ΑΔΕΔΥ: Ζητεί την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

18:04 6/9/2019 - Πηγή: Mononews

Τις βασικές διεκδικήσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και των δημοσίων υπαλλήλων, ανέλυσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάιδας, ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Πρωτεύον ζήτημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ,

είναι το οικονομικό, ζήτημα τιμής και επιβίωσης της δημοσιοϋπαλληλικής τάξης που επλήγη βάναυσα και αστραπιαία στις 31/12/2012 από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδίκησε χωρίς ανταπόκριση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, προσέφυγε και δικαστικά, είπε ο κ. Πάιδας, χαρακτήρισε την απόφαση των δικαστών της Ολομέλειας Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν συνταγματική την περικοπή των δύο μισθών, «πολιτική» και τόνισε ότι ελήφθη με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις και σκοπό να σώσουν το μέλλον τους.

Υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση του αρμόδιου Τμήματος του ΣτΕ ήταν υπέρ των θέσεων της ΑΔΕΔΥ, επισήμανε ότι «για την ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει άλλη λύση, ζητά επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού».

Δεύτερη μεγάλη διεκδίκηση της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων.

«Συνάδελφοι, εργαζόμενοι της χώρας μας που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας με τις ίδιες συνδρομές στα ασφαλιστικά ταμεία, ίσως και περισσότερες παίρνουν 20%-30% μικρότερη σύνταξη σε σχέση με τους νεότερους εργαζόμενους που βγαίνουν στη σύνταξη» είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

«Ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση που έχει δηλώσει και προγραμματικά την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου να πάρει ρότα προς τη σωστή κατεύθυνση με καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα και σεβασμό στην ισονομία» υπογράμμισε ο κ. Πάιδας.

«Δεν θα δεχθούμε να τεθεί σε αμφισβήτηση ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Θα αντισταθούμε δυναμικά σε ποιοτικές αλλαγές στην ασφάλιση που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και σε απώτερο χρόνο την κατάργησή της» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για την ΑΔΕΔΥ είναι η υποστελέχωση στον δημόσιο τομέα, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίες άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά κατά προτεραιότητα στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, αλλά και σε Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες.

«Χθες εξαγγέλθηκαν 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και είμαστε στην αρχή του σχολικού έτους» είπε εκτιμώντας ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου ο αριθμός των αναπληρωτών θα υπερβεί τις 33.000-35.000. Χρειάζεται άμεση κάλυψη τουλάχιστον σε πρώτη φάση 5.000 θέσεων στη γενική αγωγή, είπε.

«Φάνηκε καθαρά χθες ότι ο δημόσιος τομέας έχει αποψιλωθεί από προσωπικό. Στην πρωτοβάθμια μόνο εκπαίδευση προσελήφθησαν 16.000 εκαπιδευτικοί. Πέρσι είχαν προσληφθεί 12.400 σε πρώτη φάση και φέτος 4.000 παραπάνω. Στην εκπαίδευση και στην υγεία υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά, τα οποία καλύπτονται με αναπληρώσεις ανθρώπων» είπε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Δημήτρης Μπράτης, Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

«Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία υλοποιεί και σωστά την προκήρυξη της προηγούμενης κυβέρνησης για τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, μετέθεσε για το αόρατο μέλλον τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Δεν δεσμεύθηκε αν θα κάνει μόνιμους διορισμούς στη γενική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει προτεραιότητα να καλύψει τα κενά στην παιδεία» ανέφερε ο κ. Μπράτης.

Η κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας είναι μία ακόμη διεκδίκηση της ΑΔΕΔΥ. «Είχε ξεκινήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε μπει όμως κάτω από το τραπέζι και δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση. Δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο, θα μείνει στα χαρτιά» τόνισε ο κ. Κουτσιουμπέλης.

Στη συνέντευξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος Οικονομικού, Στέφανος Σαβόπουλος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Μακράκης.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ διοργανώνεται αύριο, Σάββατο, στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ, στη ΧΑΝΘ.

The post ΑΔΕΔΥ: Ζητεί την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα