Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

Οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν και ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την προετοιμασία για τον ερχομό του νέου έτους.

Στο πλαίσιο του γιορτινού αυτού κλίματος, όλοι μας αποζητούμε περισσότερη ψυχαγωγία, βγαίνουμε έξω συχνότερα είτε σε σπίτια φίλων είτε σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης και, πολλές φορές, μένουμε εκτός σπιτιού αργότερα από το σύνηθες.

Έτσι, κυκλοφορούμε στους δρόμους πολύ περισσότερο, για τη διασκέδαση και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κίνησης και κατ’ επέκταση της επικινδυνότητας λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την εορταστική περίοδο παρατηρείται άνοδος των τροχαίων συμβάντων και δη των θανατηφόρων και δυστυχώς ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC, 2019, Progress in reducing alcohol related road deaths in Europe) δείχνουν ότι για το έτος 2018 στην Ελλάδα το 11% των τροχαίων συμβάντων οφείλονται στο αλκοόλ.

Το μήνυμα είναι σαφές: Αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Η καλή όραση, τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, η καλή ακοή και η ορθή κρίση είναι απαραίτητα για την ασφαλή οδήγηση. Γι’ αυτόν το λόγο, χρειάζεται ύπνος και ξεκούραση, καλή φυσική κατάσταση και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση του οργανισμού, την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών και αυξάνει δραματικά το χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση και αποδυναμώνει την κρίση του οδηγού, καθιστώντας τον επικίνδυνο να οδηγήσει ακόμα κι αν έχει καταναλώσει μόνο ένα ποτήρι κρασί ή μια μεζούρα αλκοόλ.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα από τα βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων (μαζί με την υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα, την απόσπαση προσοχής λόγω κινητού τηλεφώνου και τη μη χρήση ζώνης
και κράνους).

Πολλές φορές ακούμε φράσεις όπως «ένα ποτηράκι αλκοόλ δεν κάνει κακό, μια χαρά μπορώ να οδηγήσω» ή «εγώ οδηγώ χρόνια, τι μπορεί να μου κάνει το αλκοόλ, ξέρω τις αντοχές μου».

Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι με την κατανάλωση και μόνο μιας μπύρας, παρατηρούνται τα παρακάτω:
-Αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης κατά 35%
-Αυξάνεται η πιθανότητα λάθους κατά 25%
-Περιορίζεται η πλευρική όραση-

-Μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης έκτακτων συμβάντων και καταστάσεων
-Δυσκολεύει ο συντονισμός αισθήσεων και εγκεφάλου
-Μειώνεται η κρίση με αποτέλεσμα ο οδηγός να λαμβάνει επικίνδυνες αποφάσεις που μπορεί να
κοστίσουν ανθρώπινες ζωές

Εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
20 – 30 γραμμάρια για τους άνδρες
10 – 20 γραμμάρια για τις γυναίκες

Για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων, πρέπει ο οδηγός να είναι πάντοτε νηφάλιος, προκειμένου να μπορείτε να επιστρέφετε με ασφάλεια στο σπίτι.

Καλό είναι να αποφασίζετε πριν την έξοδό σας ποιος θα είναι εκείνος που δε θα καταναλώσει αλκοόλ, δηλαδή ο «οδηγός της παρέας» ή να χρησιμοποιήσετε ταξί ή τα ΜΜΜ για την επιστροφή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα