Ανατροπές στις τράπεζες: Η Εθνική πέρασε πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία μετά από 15,5 μήνες

Ανατρεπτικές καταστάσεις στη χρηματιστηριακή ιεραρχία των τεσσάρων, συστημικών τραπεζών, διαμορφώνει το «ράλι» ανόδου στις τιμές των μετοχών τους. Ένα «ράλι», του οποίου η «ταχύτητα» έχει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ανά τράπεζα.

Για πρώτη φορά χθες και μετά από περίπου 15,5 μήνες, στη διάρκεια των οποίων έγιναν 317 συνεδριάσεις στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος, η Εθνική ξαναπήρε «κεφάλι» στην κλίμακα των τραπεζικών

κεφαλαιοποιήσεων. Υποσκελίζοντας την Alpha Bank που από τα τέλη Ιανουαρίου του 2018 κατείχε τα σκήπτρα. Η Eurobank η οποία ακολουθεί και η Πειραιώς που έπεται, συμπληρώνουν το «καρέ» των τραπεζών, με συνολική χρηματιστηριακή αξία στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ.

Καιρό τώρα, η μετοχή της Εθνικής εμφανίζει ισχυρό, αγοραστικό ενδιαφέρον, απόρροια του οποίου είναι η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση της τιμής. Στον απόηχο όλα αυτά, τόσο της επιστροφής της μετοχής στο δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI) όσο και των χθεσινών αποκαλυπτηρίων στο Λονδίνο, του «Ατζέντα 2022» που αφορά το πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας. Με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού, τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 5% , τη σημαντική βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και τη θωράκιση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας.

Πώς πήρε τα «σκήπτρα» από την Αlpha Bank

Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε το «χαρτί» της Εθνικής να καταγράφει κέρδη 3,48% κλείνοντας στα 2,112 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετοχή έρχεται από τα προ τετραμήνου χαμηλά των 0,92 ευρώ, έχει κάνει ένα θεαματικό ανοδικό ριμπάουντ…129,6%. Όπως όλα δείχνουν, τα ξένα Fund κατά κύριο λόγο είναι εκείνα που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν το ‘’στοίχημα’’ της πολύπλευρης ανάταξης της Εθνικής. Πλέον η κεφαλαιοποίησή της έφτασε να είναι τώρα στα περίπου 1,932 δις ευρώ. Δηλαδή 47 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα περίπου 1,885 δις ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank. H οποία και έπεσε στη δεύτερη θέση.

Σε αντίθεση με την Εθνική, η Alpha Bank έχει σημειώσει καταφανώς υποδεέστερη αντίδραση από τα χαμηλά της. Τα δικά της κέρδη είναι στο 40,3% έχοντας κάνει μέχρι τώρα τη διαδρομή από τα 0,87 στα 1,221 ευρώ. Η μετοχή της Alpha που για μεγάλο διάστημα ήταν στην «πρώτη γραμμή» των ξένων χαρτοφυλακίων, δείχνει να έχει περιορίσει τη δυναμική της. Εν αναμονή και των πρωτοβουλιών της τράπεζας στο «μέτωπο» της τιθάσευσης των «κόκκινων» δανείων.

Εκ των πραγμάτων το αμέσως προσεχές διάστημα είναι που θα κρίνει αν θα παγιωθεί η πρωτιά στις τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις, ή αν η Alpha Bank θα επανέλθει στην κορυφή.

Με όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, η αποτίμηση της Εθνικής έχει ανέβει σημαντικά και αντιστοιχεί στο 40,1% της κεφαλαιοποίησης. Με τον ίδιο δείκτη αποτίμησης να έχει πέσει στο 24,6% για την Alpha Bank.

Oι επιδόσεις Eurobank και Πειραιώς

Στην τρίτη θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται η Εurobank, η μετοχή της οποίας, σε σύγκριση με τα προ τετραμήνου χαμηλά της ( 0,476 ευρώ) βρίσκεται τώρα 66,9% πιο πάνω. Κλείνοντας χθες στα 0,712 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι στα περίπου 1,556 δισ. ευρώ. Ωστόσο η επικείμενη απορρόφηση της Grivalia θα ανεβάσει αισθητά την αποτίμηση της «νέας» Eurobank. Αν γινόταν… αύριο η συγχώνευση, η τράπεζα θα ξεκινούσε με κεφαλαιοποίηση στα 2,6 δις ευρώ. Μπαίνοντας εκείνη δηλαδή στη θέση του οδηγού των συστημικών τραπεζών. Για τελευταία φορά η Eurobank ήταν πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα, στις 4 Ιουλίου του 2013 (με 4,959 δις ευρώ τότε).

Η μετοχή της Πειραιώς έχει καταγράψει άνοδο 150,2% από τα τελευταία χαμηλά της, κινούμενη από τα 0,57 στα τρέχοντα επίπεδα των 1,426 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι στα 622,7 εκατ. ευρώ, καθώς πριν από το ισχυρό, ανοδικό ριμπάουντ, είχε καταγραφεί εξαιρετικά σημαντική απομείωση της αξίας της. Στις 21 Ιανουαρίου του 2015 η Πειραιώς ήταν για τελευταία φορά, στην πρώτη θέση της κατάταξης των τραπεζών με 5, 35 δις χρηματιστηριακή αξία.

Αν και οι τρέχουσες, χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας έχουν ανέβει σημαντικά από τα χαμηλά των 3,4 δισ. ευρώ, εν τούτοις έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσουν στα επίπεδα τιμών, όπου έγινα οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015. Για να συμβεί αυτό, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα πρέπει να πάει από τα τωρινά 6 δίς στα..10,6 δις ευρώ.

Όλα αυτά βεβαίως εξηγούν το γιατί η Εθνική είναι μεν πρώτη ανάμεσα στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, βρίσκεται στη έβδομη θέση. Προηγούνται κατά σειράν χρηματιστηριακής αξίας η Coca Cola, o OTE, o OΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil και η Jumbo.

The post Ανατροπές στις τράπεζες: Η Εθνική πέρασε πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία μετά από 15,5 μήνες appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα