Άμεση ανάλυση: Ο εμποράκος πέθανε, ζήτω ο eμπορος

Η σκέψη αλλά και η ζωή του Άρθουρ Μίλερ στιγματίστηκαν από τη Μεγάλη Ύφεση -το Κραχ της Γουόλ Στριτ του 1929- που σηματοδότησε την αρχή μιας Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Η Πανδημία, ως προς το οικονομικό της σκέλος εάν επιβεβαιωθούν δυσοίωνες προβλέψεις, οδηγεί σε μια ακόμα οικονομική ύφεση, της οποίας η έκταση και η σημασία είναι προς το παρόν «αχαρτογράφητα ύδατα».

Οι επιχειρήσεις, κυρίως οι εμπορικές, σε όλο τον

κόσμο αναγκάζονται να κλείνουν τις πόρτες τους προσωρινά, είτε αυτοβούλως είτε λόγω νομοθεσίας, για το κοινό καλό. Όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκέσει αυτό όμως, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας θα δημιουργηθούν.

Αν και οι έμποροι λιανικής πώλησης τροφίμων αντιμετωπίζουν επί του παρόντος αυξανόμενη ζήτηση σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, αύξηση πάνω από 50% (σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς) σε σύγκριση με την κορυφή των Χριστουγέννων, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά (κυρίως γιατί δεν ξέρουμε την διάρκεια της καραντίνας) αν θα έρθουν και αυτοί αντιμέτωποι με αρνητικές επιπτώσεις τους επερχόμενους μήνες.

Η κατανάλωση αγαθών πολυτελείας ή αγαθών μη πρώτης ανάγκης αναβάλλεται στην καλύτερη περίπτωση ή ακυρώνεται εντελώς στη χειρότερη. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας; Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για επιβίωση και, γιατί όχι, ανάπτυξη.

Η αποκτηθείσα εμπειρία από πελάτες μας, στην επιχειρησιακή λειτουργία των οποίων είχαμε ήδη εφαρμόσει πλάνο Ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital transformation), ή είχαμε αξιοποιήσει εργαλεία του Ψηφιακού μάρκετινγκ και  επικοινωνίας, υποδεικνύει ότι προσαρμόστηκαν γρήγορα στη νέα κατάσταση και -στο μέτρο που η κατάσταση επιτρέπει- συνεχίζουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την επιχειρησιακή τους λειτουργία.

Με βάση λοιπόν όλη αυτή την εμπειρία μπορούμε να προτείνουμε πέντε (5) πρώτα επιχειρησιακά βήματα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, αλλά, και πιθανών προκλήσεων που προκύπτουν ακόμα και σε περιπτώσεις ομαλής λειτουργία της αγοράς.

Δημιουργία ενός έκτακτου επικοινωνιακού πλάνου για περιόδους κρίσης

Θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένα τέτοιο πλάνο έτσι ώστε να είναι έτοιμη μια εταιρεία να αντιμετωπίσει κρίσεις οι οποίες εμφανίζονται ξαφνικά. Σίγουρα στις μικρές ή και οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχει ένα τέτοιο πλάνο στο μυαλό των διοικούντων αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει γραπτώς για να προσδιοριστούν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις του.

Στην ουσία πρόκειται για μια μελέτη για το πως μια επιχείρηση διαχειρίζεται την εικόνα, τη φήμη, τους ανθρώπους της,  το πως ενημερώνει τα Μέσα Ενημέρωσης, τους δημοσιογράφους αλλά και πως προβάλλει τις πληροφορίες της στα δικά της μέσα Ενημέρωσης (εννοώντας κυρίως Website & Social Media accounts).

Στρατηγική αναμόρφωσης για τη συνέχεια της επιχείρησης

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν! Συνεπώς η δημιουργία στρατηγικής ή έστω ενός απλού πλάνου για την επόμενη μέρα μετά την κρίση θα είναι ίσως καθοριστική για κάποιες επιχειρήσεις.

Η μορφή, η έκταση καθώς και ο χρόνος που λαμβάνουν χώρα κρίσεις όπως η Πανδημία του COVID-19, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μαθήματα που οι εταιρείες μπορούν να αντλήσουν, έτσι ώστε, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την παρέλευση της κρίσης, να έχουν την ευκαιρία να ετοιμάσουν την αντίδραση τους.

Όταν η κρίση τελειώσει, θα είναι σαφές ποιες επιχειρήσεις θα έχουν την ανθεκτικότητα και την ευκινησία ώστε να αναμορφώσουν γρήγορα την επιχειρηματική στρατηγική τους για να ευδοκιμήσουν στο μέλλον.

Γ. Διαχείριση των υπαρχόντων αποθεμάτων και πρόβλεψη των κατάλληλων  ικανών αποθεμάτων για την επόμενη μέρα

Η ικανότητα πρόβλεψης και διαχείρισης της ζήτησης δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να συνομιλούν με τους βασικούς προμηθευτές τους για να αξιολογήσουν τους κινδύνους, να εντοπίσουν οποιαδήποτε έμμεση έκθεση και να δημιουργήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα βοηθούσε η ύπαρξη μιας ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης αποθεμάτων.

Δ. Συνδεθείτε με τους πελάτες σας, επικοινωνήστε μαζί τους

Διασφαλίστε ότι οι πελάτες σας θα μάθουν εάν η επιχείρηση λειτουργεί και κάτω από ποιο ειδικό καθεστώς, αν το κατάστημά σας προσφέρει παραλαβή, παράδοση και πώς μπορεί να γίνουν αγορές ή παραγγελίες (πχ τηλεφωνικά ή μέσω eshop).

Επικοινωνήστε αυτό το μήνυμα στο Website σας, σχεδιάζοντας ένα «pop up» ή σταθερό banner με ένα μήνυμα καλωσορίσματος, για να ενημερώσετε τους πελάτες για την κατάσταση της επιχείρησής σας.

Τοποθετήστε εικαστικά/μακέτες με παρόμοιο μήνυμα σε Facebook Page, LinkedIn Page, Instagram account και στο Google My Business. Για τις επιχειρήσεις λιανικής, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει τα χαρακτηριστικά «Παραλαβή», «Παράδοση» στο Google My Business και στο Facebook Page.

Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ενεργοποιήσει το Google My Business, αυτό πρέπει να γίνει άμεσα έτσι ώστε οι πελάτες σας να μπορούν να σας βρουν και να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω Google Search ή Google maps ή άλλων τρίτων εφαρμογών, οι πληροφορίες των οποίων τροφοδοτούνται από το Google My Business.

Οι μεγαλύτεροι έμποροι λιανικής πώλησης ή οι οργανισμοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό API του GMB, για την αυτόματη ενημέρωση αυτών των χαρακτηριστικών σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Ε. Δημιουργία ή επέκταση Ψηφιακής πλατφόρμας επιχειρησιακής λειτουργίας

Αρχίστε να σκέφτεστε τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επιχειρησιακής λειτουργίας όπου μέσα σε αυτή, σιγά σιγά, θα συνδεθούν όλες οι ζωτικές λειτουργίες της επιχείρησης έτσι ώστε όλα να είναι καταγεγραμμένα, να γίνονται ψηφιακά και από απόσταση – δεδομένου ότι πλέον θεωρούμε πως αυτές οι εφαρμογές δουλεύουν αποκλειστικά στο Cloud και όχι με την ξεπερασμένη τεχνολογία της λειτουργίας εφαρμογής σε τοπικό υπολογιστή.

 

O Διαμαντής Κιτρίδης έχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Διδάσκει ψηφιακή επικοινωνία και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Citrine Information Technology.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άμεση,amesi