Άγνωστες κυκλαδικές αρχαιότητες 161 τον αριθμό επιστρέφουν τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Στον εκπληκτικό αριθμό των 161 φθάνουν οι κυκλαδικές αρχαιότητες που θα επιστραφούν στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκονται παράνομα στην κατοχή Aμερικανού πολυεκατομμυριούχου και συλλέκτη  Λ. Στερν.

Τα αρχαία μάλιστα θα αποδοθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που είναι το πλέον ειδικό για την ανάδειξη

του κυκλαδικού πολιτισμού. Το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως έχει ήδη γράψει το mononews ως «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού». Το θέμα παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία το γνωρίζει πολύ καλά και έχει ασχοληθεί με αυτό εδώ και χρόνια λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ευόδωσή του.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση μέρους της συλλογής θα γίνει, όπως έχει αποφασισθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2023. Άλλωστε οι αρχαιότητες έρχονται  σύντομα στην Αθήνα με ένα πρώτο τμήμα τους να φθάνει τον Οκτώβριο.

Κύρωση του νομοσχεδίου

Πριν από αυτά ωστόσο επιβάλλεται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Με την κύρωση της συμφωνίας και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου «τα μέρη συμφωνούν και αποδέχονται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, που είναι ο αποκλειστικός κύριος των ελληνικών αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τον ελληνικό αρχαιολογικό νόμο αναγνωρίζει το μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντελαγουέρ και με καταστατικό σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ως κάτοχο μιας συλλογής 161 σπάνιων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, η οποία παραχωρήθηκε στο Ινστιτούτο από ιδιώτη συλλέκτη της Νέας Υόρκης, δυνάμει της από 21 Ιουλίου 2022 Σύμβασης Εισφοράς («Contribution Agreement») μεταξύ τους και  εγκρίνει την έκθεση της συλλογής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης («MΕΤ») και την επιστροφή του πρώτου μέρους αυτής στην Ελλάδα το αργότερο έως την 15η Οκτωβρίου 2022 και την πραγματοποίηση της πρώτης παγκόσμιας έκθεσής του προς το κοινό, για διάστημα ενός  έτους (1 Νοεμβρίου 2022 – 31 Οκτωβρίου 2023 ) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΕπιπλέον αναφέρονται τα στοιχεία που είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας ως εξής:Η προς κύρωση συμφωνία βαίνει υπέρ των συμφερόντων της χώρας:

Α. Βραχυπρόθεσμα διότι:

-Επαναπατρίζεται χωρίς αντιδικία και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, μεγάλος αριθμός «άγνωστων» αρχαιοτήτων (161), πολλές από τις οποίες αποτελούν εξαιρετικά σπάνια ή ακόμα και παγκοσμίως μοναδικά δείγματα της τέχνης και της τεχνικής του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας και παρέχουν νέα δεδομένα στην επιστημονική γνώση αυτής της περιόδου.

-Η πρώτη παγκόσμια προβολή μέρους της συλλογής προς το κοινό, θα διενεργηθεί στην Ελλάδα άμεσα (έκθεση στο Κυκλαδικό Μουσείο από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2023).

-Η έκθεση της συλλογής στο ΜΕΤ, ένα από τα σημαντικότερα και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μουσεία του κόσμου, θα διενεργηθεί με δεδηλωμένη την ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους. Επισημαίνεται ότι η αναφορά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» («Hellenic Republic – Ministry of Culture and Sports») υιοθετείται για πρώτη φορά από το ΜΕΤ, δυνάμει της σχετικής υποχρέωσης που αναλαμβάνει αυτό με την προς κύρωση συμφωνία.

-Η αίθουσα στο ΜΕΤ με την ως άνω ένδειξη της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Κράτους έχει δεσμευθεί, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, για διαρκή και πολυετή επί 50 έτη προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

-Ιδρύεται άμεσα δυναμική και πολυετής συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ΜΕΤ, μέσω των δράσεων του Μνημονίου που θα υπογραφεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Β. Μακροπρόθεσμα διότι:

-Ιδρύεται διαδικασία και τρόπος που ενθαρρύνει και προτρέπει και άλλους συλλέκτες ελληνικών αρχαιοτήτων να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, χωρίς τα μειονεκτήματα της δικαστικής εμπλοκής.

-Ενισχύεται η ηθική του επαναπατρισμού και δημιουργείται το κατάλληλο υπόβαθρο για την επίτευξη των ευκταίων συγκλίσεων υπέρ θεμελιωδών εθνικών επιδιώξεων στα ζητήματα διεκδίκησης και επαναπατρισμού. Και τούτο, καθώς η προς κύρωση σύμβαση εκπέμπει μήνυμα ισχυρού συμβολισμού προς τα κράτη, τους θεσμούς και τις ίδιες τις κοινωνίες, τις ειδικές ομάδες αρμόδιων επιστημόνων, αλλά και το γενικό κοινό, όπως όλοι αυτοί οι αποδέκτες ευαισθητοποιούνται και διαμορφώνουν θέσεις και αντιλήψεις.

Ελλάδα εμφανίζεται ως σύγχρονη χώρα με εξωστρεφή μουσειακή πολιτική, που υποστηρίζει τη διεθνή προβολή του πολιτισμού της σε ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια.

Διαβάστε επίσης

Κυκλαδικές αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα. Διαπραγματεύσεις υπό άκρα μυστικότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα