Έρευνα-σοκ: Η μισή υφήλιος δεν νιώθει ότι ζει υπό δημοκρατικό καθεστώς

Το ήμισυ του πληθυσμού παγκοσμίως θεωρεί ότι στη χώρα όπου ζει δεν υπάρχει πραγματικό δημοκρατικό καθεστώς, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Κύρια πηγή «απειλής» της δημοκρατίας θεωρούνται οι τράπεζες, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη από το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, το ινστιτούτο έκανε έρευνα σε περισσότερους

από 150 χιλιάδες ανθρώπους, προερχόμενους από 57 διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το 38% των πολιτών, στο σύνολο των χωρών που εξετάστηκαν, ακόμα και σε αυτές που είναι δημοκρατικές, δήλωσε δυσαρεστημένο με την κατάσταση που επικρατεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Dalia Research, Νίκο Γιάσπερς, εξέφρασε έναν σοβαρό προβληματισμό, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: «Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δημοκρατίες είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν τις θεωρεί πλέον δημοκρατικές».

Πιο αναλυτικά, διχασμένοι φαίνεται να είναι οι πολίτες των ΗΠΑ, καθώς το 46% πιστεύει ότι η χώρα είναι δημοκρατική, ενώ το 40% να εκτιμά ότι δεν είναι αρκετά δημοκρατική. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι οι ΗΠΑ έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, αν και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θεωρεί ότι η αμερικανική επίδραση είναι αρνητική.

Τι δήλωσαν οι Έλληνες

Αναφορικά με τη χώρα μας, το 45% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι εκτιμά πως δεν εισακούγεται η άποψή του σε σημαντικά θέματα, όπως η πολιτική, ενώ το 60% δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενεργεί προς το συμφέρον των πολιτών.

Στην Ιταλία, όπου ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κέρδισαν στις εκλογές πέρυσι, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, άλλωστε, δηλώνουν ότι οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία στις χώρες τους, με τους Έλληνες να εμφανίζονται πιο επικριτικοί.

Επιπλέον, το 52% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι οι χώρες τους είναι προετοιμασμένες για μία ακόμη δημοσιονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, περισσότερο από το 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστρία, μεταξύ άλλων χωρών, εκτιμά ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν αρνητική επίπτωση στη δημοκρατία.

The post Έρευνα-σοκ: Η μισή υφήλιος δεν νιώθει ότι ζει υπό δημοκρατικό καθεστώς appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα