Eurogroup: Φθάνουν τα 540 δισ. για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων η ΕΕ;

Φθάνουν τα 540 δισ. ευρώ για να ανασυνταχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία, όταν μόνο η ζημιά στην Ιταλία από την πανδημία υπολογίζεται σε πάνω από 270 δισ. ευρώ; Πρόκειται για μια γενναία απόφαση, όπως ήθελε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών;

Θα φανεί στην πράξη, εάν η συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, στο οποίο είχαν επενδύσει πολλά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι αρκετή για να επουλώσει τις πληγές…

Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν

πολλά περισσότερα από το πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα το οικονομικό επιτελείο. Όλοι αναγνωρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε έγκαιρα, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, όπως καμία άλλη στο πρόσφατο παρελθόν.

Είναι κάτι που αναγνωρίζουν στην αγορά.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι «γκρίνιες» για όσους έμειναν εκτός των ΚΑΔ, αλλά και για την διαχείριση στο ζήτημα των επιταγών και των ενοικίων. Ειδικά στο τελευταίο, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση από το 40%. «Όταν οι εισπράξεις έχουν μηδενίσει, δεν μπορείς να ζητάς από κάποιον να καταβάλλει το 60%. Είναι τεράστιο νούμερο…», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Μετά την απόφαση του Eurogroup, πολλοί θεωρούν πως ήρθε η ώρα να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες, κυρίως στον τομέα της ρευστότητας. Μιας ρευστότητας που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης, όταν θα κοπάσει η πανδημία.

Σαφέστατα και η ελληνική οικονομία έχει συγκεκριμένες δυνατότητες.

Οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με αυτές του ευρωπαϊκού Βορρά. Επιπλέον, η χώρα μας πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια. Αντέξαμε με πολύ κόπο και ακόμη περισσότερες θυσίες. «Ματώσαμε» κυριολεκτικά για να παραμείνουμε μέλος της Ευρωζώνης.

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάποιοι διαθέσιμοι πόροι.

Και αυτούς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή. Ήδη, εκφράζονται φόβοι ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά το «lockdown» και προβλέπεται εκτόξευση της ανεργίας.

Και, φυσικά, μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων και κόκκινων δανείων εκτιμάται πως θα «γεννηθεί». Βέβαια, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί εάν «τραβήξουν» πολύ τα περιοριστικά μέτρα και παραμείνει για λίγους ακόμη μήνες καθηλωμένη η οικονομική δραστηριότητα.

Είναι κρίσιμο η επόμενη μέρα να ξεκινήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Σίγουρα, η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ωστόσο, το φρέσκο χρήμα που θα «πέσει» στην πραγματική οικονομία θα καθορίσει πολλά.

Για αυτό και τα βλέμματα όλων, μετά το χθεσινοβραδινό Eurogroup, στρέφονται στο κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα