Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Τα μέτρα για την οικονομία στο ρεύμα – Μπόνους για όσους εξοικονομούν και πέναλτι για τους αμελείς

10:21 9/6/2022 - Πηγή: Mononews

Την επιχείρηση «Θερμοστάτης», ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, η οποία προβλέπει μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα και κίνητρα, με στόχο τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερους λογαριασμούς, σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, το σχέδιο «θερμοστάτης» που ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλλακάκη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα

Σδούκου, προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας για το δημόσιο ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι στόχος είναι άμεσα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 10% ενώ μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι η μείωση κατά 30% μέχρι το 2030.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ. ευρώ που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας 30% σε 2,5 εκατομμύρια τμ. κτηρίων του δημοσίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά.

Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς,  με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει. Για όσους δεν “πιάσουν” τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια!

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος!

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια.

Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα να κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες.

Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τον Ιούλιο θα πιστωθεί η επιδότηση για το ρεύμα
Keywords
Τυχαία Θέματα