Covid-19: Σε 11 ελληνικά νοσοκομεία το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο

Διευρύνεται στη χώρα μας η πρόσβαση των ασθενών με Covid-19  στο ερευνητικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir), το οποίο σύντομα θα χορηγείται σε συνολικά 11 ελληνικά νοσοκομεία.

Παρόλο που δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση, η ρεμδεσιβίρη, θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας- λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, το Σάββατο (11/4/2020), οι ασθενείς στη χώρα μας

έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, μέσω κλινικών μελετών από τις ΗΠΑ, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ελληνικά νοσοκομεία και μέσω δωρεάν προγραμμάτων διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα τέσσερα νοσοκομεία, επιλεγμένα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Εντούτοις, αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω μέσω της μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει σε άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας.

«Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο καθηγητής.

Το φάρμακο για τον Έμπολα

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα ερευνητικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος,  που αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά της στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά της για χρήση σε ανθρώπους.

Στις 03/04/2020 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για την παρηγορητική χρήση της ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19 που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Έχει αναφερθεί ότι τέτοιοι ασθενείς έχουν θνησιμότητα τουλάχιστον 50%, ενώ δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες με καθορισμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τη νόσο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η στοχευμένη προϋπόθεση πληροί τα κριτήρια για την παρηγορητική χρήση, εφόσον υπάρχει απειλητική για τη ζωή ασθένεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με οποιοδήποτε φάρμακο που έχει εγκριθεί επί του παρόντος.

Νέα ενθαρρυντικά στοιχεία

Διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα από την παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία 53 ασθενών,  εκ των οποίων οι 30 (57%) έλαβαν μηχανικό αερισμό και οι 4 (8%) εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης, κατά την ένταξη στο πρόγραμμα.

Μετά από παρακολούθηση 18 ημερών, 36 ασθενείς (68%) εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης σε οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων 17 από τους 30 ασθενείς (57%) που έλαβαν μηχανικό εξαερισμό και οι οποίοι αποσωληνώθηκαν.
Συνολικά 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο και 7 ασθενείς (13%) κατέληξαν. Η θνησιμότητα ήταν 18% (6 στους 34) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και 5% (1 στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους, εντούτοις, ο τελικός καθορισμός της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου απαιτεί τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.

«Είναι σημαντικό, νομίζω, ότι όλη η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια και θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο. Και το ότι είμαστε και εμείς μέρος αυτής της επιστημονικής προσπάθειας, είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

Προετοιμάζεται η εταιρεία

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο γενικός  διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής του φαρμάκου, ακόμη και πριν βεβαιωθεί ότι θα είναι αποτελεσματικό. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο έχει αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής του, χωρίς, όπως διαβεβαιώνει ο κος Χαραλαμπίδης, να θέσει σε κίνδυνο επάρκειας καμία άλλη από τις θεραπείες της. Επίσης, μείωσε τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής του από 12 σε 6 μήνες. Τέλος  δημιουργεί μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνει περαιτέρω την παραγωγή.

«Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, τώρα και μετά από μια δυνητική έγκριση. Εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες έχουμε διαθέσει δωρεάν φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας», δήλωσε ο γενικός  διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου της Gilead Sciences.

Επιπλέον, ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, (δωρεάν) πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης, προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο για τους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Covid-19,