Toshiba: Στα κάγκελα οι μέτοχοι – Ενστάσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της διοίκησης

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των μετόχων της Toshiba στην πρόταση της διοίκησης για τη διάσπαση της σε δύο εταιρείες, ενώ μία ακόμη εταιρεία συμβούλων με επιρροή τάχθηκε κατά του σχεδίου.

Η Glass Lewis & Co. προέτρεψε τους επενδυτές να καταψηφίσουν το σχέδιο, επειδή αυτό στηρίχθηκε σε ένα «κατάφωρα αμφίβολο

σκεπτικό» αψηφώντας τα σχόλια των επενδυτών και το ενδιαφέρον εξαγοράς που έχουν εκδηλώσει ορισμένα private equity.

Αντίθετα, η εταιρεία προώθησε «μια περίπλοκη, δαπανηρή και κακώς αιτιολογημένη τριμερή διαίρεση» αρχικά, ενώ λίγο αργότερα άλλαξε το σχέδιό της προτείνοντας τη διάσπαση της σε δύο οντότητες, ανέφερε η Glass Lewis στην έκθεσή της την Πέμπτη.

Η συμβουλευτική εταιρεία συνέστησε επίσης στους επενδυτές να υποστηρίξουν την πρόταση του ακτιβιστή επενδυτή 3D Investment Partners για την Toshiba, που υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο στρατηγικό πλάνο που θα διερευνήσει άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της εταιρείας.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές έχουν σαφείς λόγους να απορρίψουν την περαιτέρω εξέταση του σχεδίου όπως είναι δομημένο επί του παρόντος, και να υποστηρίξουν μια νέα διαδικασία», δήλωσε η Glass Lewis.

Η σύσταση της Glass Lewis συμβαδίζει με την προτροπή μιας άλλης εξέχουσας συμβουλευτικής εταιρείας μετόχων, της Institutional Shareholders Services (ISS), η οποία τάχθηκε κατά του σχεδίου της Toshiba την Τετάρτη.

Ωστόσο, η ISS υποστήριξε ότι οι μέτοχοι πρέπει να καταψηφίσουν και την πρόταση της 3D για μια άλλη στρατηγική αναθεώρηση, επειδή η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τρεις μήνες, και έχουν το περιθώριο να αντιμετωπίσουν τότε τα ζητήματα διακυβέρνησης.

Επιζήμια η διάσπαση

Ο ακτιβιστής επενδυτής, η εταιρεία Effissimo Capital Management, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Toshiba, κατέχοντας περίπου το 10% της εταιρείας, τάχθηκε επίσης κατά του σχεδίου την Πέμπτη, λέγοντας ότι μια τέτοια διάσπαση θα ήταν μη αναστρέψιμη και θα μπορούσε να είναι επιζήμια μακροπρόθεσμα.

Στους μετόχους που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους εντάχθηκε την Παρασκευή και η Farallon Capital Management, λέγοντας ότι η πρόταση της Toshiba ήταν «πρόωρη» και τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την αταξία που επικρατεί στην εταιρεία και λυπούμαστε για την περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η απόφαση της Toshiba να αλλάξει το προτεινόμενο πλάνο της για spin-off, αρνούμενη να συνεργαστεί με πιθανούς αγοραστές private equity», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της η Toshiba δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξηγήσει την πρότασή της στους μετόχους και να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία των μετόχων, κατά την έκτακτη συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου.

Τον περασμένο μήνα η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα διασπαστεί σε δύο εταιρείες τελικά και θα πουλήσει μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, αλλάζοντας τα αρχικά της πλάνα για τον διαχωρισμό της σε τρεις εταιρείες, μετά από την σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τους ακτιβιστές μετόχους.

Ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να προχωρήσει σε spin off της επιχείρησης συσκευών, η οποία περιλαμβάνει και τους ημιαγωγούς, και να την εισάγει στο χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας ότι η διάσπαση σε δύο εταιρείες αντί για τρεις, θα είναι φθηνότερη και πιο ομαλή.

Παράλληλα, θα πουλήσει μερίδιο 55% της επιχείρησης κλιματισμού Toshiba Carrier Corp. στον εταίρο της στις ΗΠΑ Carrier Global Corp. έναντι περίπου 100 δισ. γιεν (861 εκατ. δολάρια).

Διαβάστε ακόμη:

Αλλαγή σχεδίων για την Toshiba: Σπάει σε δύο εταιρείες αντί για τρεις μετά από τις αντιδράσεις των ακτιβιστών μετόχων

Keywords
Τυχαία Θέματα