Επανέρχονται οι αναστολές συμβάσεων – Έως 31 Μαρτίου το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Με την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα κληθούν να ζήσουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτές λόγω των περιοριστικών μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους είναι μόνο αυτές που λόγω αναστολής της μουσικής δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα επανέρχονται τα 18 ευρώ την ημέρα ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους

εργαζόμενους που θα μπουν αναγκαστικά σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο των αναστολών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους κλάδους που πλήττονται. Όπως είπε «τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2-3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια που θα κλείσουν λόγω της μουσικής για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Εφόσον ο εργαζόμενος μπει σε αναστολή για 15 ημέρες θα λάβει 267 ευρώ καθώς κάθε ημέρα αναστολής ο εργαζόμενος θα λάβει 18 ευρώ.

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Παράλληλα παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021 (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση, τα οποία είναι ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για τη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στο μηχανισμό περί τους 30.000 εργαζομένους.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Διαβάστε επίσης:Ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2022 το «Πρώτο ένσημο»ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα