Deutsche Bank: «Πάρτε» τα κέρδη σας από ευρωπαϊκές μετοχές, έρχεται ήπια ύφεση τα επόμενα τρίμηνα

Η μία μετά την άλλη οι επενδυτικές τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τις μετοχές στην Ευρώπη και αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης τον ερχόμενο χειμώνα.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι η γερμανική Deutsche Bank που πλέον δεν βλέπει ανοδικά περιθώρια στις ευρωπαϊκές μετοχές και συστήνει στους επενδυτές να ‘πάρουν τα κέρδη’ τους.

«Μειώνουμε την τακτική σύσταση μας για απόδοση

ανώτερη της αγοράς (overweight) στις ευρωπαϊκές μετοχές σε ουδέτερη», επισημαίνει ο Maximilian Uleer, Head of European Equity- and Cross Asset Strategy της γερμανικής τράπεζας.

Όπως αναμενόταν, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο το γ’ τρίμηνο λόγω της ανακουφιστικής ροής ειδήσεων σε μια σειρά από μέτωπα:

– Κέρδη: Τα κέρδη στο β’ τρίμηνο ήταν καλύτερα από ό,τι φοβόμασταν.

– Πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός υποχώρησε προσωρινά από την κορύφωσή του.

– Αποτίμηση: Οι δείκτες αποτίμησης κερδών (P/Es) προεξοφλούσαν επαρκώς το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

– Επιτόκια: Οι αποδόσεις των γερμανικών και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί απότομα.

– Κίνα: Ανάκαμψη από πολύ χαμηλή βάση το β΄ τρίμηνο.

Όσον αφορά το μέλλον, πολλά ζητήματα παραμένουν πρόκληση:

– Κέρδη: Τα κέρδη είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγορές και η γερμανική τράπεζα αναμένει ήπια ύφεση στην Ευρώπη τα επόμενα τρία τρίμηνα. Αυτό αφήνει περιθώρια για αρνητική αύξηση των κερδών (σε τριμηνιαία βάση). Με τα χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα, οι εταιρείες ενδέχεται να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να μετακυλήσουν τα υψηλότερα κόστη τους, εκτιμά ο Uleer.

– Πληθωρισμός και φυσικό αέριο: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζουν την επόμενη κίνηση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν γεμίσει ταχύτερα από ό,τι φοβόταν η αγορά, ο κίνδυνος αναγκαστικών περικοπών της παραγωγής έχει συρρικνωθεί, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται.

– Αποτίμηση: Κατά την άποψή του Uleer, οι δείκτες αποτίμησης P/E έχουν πιάσει πάτο. Αλλά το “P” (σ.σ. η τιμή – price) θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω αν δούμε αναθεωρήσεις προς τα κάτω του “E” (σ.σ. κέρδη – earnings).

– Επιτόκια: Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να συνεχιστούν, σφίγγοντας περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις οικονομίες συνολικά.

– Κίνα: Ανέκαμψε από τα πολύ χαμηλά στοιχεία ανάπτυξης του β’ τριμήνου, αλλά δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θετική αναπτυξιακή δυναμική και μια διαρθρωτική επιτάχυνση της ανάπτυξης θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Μια πιθανή διαμάχη με την Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο και αποστροφή του κινδύνου.

– Τοποθέτηση: Ενώ η αγορά εξακολουθεί να είναι υποεπενδεδυμένη, δηλαδή οι επενδυτές να έχουν μικρότερες θέσεις σε μετοχές από ότι συνήθως, το γ’ τρίμηνο έχουν ήδη σημειωθεί ισχυρές εισροές.

Τι προτείνει στους επενδυτές να κάνουν

«Για να αντικατοπτρίσουμε την πιο προσεκτική άποψή μας για την αγορά μετοχών, μειώνουμε την έκθεση σε κυκλικές μετοχές, μεταφέροντας τον κλάδο των αυτοκινήτων από θέση overweight σε ουδέτερη. Είχαμε κλείσει την προτίμησή μας για την αξία έναντι της ανάπτυξης αναβαθμίζοντας την τεχνολογία στο γ’ τρίμηνο», εξηγεί ο Uleer.

– Τεχνολογία: Οι πολλαπλασιαστές P/E της ευρωπαϊκής τεχνολογίας τιμολογούν επαρκώς τα υψηλότερα επιτόκια. Τα κέρδη δείχνουν σταθερές και ο κλάδος θα υπεραποδώσει σε μια ανάκαμψη του γ’ τριμήνου.

– Βασικοί πόροι: Η χαμηλή αποτίμηση, τα χαμηλά κέρδη που εκτιμά το consensus, οι υψηλές ανοδικές αναθεωρήσεις και τα υψηλά περιθώρια κέρδους παρέχουν δυνατότητες ανόδου. Η ζήτηση για μέταλλα θα πρέπει να επωφεληθεί από τις υποδομές και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες, οδηγώντας σε υψηλότερα κέρδη. Εντός του τομέα, προτιμά εταιρείες με ισχυρή έκθεση στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αμετάβλητη ουδέτερη σύσταση στους κλάδους: Κοινής ωφέλειας, Telcos, τράπεζες, ακίνητα, ταξίδια και αναψυχή (εκτός των αεροπορικών εταιρειών), ασφάλειες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές και υλικά, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης,

– Αερογραμμές: Ενώ ο κλάδος θα συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή εισροή παραγγελιών, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα δυσχεράνει την αύξηση των κερδών του κλάδου.

– Χημικά: Αν και ο τομέας είναι από τους ισχυρότερους όσον αφορά την αύξηση των κερδών, μειώνει τη σύσταση για τον τομέα για να αντικατοπτρίσει τον κίνδυνο μιας πιθανής ενεργειακής έλλειψης στην Ευρώπη.

– Βασικά αγαθά: Εκτεθειμένος σε πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλές τιμές εισροών και με κίνδυνο περαιτέρω συμπίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Το μεγάλο στοίχημα του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Premier League

Β. Κορκίδης: Πρόκληση για την ακτοπλοΐα η ανανέωση του στόλου της

Keywords
Τυχαία Θέματα