Επένδυση στο Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τους… ευκάλυπτους στο πρώην αεροδρόμιο

Μια κομβικής σημασίας απόφαση που άπτεται της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό αναμένεται το επόμενο διάστημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες για να υπογραφτεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μεταξύ του δημοσίου και της Lamda Development.

Το ανώτατο δικαστήριο έχει κληθεί να κρίνει (ξανά υπό μια έννοια) αν ορισμένες περιοχές της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου είναι δάσος. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και τμήμα της περιοχής που

θα γίνει το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο.

Ως συνέπεια του αλαλούμ που επικρατεί στη νομοθεσία και της έλλειψης σαφήνειας στους κανόνες της δόμησης και της χωροταξίας το θέμα αυτό βρίσκεται σταθερά στην επικαιρότητα περί το Ελληνικό τα τελευταία τρία χρόνια από τότε (2017) που ο δασάρχης Πειραιά αποφάσισε ότι περίπου 37 στρέμματα στο Ελληνικό είναι δάσος. Πρόκειται για δέντρα (κυρίως Ευκαλύπτους) που φυτεύτηκαν σε διάφορες εποχές για τον καλλωπισμό σημείων της έκτασης στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι επί σειρά ετών λειτουργούσε το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ακολούθησε απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Πειραιά με την οποία τα επίμαχα στρέμματα χαρακτηρίστηκαν τεχνητές δασικές φυτείες που εξαιρούνται από την προστασία που επιβάλει το Σύνταγμα στα δάση. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έπειτα από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά της απόφασης της προαναφερόμενης Επιτροπής για να καταλήξει η υπόθεση στο ΣτΕ.

Το ΣτΕ στο μεταξύ έχει αποφανθεί για το Ελληνικό και το πως θα γίνει η ανάπλασή του. Επεξεργάστηκε και ενέκρινε το Μάρτιο του 2018 με Προεδρικό Διάταγμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού.

Στα κείμενα που συνοδεύουν το ΣΟΑ περιλαμβάνεται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία σύμφωνα με το νόμο δημοσιεύτηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, γνώμη επί του ΣΟΑ υπέβαλαν η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που προβλέπει ο ν. 4062/2012 και το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αποτελούμενο από τους Γενικούς Γραμματείς όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων.

Με άλλα λόγια της έγκρισης του ΣΟΑ με Προεδρικό Διάταγμα προηγήθηκε ένας εκτεταμένος έλεγχος όλων των παραμέτρων του, τόσο από την διοίκηση όσο και από τη δικαστική εξουσία.

Ακόμη, κατά του εν λόγω Π.Δ. κατατέθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τρεις αιτήσεις ακύρωσης, οι οποίες όλες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, ενώ να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες ενέργειες αυτές έγιναν επί της προηγούμενης κυβερνήσεως.

Όσοι παρακολουθούν στενά την υπόθεση Ελληνικό σημειώνουν ότι σαφώς όλα πρέπει να γίνονται με βάση την ασφάλεια δικαίου γι΄ αυτό και καλό είναι να αντιμετωπιστούν όλα τα κρίσιμα θέματα πριν την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης της έκτασης στη Lamda Development.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός πάρκου 2.000 στρεμμάτων και αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να φυτεύσει δένδρα σε ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της προς ανάπλαση περιοχής. Με βάση τη λογική σε ένα πρώην αεροδρόμιο μέσα στον αστικό ιστό ακόμα και αν ένα τμήμα είναι δάσος αυτό θα μπορούσε να «μετακινηθεί» προκειμένου το έργο αυτό να υλοποιηθεί.

Όπως επίσης επισημαίνεται όλη η ανάπτυξη θα βασιστεί στη δυνατότητά της να προσελκύσει ξένους επισκέπτες. Αν εξελιχθεί σε μια άσχημη τσιμεντούπολη ο στόχος αυτός δεν θα εξυπηρετηθεί…

Η εν λόγω υπόθεση εκδικάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, αρχές του επομένου.

Η ερμηνεία του δικαιώματος της επιφανείας

Άλλο ένα θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το Ελληνικό αφορά το πως θα λειτουργήσει ο επενδυτής στην έκταση που θα του μεταβιβαστεί ως δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια (το 70% του συνόλου) και όχι ως πλήρη κυριότητα (που είναι το υπόλοιπο 30%).

Η κυβέρνηση με τροπολογία στον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες τροποποιεί το ν.3986/11 βάσει του οποίου επανήλθε η μορφή μεταβίβασης μιας δημόσιας έκτασης ως δικαίωμα επιφανείας (είχε καταργηθεί το 1945) και ορίζει ότι η «η μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας… επιφέρει τη νόμιμη κατάτμηση της εδαφικής έκτασης επί της οποίας υφίσταται το όλο δικαίωμα επιφανείας, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του κυρίου της έκτασης αυτής», δηλαδή εν προκειμένω του δημοσίου.

Η τροπολογία αυτή αλλάζει και το άρθρο 23 του ν. 3968/2011 αναφορικά με τις συνέπειες της λήξης της επιφανείας για τις ενοχικές συμβάσεις (συμβάσεις που θα έχει συνάψει ο αρχικός επενδυτής με τρίτους για την αξιοποίηση τμημάτων της έκτασης) και ορίζει ότι για τη συναίνεση που απαιτείται (σε ό,τι αφορά στα της επιστροφής της έκτασης στο δημόσιο) ο αρμόδιος φορέας παροχής της θα καθοριστεί με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού.

Όπως σημειώνεται σχετικά από κυβερνητικές πηγές η τροπολογία αυτή κατατέθηκε για να συμπληρωθεί η νομοθεσία για τη μεταβίβαση εκτάσεων ως δικαίωμα επιφανείας, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ένα θεσμό που τώρα ξεκινά να δοκιμάζεται.

Η τροπολογία αφορά όλα τα δημόσια ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί ως δικαίωμα επιφανείας π.χ. έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, Πύργος του Πειραιά, ωστόσο, πρωτίστως λόγω της σημασίας και του μεγέθους της, την επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως επίσης αναφέρεται σχετικά, χωρίς την τροπολογία η Lamda κάθε φορά που θα θέλει να συνάψει μια συμφωνία με τρίτους, στο τμήμα της έκτασης που θα της μεταβιβαστεί ως δικαίωμα επιφανείας, θα πρέπει να απευθύνεται στο δημόσιο, κάτι μάλλον δυσλειτουργικό και χρονοβόρο, ενώ ουσιαστικά το ζητούμενο είναι να μπορεί να «τρέξει» τις διαδικασίες για το σύνολο της έκτασης που θα αναλάβει να αναπλάσει.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού οι κατοικίες θα κατασκευαστούν στο τμήμα που θα περάσει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή. Στο 70% που θα μεταβιβαστεί ως δικαίωμα επιφανείας θα γίνουν οι υπόλοιπες αναπτύξεις (γραφεία, τυχόν νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.λ.π.) και το πάρκο.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί δύσκολα ένας ιδιώτης αγοράζει ένα σπίτι που θα του ανήκει για 99 χρόνια. Η νοοτροπία του Έλληνα είναι η ατομική ιδιοκτησία να περνά από γενιά σε γενιά αφού ουδέποτε είχε εφαρμογή π.χ. το αγγλοσαξονικό σύστημα βάσει του οποίου στη Βρετανία είναι συνήθης η μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας.

Αντίθετα για τα επαγγελματικά ακίνητα δύναται να λειτουργήσει ο νέος αυτός θεσμός και στη χώρα μας.

Για την παραπάνω τροπολογία έγινε σφοδρή κριτική από την τομεάρχη περιβάλλοντος και ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Πέτη Πέρκα.

Η κα. Πέρκα η οποία κατά γενική ομολογία κατέβαλε τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «διάταξη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και προς όφελος των επενδυτών του Ελληνικού» ενώ προσθέτει ότι «κάνοντας τα χατίρια του επενδυτή υπάρχει ρίσκο για την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα