Διατροφική νεοφοβία: Τι είναι και πώς μπορεί να σας αρρωστήσει

Η διατροφική νεοφοβία μπορεί να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για χρόνιες παθήσεις, κατά συνέπεια και τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Πανεπιστήμιο Τάρτου στην Εσθονία.

Τι ακριβώς, όμως, περιγράφει ο όρος; Η διατροφική

νεοφοβία ή αλλιώς φόβος απέναντι στα νέα τρόφιμα είναι ένα χαρακτηριστικό διατροφικής συμπεριφοράς, κατά το οποίο ένα άτομο αρνείται να δοκιμάσει και να φάει είδη διατροφής που δεν τα γνωρίζει ή που δεν του είναι οικεία. Στην περίπτωση αυτή, το νέο φαγητό απορρίπτεται όταν σερβίρεται και όχι όταν δοκιμάζεται.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που είναι «επιλεκτικοί», απορρίπτοντας τόσο τα άγνωστα όσο και τα οικεία τρόφιμα, καθώς συχνά δεν τους αρέσει η γεύση, από τα άτομα με νεοφοβία τροφίμων που απορρίπτουν μόνο τα άγνωστα τρόφιμα.

Έχει παρατηρηθεί ότι η διατροφική νεοφοβία έχει ισχυρή κληρονομικότητα που, σύμφωνα με δύο μελέτες, μπορεί να φτάνει έως και το 78%.

Είναι πιο συχνή σε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα. Σε γενικές γραμμές εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών των δύο και των έξι ετών και στη συνέχεια υποχωρεί, μέχρι που τελικά εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Παρόλο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνεχιστεί και στην ενηλικίωση, λίγες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στον ενήλικο πληθυσμό.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal  of Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρακολούθησαν άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 74 ετών για επτά χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν  ότι η ο φόβος για τα νέα τρόφιμα συνδέεται με χαμηλή ποιότητα διατροφής, όπως για παράδειγμα, χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, πρωτεϊνών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής νεοφοβίας και της κατανάλωσης  κορεσμένων λιπαρών οξέων με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της διατροφικής συμπεριφοράς και της δίαιτας στην υγεία οφείλονται κυρίως στις μεταβολές του σωματικού βάρους. Στη μελέτη αυτή, ωστόσο, οι επιπτώσεις της νεοφοβίας σε τρόφιμα εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από το βάρος, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το φύλο.

«Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι μια ευέλικτη και υγιεινή διατροφή διαδραματίζει έναν καθοριστικό και ανεξάρτητο ρόλο στην κατάσταση της υγείας. Η παρέμβαση σε αποκλίνουσες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η διατροφική νεοφοβία, στην παιδική ή στη νεαρή ηλικία θα βοηθούσε στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Έρευνας,  Markus Perola, από το Φινλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

Διευκρίνισε δε ότι οι κληρονομικοί παράγοντες και ο γονότυπός μας καθορίζουν μόνο την προδιάθεσή μας για νεοφοβία, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση και φροντίδα στην παιδική ηλικία και η σωστή καθοδήγηση ως προς τον τρόπο ζωής κατά την ενηλικίωση μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας πλήρους δίαιτας.

The post Διατροφική νεοφοβία: Τι είναι και πώς μπορεί να σας αρρωστήσει appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα