφορά αυτό που ονομάζεται «ιογενής σήψη» και οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού.

Σε μερικούς, ευτυχώς, λίγους νέους και υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Εντούτοις, και η ασθενής και η πολύ ισχυρή άμυνα του οργανισμού μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό.

«Μια τελευταία εξήγηση, και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς τους ειδικούς, το έχουμε δει και στην Πατρίδα μας και σε πολλαπλές επικοινωνίες με άλλους συνάδελφους που το έχουν βεβαιώσει, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια.

Αυτό είναι μια πολύ ήπια δύσπνοια, γιατί ο πνεύμονας μπορεί και εκπτύσσεται καλά και φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω, το οποίο είναι η αιτία της δύσπνοιας όταν μαζεύεται στον οργανισμό. Και ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια και μιλούν στα τηλέφωνα τους, έχουν αυτή την σιωπηρή, χαμηλή οξυγόνωση και την οποία αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων

Αυτό μπορεί να είναι και εξήγηση για κάποιους από αυτούς τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτή την νόσο», εξήγησε ο κος Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια, ο αυξημένος αριθμός αναπνοών, πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα αν είναι ευπαθείς ομάδες.

«Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον να επικοινωνήσει αυτή την αβεβαιότητα.

Για μένα το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας, είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Και νομίζω ότι από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία, πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον, με τη συνεργασία όλων σας, γλιτώσαμε τα χειρότερα με αυτόν το δύσκολο ομολογουμένως τρόπο, του περιορισμού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα