Από τον κορονοϊό τα μουσεία αναστενάζουν. Τεράστιες οι περικοπές στο εξωτερικό, τι γίνεται στην Ελλάδα

Σε εκατομμύρια δολάρια μετριέται το πλήγμα από τον κορονοϊό για τα μεγάλα μουσεία διεθνώς, τα οποία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση προγραμματίζουν τεράστιες περικοπές, που περιλαμβάνουν και μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Πρώτο στο χορό το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, που ετοιμάζεται να κόψει 45 εκατ. δολάρια από τον προγραμματισμένο προϋπολογισμό του, της τάξης των 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη επίσης αναμένει τώρα τραγικό έλλειμμα

μεταξύ 80 και 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για την Ελλάδα, το γεγονός, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα ελληνικά μουσεία είναι κρατικά μετακυλύει το πρόβλημα στο κράτος, άρα στην οικονομία της χώρας. Τα υπόλοιπα ωστόσο, μεταξύ αυτών εκείνα που είναι καθαρώς ιδιωτικά, όπως για παράδειγμα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  και το Μουσείο Μπενάκη ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως το Μουσείο Ακρόπολης θα χρειαστεί να αναδιπλωθούν.

Στο MoMA πάντως της Νέας  Υόρκης αναμένεται να είναι σκληρό το μαχαίρι στον προϋπολογισμό, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο διευθυντής του μουσείου, Γκλεν Λόουρι. «Δεν παίρνεις 45 εκατομμύρια δολάρια από έναν προϋπολογισμό κομψά», είπε χαρακτηριστικά ο Λόουρι. «Αφαιρείς μεγάλα ποσά και γρήγορα».

Έτσι για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του μουσείου πρόκειται να κάνει περί τις 220 απολύσεις από το προσωπικό   (συμπεριλαμβανομένων και 60 θέσεων που ήταν ανοιχτές αλλά θα παραμείνουν ανεκπλήρωτες), επίσης  περικοπή 8 εκατομμυρίων δολαρίων από τον προϋπολογισμό για εκθέσεις, καθώς και μείωση του προϋπολογισμού των εκδόσεών του στο μισό. Πάντως και όσον αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό σχεδιάζει τη ριζική μείωση του αριθμού των επισκεπτών που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στο μουσείο, κάτι που θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει με εισιτήρια χρονομετρημένα, ώστε να επιτρέπονται μόνο 1.000 άτομα μέσα, κάθε φορά.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ένα από τα διασημότερα του κόσμου

Δραστικές οι περικοπές και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, όπου υπολογίζεται, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους περί τους 200 υπαλλήλους μόνιμης απασχόλησης. Εξάλλου, κάποιοι ωθούνται σε συνταξιοδότηση και κάποιοι άλλοι, που έληγαν οι συμβάσεις τους δεν θα κληθούν να επιστρέψουν. Άλλοι 250 εργαζόμενοι τέλος, θα παραμείνουν αορίστου χρόνου. Το μεγάλο έλλειμμα  80 – 120 εκατ. θα είναι καθοριστικό για την λειτουργία του.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

Αρνητική η προοπτική και για το Μουσείο Τεχνών της Φιλαδέλφειας, για το οποίο αποφασίζει ο δήμος, με τον δήμαρχο Τζιν Κένυ να αποκαλύπτει, ότι σκοπεύει να καταργήσει για το 2021 το Γραφείο Τεχνών, Πολιτισμού και Δημιουργικής Οικονομίας,. Πρόκειται για έναν κυβερνητικό κλάδο που παρέχει επιχορηγήσεις σε εκατοντάδες πολιτιστικούς οργανισμούς στην περιοχή αλλά κόστισε πέρυσι στην πόλη 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, οι μεγάλες απώλειες στα έσοδα των μουσείων αρχίζουν ουσιαστικά να μετρούν από τώρα, που υπό κανονικές συνθήκες θα άρχιζε το κανονικό ρεύμα του τουρισμού. Η επαναλειτουργία τους πάντως από τις 15 Ιουνίου δεν αναμένεται να προκαλέσει κύματα επισκεπτών, λόγω των περιορισμών, που έχουν τεθεί για τον κορονοϊό διεθνώς.(Η συνάρτηση άλλωστε είναι άμεση με τον τουρισμό). Έλλειμμα, που όπως ανέφερε τελευταία η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο και συγκεκριμένα από την λειτουργία αυξημένων εφέτος, αναψυκτηρίων και πωλητηρίων. Ως γνωστόν το σύνολο των εισπράξεων από τα κρατικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους συγκεντρώνεται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και δεν τις διαχειρίζεται καθένα από αυτά χωριστά αλλά λαμβάνουν τακτική επιχορήγηση από το κράτος. Πάντως είναι μάλλον δύσκολο να κατορθώσει, για παράδειγμα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να φθάσει τους 600.000 επισκέπτες που είχε το 2019.

 Περισσότερους από 1.700.000 επισκέπτες είχε πέρυσι εξάλλου, το Μουσείο Ακρόπολης, νούμερο που επίσης δεν θα πλησιάσει φέτος. Το συγκεκριμένο μάλιστα, ως Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου έχει τον δικό του προϋπολογισμό και διαχείριση.

Το εμβληματικό Μουσείο Ακρόπολης

Από τα ιδιωτικά μουσεία τέλος, το Μουσείο Μπενάκη με τα επιμέρους μουσειακά του ιδρύματα, ήδη πραγματοποιεί εκστρατεία ενίσχυσής του μέσω χορηγιών, με την ελπίδα ότι έτσι θα εξασφαλισθεί σε κάποιο βαθμό η λειτουργία του. Για όλες τις περιπτώσεις πάντως όλα είναι ακόμη ανοιχτά και όλοι ελπίζουν στο καλύτερο.

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστιες, Ελλάδα,terasties, ellada