Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επενδύσεις με επίκεντρο τα ESG- Πώς θα φτάσουμε στις μηδενικές εκπομπές ως το 2030

Ανακύκλωση νερού, ενεργειακή κατανάλωση νερού με στόχο μηδενικές εκπομπές ως το 2030 και ψηφιακή τεχνολογία είναι οι βασικοί άξονες των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα μιλώντας στο 5ο Sustainability Summit του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης. Τα οφέλη είναι σημαντικά για τις εταιρείες

που είναι ψηλά στις αξιολογήσεις ESG γιατί έχουν καλύτερες αποδόσεις και παίρνουν φθηνότερες χρημστοδοτήσεις, σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

«Οι άξονες αυτοί χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σημαντικό που υπάρχει γιατί θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις που διαφορετικά θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από αύξηση λογαριασμών. Εμείς όμως θέλουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επενδύσεις, χωρίς να αυξήσουμε την τιμή του λογαρισμού. Η ΕΥΔΑΠ έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή νερού σε όλη την Ευρώπη και θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό. Σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τον τρόπο που θα χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις μας και την αναλογία ιδίων κεφαλαίων, Ταμείου Ανάκαμψης και EIB που θα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε οκ. Σαχίνης.

Διαχείριση νερού

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο κ. Σαχίνης, «αντικαταστάσεις δικτύων γίνονταν με 0.5% το χρόνο και θα χρειαζόμασταν 200 χρόνια για να αντικατασταθεί όλο το δίκτυο. Τώρα θα προχωρήσουμε τις αντικαταστάσεις δικτύων στο 2% το χρόνο ώστε σε 50 χρόνια να αλλάξουμε όλο το δίκτυο με στόχο να μειώσουμε τις απώλειες νερού από το 23% το χρόνο που είναι στην Αθήνα κάτω από 20%».

Για τα νέα κέντρα επεξεργασίας λυμμάτων   στην Ανατολική Αττική είπε ότι σήμερα οι 400.000 κάτοικοι στην Ανατολική Αττική έχουν βόθρους με ο,τι αυτό σημαίνει για το υπέδαφος και την ποιότητα της θάλασσας στο Νότιο Ευβοϊκό. «Θα καθαρίσουμε αυτά τα λύμματα και θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανακυκλώσουμε το νερό και να το χρησιμοποιήσουμε για άρδευση στην περιοχή των Μεσογείων. Το νερό θα είναι πολύ καθαρό και μάλιστα θα είναι και πόσιμο», σημείωσε.

«Κάνουμε και άλλες ενέργειες όπως να ποτίζουμε φυτώρια του Δήμου Αθηναίων από νερό από λύμματα που τα καθαρίζουμε επιτόπου. Θα λειτουργήσουμε ξανά το Αδριάνειο υδραγωγείο που είναι ένα υδραγωγείο 2.000 ετών το οποίο παίρνει το νερό και το μαστεύει και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό για να ποτίσουμε πάρκα σε όλη την Αθήνα και να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και τη θερμοκρασία στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο εμπλέκονται 7 Δήμοι και το κάνουμε σαν ολοκληρωμένη χορηγική επένδυση. Η λάσπη που βγαίνει από την επεξεργασία των λυμμάτων αφού στεγνώσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο, καύσιμη ύλη σε τσιεντοβιομηχανίες και έτσι έχουμε μια πλήρη ανακύκλωση του νερού και ένα καλό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας» τόνισε.

Στόχος μηδενικές εκπομπές ενέργειας

Όσον αφορά το στόχο για μηδενικών εκπομπών νερό, όπως είπε, αφορά την ενεργειακή κατανάλωση σε αντλιοστάσια, κτήρια και οχήματα και όπως είπε η εταιρεία έχει ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει για παράδειγμα ηλεκτρικά οχήματα. «Το νερό που πίνουμε στην Αθήνα έρχεται από την Ορεινή Ναυπακτία, και το φέρνουμε χωρίς να χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια. Ήδη το 14% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε είναι από δικές μας πηγές, είτε μικρά υδροηλεκτρικά είτε από βιοαέριο που παράγεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμμάτων» είπε.

Ψηφιοποίηση

«Στα έξυπνα δίκτυα θα κάνουμε πολλά για να βελτιστοποιήσουμε τη διαχείριση του νερού και με έξυπνους μετρητές, ενώ η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει και τη σχέση μας με τον πελάτη αν πείσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές που έχουμε. Την τεχνογνωσία που έχουμε θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε και στην Ελλάδα και αν γίνεται και στο εξωτερικό», τόνισε.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα