Απώλεια όσφρησης και Covid-19
Ο κορονοϊός SARS-CoV-2, ένα καινούργιο στέλεχος της γνωστής ήδη, από προηγηθείσες επιδημίες, ομάδας των κορονοϊών, μπήκε στη ζωή όλων μας τους τελευταίους σχεδόν 6 μήνες, με τη μορφή πανδημίας, ανατρέποντας πλήρως τα υγειονομικά δεδομένα παγκοσμίως, αλλά και τροποποιώντας δραματικά την καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της γης.
Αν και – όπως φαίνεται – η κατάσταση αντιμετωπίζεται επιτυχώς προς το παρόν, τουλάχιστον στη χώρα μας, κανείς δυστυχώς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία
Εδώ, η συμβολή του Ωτορινολαρυγγολόγου φαίνεται πως μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Η νόσος COVID-19 προκαλεί – εκτός από τον πυρετό (44-98%), το βήχα (46-82%) και την αναπνευστική δυσχέρεια (31%) – μία ποικιλία συμπτωμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης.
Αν και στην πλειονότητα των περιστατικών (πάνω από το 80%) η νόσηση από τον SARS-CoV- 2 είναι ήπια, η – πραγματικά – μικρή πιθανότητα αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται στον κορονοϊό προκαλεί μεγάλο άγχος στους ασθενείς, διότι είναι εξαιρετικά συνήθη σε όλες τις κοινές λοιμώξεις, αλλά και σε αλλεργικές καταστάσεις, αποτελούσαν ανέκαθεν αιτίες επίσκεψης στον γιατρό ΩΡΛ και δεν είναι «ειδικά».
Ωστόσο, εδώ οι επιστήμονες εντόπισαν κάτι που μπορεί να αποβεί κριτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Συγκεκριμένα, πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα έχουν καταγραφεί για τη σχέση της ανοσμίας (πλήρης ή μερική διαταραχή της όσφρησης) και των διαταραχών της γεύσης με τη λοίμωξη από τον SARS-CoV- 2.
Παρά το γεγονός πως το 40% των περιστατικών ανοσμίας οφείλεται σε ιούς, με τους κορονοϊούς να ευθύνονται για το 10-15% αυτών ούτως ή άλλως, η εμπλοκή του SARS-CoV-2, φαίνεται ότι έχει σημαντική ιδιαιτερότητα. Από την αρχή της πανδημίας υπήρξαν αναφορές ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 ( έως και 60%) εμφάνιζαν και ανοσμία, μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων, ενώ ταυτόχρονα, καταγραφόταν μεγάλη –και ασυνήθιστη- αύξηση των περιστατικών ανοσμίας σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους (σε αντίθεση με τις διαταραχές στην όσφρηση από άλλους λοιμογόνους παράγοντες, όπου συνυπάρχει συνήθως μπούκωμα ή καταρροή).
Μεγάλο ποσοστό των ασθενών αυτών αποδεικνύονταν θετικοί στον SARS-CoV-2 ιό και, είτε νόσησαν αργότερα, είτε παρέμειναν ασυμπτωματικοί, αν και φορείς της νόσου, με δυνατότητα, όμως, διασποράς αυτής.Οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς της ειδικότητας στο εξωτερικό, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (AAO-HNS), η αντίστοιχη Βρεττανική Εταιρεία (ENT-UK), αλλά και η Ευρωπαϊκή Ρινολογική Εταιρεία (ERS), κινήθηκαν άμεσα, αρχικά φιλοξενώντας στις ιστοσελίδες τους πληροφορίες και κατευθυντήριες οδηγίες γύρω από το θέμα, και στη συνέχεια δημιουργώντας πλατφόρμες συλλογής δεδομένων ανά την υφήλιο, με σκοπό την επεξεργασία και αντικειμενική αξιολόγησή τους, ώστε να προκύψουν έγκυρα συμπεράσματα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, στη χώρα μας, η ΩΡΛ Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη συμμετέχει σε μία από τις διεθνείς έρευνες με μορφή ερωτηματολογίου για το κοινό (για όποιον ενδιαφέρεται, ο σύνδεσμος είναι https://gcchemosensr.org/surveys/el/).
Ήδη έχουν συλλεχθεί πολλά δεδομένα, με περισσότερα από 1000 επιστημονικά άρθρα να έχουν δημοσιευθεί ήδη, και οι εκτιμήσεις των ερευνητών συγκλίνουν στα ακόλουθα:-Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν διαταραχές όσφρησης και γεύσης (73-85%)
-Συχνά δεν συνυπάρχουν άλλα ρινικά συμπτώματα (27%)
-Η ανοσμία μπορεί να αποτελεί αρχικό ή και μοναδικό σύμπτωμα COVID-19
-Αν κάποιος εμφανίζει απώλεια όσφρησης και γεύσης έχει 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, παρά από κάποιο άλλο ιό
-Η απώλεια όσφρησης και γεύσης, αν συνδυαστεί με τα άλλα συμπτώματα, συνεπάγεται τριπλάσια πιθανότητα νόσησης από COVID-19
-Η ανοσμία μπορεί να είναι κριτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και τα οποία μπορεί εν αγνοία τους να μεταδίδουν τη νόσο, να ανήκουν δηλαδή στην κατηγορία των ασυμπτωματικών κατά τα λοιπά, φορέων της νόσου.
Με βάση τα παραπάνω, η επίσημη σύσταση των Εταιρειών είναι πως πρόσφατης έναρξης διαταραχή στην όσφρηση, που δεν συνδέεται με τραύμα στο κεφάλι ή ρινική απόφραξη άλλης αιτιολογίας (πχ, ρινικοί πολύποδες ή όγκοι), θα πρέπει να θεωρείται και να αξιολογείται ως ύποπτη για μόλυνση από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα αν δεν συνοδεύεται από άλλα στοιχεία λοίμωξης.
Στην περίπτωση αυτή, η σύσταση είναι η εθελοντική απομόνωση του ασθενούς για 7 ημέρες.Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έχει συμπεριλάβει την πρόσφατη απώλεια όσφρησης και γεύσης στη λίστα των ύποπτων συμπτωμάτων, στις οδηγίες του προς το κοινό.
Αν επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί πλήρως επιστημονικά η συσχέτιση του συμπτώματος αυτού με την λεγόμενη «ασυμπτωματική φορία» του ιού, θα μπορούσε ο έλεγχος των ατόμων που το εμφανίζουν να αποτελεί ένα εξαιρετικό screening test, για την ανίχνευση όχι μόνο των πιθανών επικείμενων κρουσμάτων, αλλά και των ασυμπτωματικών φορέων που αποτελούν πηγές μετάδοσης του ιού.
Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στον έγκαιρο περιορισμό τους και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, ώστε να ελεγχθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά η διασπορά του ιού στην κοινότητα, προσφέροντάς μας ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον έλεγχό της σε βάθος χρόνου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο νέος Batman είναι ο πιο όμορφος άνδρας στον κόσμο
- Τραγωδία χωρίς τέλος: Οι νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν αυτούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
- Προβλήματα και ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση στη Δράμα
- ΟΑΕΔ: Τα 13 προγράμματα που προσφέρουν πάνω από 114.000 θέσεις εργασίας
- Επίδομα 534 ή 300 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες: Η προθεσμία αιτήσεων και οι δικαιούχοι
- Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζόπτωση
- Hilton: Απολύει 2.100 εργαζόμενους – Φεύγει το 22% του διοικητικού προσωπικού
- Τι γίνεται με τον τουρισμό στη Βενετία;
- 40 χρόνια Γερμανός: Η τεχνολογία αλλάζει. Αυτό που μένει είναι το συναίσθημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Xρηματιστήριο: Γιατί οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι
- Η σημαντική πρωτοπορία της Σύλβιας Κούβαλη με τη Rodeo Gallery και η ενίσχυση της Φιλανθρωπίας
- Μία διαφορετική γεύση: Burger τηγανητού μπακαλιάρου με σος sweet chilli από τον Σωτήρη Κοντιζά
- HSBC: Επαναφέρει το γιγαντιαίο σχέδιο για 35.000 απολύσεις
- Η γιορτή της μουσικής: Ζωντανή μετάδοση από τον Κήπο του Μεγάρου
- Μερικό lockdown στο Πεκίνο: Ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις – Ανησυχία λόγω αύξησης των κρουσμάτων
- Πώς να διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας σαν εκατομμυριούχος
- Δικαστές: Αντιδρούν στην πρόταση Πικραμένου για κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών
- Architectural Digest: Οι πιο θεαματικοί χώροι διασκέδασης σε ακίνητα ύψους 414 εκατ. δολ.
- Wood: Αύξησε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Μεγάλη πρόκληση το 2020
- Τελευταία Νέα Mononews
- Απώλεια όσφρησης και Covid-19
- Η σημαντική πρωτοπορία της Σύλβιας Κούβαλη με τη Rodeo Gallery και η ενίσχυση της Φιλανθρωπίας
- Η γιορτή της μουσικής: Ζωντανή μετάδοση από τον Κήπο του Μεγάρου
- Xρηματιστήριο: Γιατί οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι
- Architectural Digest: Οι πιο θεαματικοί χώροι διασκέδασης σε ακίνητα ύψους 414 εκατ. δολ.
- Πώς να διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας σαν εκατομμυριούχος
- Δικαστές: Αντιδρούν στην πρόταση Πικραμένου για κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών
- HSBC: Επαναφέρει το γιγαντιαίο σχέδιο για 35.000 απολύσεις
- Τι έμαθε από την τελευταία κρίση ένα επενδυτικό fund που διαχειρίζεται 52 δισ. δολάρια
- Μερικό lockdown στο Πεκίνο: Ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις – Ανησυχία λόγω αύξησης των κρουσμάτων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ελλάδα φαίνεται πιο ασφαλής προορισμός τώρα
- Ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ για τα πλοία με μακροχρόνιο ελλιμενισμό – Τι εξετάζεται για τα κρουαζιερόπλοια
- Πώς πληρώνουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης
- Βάρκα με 27 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στη Νεάπολη
- Κορονοϊός: Πού οφείλεται το ρεκόρ θανάτων στη Θράκη τις τελευταίες μέρες - Φόβοι για επικίνδυνη εξάπλωση
- “To Facebook μας αφήνει να “κόβουμε” τις πολιτικές διαφημίσεις”
- Bloomberg: Η επιτυχής διαχείριση του κορωνοϊού από την ελληνική κυβέρνηση ανταμείβεται
- Βαθιά ύφεση έως και 30% σε Βρετανία και Ιταλία φέρνει ο Covid-19
- Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζόπτωση
- Πλέον μπορείτε να στέλνετε χρήματα μέσα από την εφαρμογή του WhatsApp