Άρθρο παρέμβαση: 4 «σφαίρες» στην καρδιά της Δικαιοσύνης

Ποτέ ξανά το κύρος της Δικαιοσύνης δεν κλονίστηκε τόσο βαθιά, όσο τώρα.

Καμία παλαιότερη παραίτηση δικαστικού λειτουργού, καμία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας εισαγγελικής και ανακριτικής έρευνας, κανένα παραδικαστικό κύκλωμα δεν πλήγωσε τόσο πολύ την ήδη λαβωμένη Θέμιδα.

Τέσσερα πρόσωπα, στα υψηλότερα κλιμάκια και στις πλέον κομβικές θέσεις, έρχονται με τη μαρτυρία τους να ρίξουν τέσσερις σφαίρες στην «καρδιά» της Δικαιοσύνης.

Η Ελένη Ράικου, πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Η Ελένη Τουλουπάκη, νυν εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Ο

Γιάννης Αγγελής, πρώην επόπτης της εισαγγελέως Τουλουπάκη.

Και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Αρμόδιος σε θέματα για την πάταξη της Διαφθοράς.

Το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, είναι δουλειά Βουλής και Δικαιοσύνης να το αποδείξει.

Τα όσα, ωστόσο, ο καθένας λέει, δυστυχώς καθιστούν σύντομο ανέκδοτο τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Οι πρωταγωνιστές και τα ερωτήματα

Η Ράικου, 2,5 χρόνια μετά την παραίτηση της από την Εισαγγελία Διαφθοράς και 11 μήνες μετά τους… κύκλους της που πρωτομίλησαν για τον ραδιούργο Ρασπούτιν, αποφάσισε να πράξει αυτό που προφανώς ως εισαγγελική λειτουργός ζητά από όλους τους μάρτυρες των υποθέσεων της να πράξουν αμέσως: να πουν ό,τι γνωρίζουν για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Και αποκάλυψε, πίσω από το προσωνύμιο Ρασπούτιν, το όνομα του Παπαγγελόπουλου. Ήταν εκείνος λέει που ευθέως την πίεζε και εμμέσως την απειλούσε για να στείλει τη δικογραφία Novartis στη Βουλή για δύο πολιτικά πρόσωπα.

Ο Παπαγγελόπουλος λέει ψεύτρα την Ράικου και της στέλνει μήνυμα: «Εχω στοιχεία για να το αποδείξω».

Σε ανθρώπους του περιβάλλοντος του λέει ότι περιμένει από τη Ράικου πρώτα να θυμηθεί πόσο την έχει βοηθήσει και στηρίξει στο παρελθόν και μετά να του ζητήσει μια δημόσια συγνώμη.

Κάποτε; Παπαγγελόπουλος και Ράικου είχαν κοινή πορεία, διπλανά εισαγγελικά γραφεία, άριστες σχέσεις. Κάποτε…

Ο Αγγελής που, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, έστελνε στα πειθαρχικά την Ράικου για χειρισμούς της σε άλλες υποθέσεις, τώρα επικαλείται τις δικές της καταγγελίες για να στηρίξει τα περί Ρασπούτιν.

Και η Ράικου που έδινε εξηγήσεις στα πειθαρχικά για τις καταγγελίες του Αγγελή, τώρα επιβεβαιώνει τη μαρτυρία του άλλοτε καταγγέλλοντα της για τη «γνωστή σχέση Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο που λειτουργούσαν μεταξύ τους». Ο Ρασπούτιν έκανε κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς, έχει καταθέσει ο τότε επόπτης της Τουλουπάκη.

Ο κ. Αγγελής, βέβαια, στην ίδια κατάθεση στον Άρειο Πάγο, επέλεξε να μην κατονομάσει τον Ρασπούτιν. Έδειξε άλλους ότι ξέρουν το όνομά του.

«Ας γίνει κάποιος άλλος γενναίος. Εγώ τόλμησα να καταγγείλω πρώτος και ήδη έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά», φέρεται να έλεγε σε κοντινούς του ανθρώπους.

Η Τουλουπάκη, διάδοχος της Ράικου στην πάταξη της Διαφθοράς, καταγγέλλει με τη σειρά της τον Αγγελή.

Σε εκείνον χαρίζει το ψευδώνυμο Ρασπούτιν, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε στην έρευνα της Novartis, ότι αρνήθηκε να πάρει ουσιώδη στοιχεία από τους Αμερικανούς και ότι άρπαξε απόρρητο υλικό της δικογραφίας, μέσα από το γραφείο της.

«Όταν με καλέσουν για κατάθεση στον Άρειο Πάγο, εγώ θα κατονομάσω τον Ρασπούτιν! Είναι ο Αγγελής», φέρεται να έχει πει.

Η Ράικου «δίνει» την Τουλουπάκη ως όργανο του Παπαγγελόπουλου που εκτελούσε συμβόλαιο για την ηθική της εξόντωση και η Τουλουπάκη, μιλώντας στο περιβάλλον της, «δίνει» τον Αγγελή ως τον υπεύθυνο της διαρροής σε συγκεκριμένη –τότε- φιλοκυβερνητική εφημερίδα της είδησης για εμπλοκή του γιατρού συζύγου της κα Ράικου στην έρευνα της Novartis.

«Η διαρροή έγινε όταν ο κ. Αγγελής πήρε παράνομα τα αρχεία από το γραφείο μου», φέρεται να λέει.

Ο Αγγελής αυτοχαρακτηρίστηκε «αγαπημένο παιδί» της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος άλλωστε, πολύ πριν καταγγείλει τον «Ρασπούτιν» και σίγουρα μετά τις καταγγελίες του για τους χειρισμούς άλλων εισαγγελέων στην έρευνα για τα δάνεια της ΜΑΡΦΙΝ και τον συγχωρεμένο τον Βγενόπουλο, κατέλαβε σημαντικές θέσεις.

Τον Οκτώβρη του 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και με αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης τον Παπαγγελόπουλο, έγινε ο εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η Ράικου υποστηρίζει ότι οι σχέσεις Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη «ήταν γνωστές».

Αναμφίβολα ήταν μία εισαγγελέας που εμπιστευόταν. Η κα Τουλουπάκη ήταν ανάμεσα στους Έλληνες εισαγγελείς που το Σεπτέμβρη του 2015, ανέκρινε το «βαθύ λαρύγγι» της HSBC Eρβέ Φαλτσιανί, για τη λίστα Λαγκάρντ.

Το ταξίδι στο Παρίσι έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα. Ήταν τόσο μυστικό που η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έξαλλη ισχυριζόταν ότι κανένας δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι όταν η κα Τουλουπάκη κλήθηκε να δώσει τις εξηγήσεις της στην Ευτέρπη Κουτζαμάνη, φέρεται να αιτιολογήθηκε λέγοντας ότι «γνώριζε για το ταξίδι ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα αποδείξει ότι το μυστικό ταξίδι στο Παρίσι, μπορεί να μην το γνώριζε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, το γνώριζε, όμως μία Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Η Γιάννα Παπαδάκου. Ήταν εκεί και κατέγραψε μία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.

The post Άρθρο παρέμβαση: 4 «σφαίρες» στην καρδιά της Δικαιοσύνης appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα