Αναζητώντας το χρυσό νούμερο του πλαφόν στο φυσικό αέριο – Σήμερα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών
Το χρυσό νούμερο του πλαφόν στο φυσικό αέριο και ο τρόπος που θα διασφαλιστεί ότι δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας τον τελευταίο καιρό και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ τους προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λύσεις που μπορούν να το κάνουν εφικτό.
Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κλειδί σε μια επιτυχή πρόταση για
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συζητήσεις σε άτυπη βάση με τους μεγάλους traders φυσικού αερίου, ώστε να κλειστούν συμφωνίες στα επίπεδα του προτεινόμενου πλαφόν και να συμφωνήσουν από πριν στο χρυσό νούμερο, ώστε όταν εφαρμοστεί να μη γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Οι μεγάλοι προμηθευτές της Ευρώπης είναι οι ΗΠΑ, η Αλγερία, η Λιβύη, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Αζερμπαϊτζάν και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κλειστούν συμφωνίες ώστε να μην απειληθεί η ασφάλεια εφοδιασμού.
Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της γερμανικής πλευράς και της Κομισιόν που βασίζεται στα φορτία LNG για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Οι διαφωνούντες τονίζουν επίσης ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Στα επιχειρήματα αυτά έχει απαντήσει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο άρθρο του στο Bloomberg, σημειώνει ότι: «Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».
Η ελληνική πρόταση που πλέον στηρίζεται από συνολικά 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των χωρών του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία η οποία στηρίζεται από την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Δανία. Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στο Bloomberg, πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας της Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του να εγκαταλείψει την αντίθεση στο προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σάντσεθ και Σολτς.
Οι διαβουλεύσεις ρίχνουν την τιμήΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του συνόλου των εμπλεκομένων και καθώς εντείνονται οι συζητήσεις η τιμή του TTF κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 10,45% και διαμορφώθηκε στα 169,06 ευρώ/MWh.
Συζητήσεις για τις τιμές και τον υπολογισμό τους γίνονται και μεταξύ των κυβερνήσεων και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φυσικού αερίου προκειμένου κατ΄αρχήν να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν επάρκεια αλλά και προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.
Ειδικότερα, συζητείται να χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς όχι το TTF που παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα αλλά και άλλοι δείκτες όπως αυτός της Βρετανίας NBP ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς καταγράφει τιμές χαμηλότερες ακόμη και κατά 60-70 ευρώ σε σχέση με τον δείκτη TTF.
Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μπορεί το πλαφόν να τεθεί σε επίπεδο της τιμής κάτω από τα 100 ευρώ/MWh πιθανώς ακόμη και στα 80 ευρώ/MWh, αν βέβαια συμφωνήσουν οι μεγάλοι traders φυσικού αερίου.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θετική προσέγγιση το γενικό πλαφόν αλλά δεν είναι απλό“Χρειάζεται ένα χρυσό νούμερο να καλύπτει και τα δύο”, είπε χθες μιλώντας για το θέμα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας ότι η πρόταση πλαφόν σε αέριο οποιασδήποτε προέλευσης που έκανε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι μια θετική προσέγγιση. “Η λέξη πλαφόν σκέτη δε σημαίνει τίποτα, εξήγησε, το δύσκολο είναι η τιμή. Να είναι ελκυστική για τα πλοία αλλά χαμηλότερη από τώρα Αν η τιμή είναι 500 ευρώ δε συμβαίνει τίποτα αν όμως τη βάλουν στα 100 ευρώ και λείψουν τα 50 καράβια δημιουργείται πρόβλημα στον εφοδιασμό και επομένως δεν είναι τόσο απλό”.
Διαβάστε επίσης
Κώστας Σκρέκας: Μέσα στην εβδομάδα η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρωσία: Μέθοδος «γενοκτονίας» Τατάρων και ανεπιθύμητων δια της επιστράτευσης
- BCL: Λύγισε στην Τουρκία η ΑΕΚ
- Η ΕΣΑμεΑ εκπέμπει SOS-Εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου άτομα με αναπηρία!
- Κ. Μπακογιάννης: "Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία σε βάρος εργαζομένων στο Λόφο του Στρέφη
- Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην ενεργειακή κρίση – Σολτς και Ρούτε δεν θέλουν νέα αμοιβαιοποίηση χρέους – Γαλλία και ευρωπαικός Νότος πιέζουν για αλληλεγγύη
- Άλμα 3,5% για το αργό εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+
- Υπόθεση Novartis: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου- Τι ειπώθηκε
- ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες
- Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
- Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Το Payzy θα μας φέρει στο μέλλον τόσα έσοδα όσα και οι τηλεπικοινωνίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Πώς γλίτωσε προσωρινά το σφυρί η κατοικία της Ειρήνης Αθανασιάδου (Ναυτεμπορική)
- Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Το Payzy θα μας φέρει στο μέλλον τόσα έσοδα όσα και οι τηλεπικοινωνίες
- Λάκης Γαβαλάς: Σε πλειστηριασμό και δεύτερο ακίνητο στην Κάντζα
- Τραπεζίτες στον Κύκλο Ιδεών: Η καθυστέρηση στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας + 7 ακόμη απειλές για την ελληνική οικονομία
- Μπακογιάννης: Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τις απειλές κατά των εργαζόμενων στον Λόφο του Στρέφη
- ΟΗΕ: Στη Γενική Συνέλευση παραπέμπεται η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία
- Πώς η Τράπεζα της Αυστραλίας εκτόξευσε ευρώ και στερλίνα- Γιατί γύρισε το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια
- Χρηματιστήριο: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους οι εισηγμένες, ανάγκη για κεφάλαια κίνησης λόγω ενέργειας
- Στόλτενμπεργκ: Στα χέρια του η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα
- Αναζητώντας το χρυσό νούμερο του πλαφόν στο φυσικό αέριο – Σήμερα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών
- Τελευταία Νέα Mononews
- Αναζητώντας το χρυσό νούμερο του πλαφόν στο φυσικό αέριο – Σήμερα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών
- Τραπεζίτες στον Κύκλο Ιδεών: Η καθυστέρηση στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας + 7 ακόμη απειλές για την ελληνική οικονομία
- Λάκης Γαβαλάς: Σε πλειστηριασμό και δεύτερο ακίνητο στην Κάντζα
- Μάχη Βορρά-Νότου για τα μέτρα στήριξης – Στο στόχαστρο το γερμανικό πακέτο των 200 δισ. ευρώ
- Ράλι ανακούφισης στις αγορές…
- Χρηματιστήριο: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους οι εισηγμένες, ανάγκη για κεφάλαια κίνησης λόγω ενέργειας
- Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Το Payzy θα μας φέρει στο μέλλον τόσα έσοδα όσα και οι τηλεπικοινωνίες
- Πώς γλίτωσε προσωρινά το σφυρί η κατοικία της Ειρήνης Αθανασιάδου (Ναυτεμπορική)
- Όλη η διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών 24 δόσεων στο «Mononews»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τα συμπεράσματα «ανήκουν» στον αναγνώστη
- Πώς η Τράπεζα της Αυστραλίας εκτόξευσε ευρώ και στερλίνα- Γιατί γύρισε το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια
- Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί
- Η επίτροπος Ενέργειας λέει ότι η ΕΕ μπορεί να πάρει μαθήματα από το ισπανικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
- Η Γερμανία σε συνομιλίες για παροχή μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης για εισαγωγές φυσικού αερίου
- K. Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά
- Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά
- ΕΕ: Συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- Wall Street: Πάρτι ανόδου για τρεις - Πάνω από 800 μονάδες κέρδισε ο Dow